bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Арт-Майдан: «Наша зброя - креатив, творчість, прогрес і дружба. Тому, ми переможемо!»
11.03.2014

Події, які відбувались на Майдані впродовж трьох місяців, без сумніву, надихали художників. Вони малювали на барикадах протестні пейзажі, висміювали у карикатурах політиків, возвеличували на своїх полотнах повстанців. Своєю творчістю художники показали - мистецтво не може бути поза революцією і народом. Вони неодмінно пов`язані між собою. 

ГУРТ вирушив на Майдан, щоб познайомити читачів порталу з барикадними митцями.

Художник малює на барикадах на кордоні між силовиками та майданівцями (11 лютого)

Шукати довго не довелось. Просто посеред Майдану, дівчина зосереджено малює те, що бачить перед очима: обгорілий Будинок профспілок та акуратно поскладені шини. 

"Мене звати Софія Зайченко. Приїхала, щоб намалювати і побачити на власні очі те, що тут відбулось. Хочу мати замальовки, аби робити згодом картини серйозніші і більші. 

Я на Майдані із січня і тоді також робила замальовки. Раніше вони були більш спокійні та доброзичливі. А зараз мені хочеться малювати те, що я бачу, хоч воно і не дуже радісне та веселе.

Мене надихає боротьба наших героїв. Я хочу, щоб люди не забули все, що з нами відбулось. Так, зараз є достатньо інформації, є багато людей, які працюють над тим, щоб показувати те, що  відбувається. А я хочу потім виставити картини і ще раз нагадати про події, які ми пережили. 

Саме цими днями проводиться мистецький пленер. Він присвячений 200-річчю з Дня народження Тараса Шевченка, та й подіям Майдану. Організатори його називають "революційно-екстремальний пленер "На барикадах". 

Мені здається, що мистецтво взагалі зараз дуже дієве. Багато хто говорить, що художникам не місце на війні і революції. Але кожен у свій спосіб має показати людям, те що було. У митців - це творчість.

Люди дивляться на картини, переймаються ними. Можливо, це "зачепить" і байдужих. Адже всі ми різні. Комусь достатньо внутрішньої мотивації - і він вже на Майдані, а комусь - потрібно довго себе переконувати і впевнитись, що треба тут бути. Ймовірно, мистецтво, яке змальовує сьогоднішні події, може допомогти тому, хто ще сумнівається, чи місце йому на Майдані.  Воно дасть ствердну відповідь - потрібно йти!", - розповідає юна художниця.

За декілька десятків метрів, на головній вулиці Києва, інший художник, Олег Смаль, представляє свої карикатури. Говорить, що багато ілюстрацій було втрачено під час штурму. Ось що він нам розповів:

- Я з Києва. На Майдані весь час, з першого дня. Або представляю свої роботи як художник, або з повстанцями.  Виставка вже більше місяця презентована на Майдані.

У жанрі карикатури працюю давно, але я архітектор за освітою і зараз працюю у цьому напрямку. Та виходить, що, окрім роботи, кожен Божий день, малюю нашу політику. Бо висміювати є що!

У моєму жанрі слово "надихає" не доречне. Радше, штовхає. Персонажі, які я зображую, занадто негативні. Як би смішно їх не намалював, страшне є страшне

Але зараз, в останні дні, у багатьох людей посттравматичний синдром. Їм важко. Тому мені приємно, коли підходять до виставки і я бачу посмішки. Хоч вони і гіркі, як кажуть, крізь сльози, і болючі, а все ж - невелика розрядка. Тоді я полегшено зітхаю - моя творчість не даремна!

На жаль, виставку під час дикунського (бо інакше його не назовеш) штурму беркутівців було зруйнувано. Всі роботи до єдиної було втрачено. Звичайно, це неприємно, але дрібна біда порівняно з тим, що загинули люди. Мені важко уявити, що таке трапилось у Києві, в мирному і тихому місці. Тим паче, багато людей зголошуються допомогти мені, чим потрібно.  

Я малюю карикатури - висміюю політиків, чиновників... Але мені прикро, адже я насправді не знаю, як лікувати цей світ. Та думаю, чим більше інформації про Майдан і про людей, тим краще. Тому хочу продовжувати надалі працювати у цій темі. Вона невичерпана, адже з`являються все нові і нові персонажі.

На Майдані також були представлені революційні карикатури Юрія Журавля, який своє художнє мистецтво поєднує з мистецтвом музичним, адже є лідером відомого гурту "OT VINTA".

"Відверто скажу - колись мене дратував гімн України, занадто він якийсь сумний, млявий та пацифістський. А тепер я розумію, що кожне слово в ньому пророче. Зброя кремля та золотого унітазу - брехня, жадібність, страх, бімби, ракети, гармати, автомати - давно вже застаріла. А наша зброя - креатив, творчість, прогрес і дружба. Тому, ми переможемо!", - пише Юрій на своїй сторінці у соціальній мережі.

Насправді, художників, які творять на Майдані, надихаючись революційними подіями і героями, безліч. Арт-Майдан став повноцінною течією сучасного українського мистецтва, яке не обмежене ні рамками, ні стилем, ні подачею. Графіті, скульптури, пейзажі, інсталяції, революційні портрети, карикатури, розмальовані шоломи... Все це засвідчує, що мистецтво пов'язане із народом і відповідає вимогам часу. Особливо в моменти революцій і повстань проти гноблення.

 Спілкувалась Ярина Почтаренко
Фото автора

Контакти

  • Мистецька сотня
  •  https://www.facebook.com/mysteckasotnya

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.