bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Євромайдан 21 січня: хронологія подій
21.01.2014

ГУРТ повідомляє хронологію подій на Євромайдані - 21 січня 2014 року.
 
01.00.  На вулиці Грушевського, де відбувались протягом дня сутички, далі тривають протистояння між протестувальниками і співробітниками правоохоронних органів. Міліція продовжує стримувати мітингувальників, перебуваючи на своїх позиціях. Протестувальники кидають у їхній бік "коктейлі Молотова" та каміння. У відповідь у натовп летять шумові гранати та пускають сльозогінний газ.
 
Як повідомляє Радіо Свобода, Протягом дня постраждало близько 20 журналістів, у тому числі світових ЗМІ, мітингувальників - близько 200, з них 10 - зі складними травмами. МВС повідомляє, що 80 правоохоронців у лікарнях. 
 
 
02.15. Закони України, ухвалені Верховною Радою 16 січня, були опубліковані 21 січня в парламентській газеті "Голос України" та в урядовому виданні "Урядовий кур’єр".

 
Закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" набуває чинності наступного дня після опублікування в офіційній пресі, тобто 22 січня.
 
Закон про зміни до Регламенту Верховної ради, який спрощує порядок надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народних депутатів, які скоїли злочин, набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон "Про відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі" набирає чинності через місяць з дня його опублікування.

Закон щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів набирає чинності через 6 місяців з дня його опублікування.

Закон про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу щодо заочного кримінального провадження набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон про звільнення від кримінальної відповідальності учасників мирних зібрань, що відбувалися з 21 листопада до 26 грудня (набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і підлягає виконанню протягом 1 місяця).

Закон "Про внесення зміни до закону України "Про безоплатну правову допомогу" про відстрочення набуття чинності положень пункту 6 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон, яким вводиться відповідальність за наругу над місцями поховання учасників Другої світової війни, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон, що змінює Кримінальний кодекс в частині відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашистів і їх прибічників, набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон, яким вносяться запропоновані урядом правки до Податкового кодексу, яким поновлюється звільнення імпорту природного газу в Україну від податку на додану вартість, припинене наприкінці 2013 року, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Підпункт 5 пункту 18 розділу I відповідного закону (про введення норми про продаж sim-карт за паспортами) вступає в дію з 1 травня 2014 року.

Також в офіційній пресі опубліковано текст Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік".

02. 50. За інформацією ТВі, "Беркут" почав штурмувати барикади на Грушевського. Силовики  розібрали катапульту і рухаються в бік до мітингувальників, закидаючи їх гранатами й обстрілюючи гумовими кулями. Мітингувальники пішли у контрнаступ і відвоювали свої позиції. 
Радіо Свобода
 
03.00 Активісти Євромайдану у повідомленнях в соцмережах пишуть, що очікують нападу "тітушок" і "беркутівців".
За їхньою інформацією, "тітушок" близько 200-300 і вони озброєні обрізками труб.
 
"На Михайлівську приїхав Кличко. На Інститутській близько 200 "беркутівців" вишикувалися для штурму. На Лютеранській вишикувався "Беркут", проводять тренування ... Дуже напружена обстановка на Європейській. З чуток, штурм призначений на 02:30", – пише Юрій Касьянов.
 
"Тітушки йдуть по Ярвалу. На Прорізній слабкі барикади! Ймовірно, що будуть штурмувати ще й Київраду!" – зазначає представник ВО "Свобода" Олександр Аронець.
 
За його словами, на Володимирській "тітушки" б'ють випадкових перехожих.
Є також інформація, що автобуси висаджують молодиків характерної зовнішності і на площі Перемоги біля цирку. 
 
Журналістка Тетяна Даниленко у Твітері:
 
 
03.38. Святослав Вакарчук у своєму Твітері:
 
 
04.00 Facebook - cпільнота "Євромайдан" : За свідченням лікарки Олександрівської лікарні, звідки викрали раненого Юрія Вербицького та Ігоря Луценка, який відвіз його до лікарні - до приміщення увірвались люди в цивільному, приблизно 5 осіб, в чорних шапочках та чорних пальтах (!). Скільки ще людей було назовні - невідомо. Ігоря Луценка схопили і перед лікарнею першим, обох повезли у невідомому напрямку.
 
 
05.15.  Активісти Євромайдану та Автомайдану влаштували нічний рейд, в ході якого виявили, зловили і відвели на Майдан ряд "тітушків", повідомляє Радіо Свобода.
 
Керуючись повідомленнями в соцмережах про те, що на Подолі і в центральній частині Києва масово збираються молоді люди спортивної статури, активісти вирушили на їх пошуки.
 
Велику групу "тітушок" виявили на вул.Сагайдачного, вони ховалися в одному з супермаркетів. Активісти з'ясували , що головним завданням "спортсменів" є напад і побої активістів Майдану.
 
За словами затриманих "спортсменів", їм обіцяли заплатити близько 200 грн. Крім того, в деяких з них виявили пристрої, схожі на саморобну вибухівку. 
 
 
06.00 Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликає гарантувати в Україні принципи свободи вираження думок і мирних зібрань. Про це ідеться у заяві речника Пан Гі Муна щодо України, поширеній на сайті ООН. За його словами, генсек, "як і раніше, уважно і зі стурбованістю стежить за розвитком подій в Україні".
 
 
08.00 Як пише УП із посиланням на 5 канал, церковники прийшли освятити протестувальників та попросити в Бога сил для них, бо за їх словами "ВВшники та спецпризначенці, та все, що розміщено далі за їх щитами - зло". Після їх появи "бойові" дії припинилися.
 
Кількадесят мітингувальників розташувалися за барикадою, спорудженою на базі згорілих міліцейських мікроавтобусів. У свою чергу правоохоронці стоять кордоном на відстані кількох десятків метрів, прикрившись металевими щитами. Їх кількість зростає.
 
У той час прес-служба МВС України, повідомила про затримання на Грушевського 32 людей, 22 з них затримали процесуально в рамках відкритого кримінального провадження за ст. 294 ККУ – масові заворушення. 
 
11.30  У Маріїнському парку починають збиратись прихильники "Партії регіонів" - хлопці спортивної зовнішності, молоді люди та пенсіонери, повідомляє "Українська правда".
 
12. 24. Спільнота Євромайдан у Твітері:
 
 
14.30. Офіційний сайт Віктора Януковича оприлюднив інформацію, що в цей час в Адміністрації Президента відбувається засідання робочої групи щодо врегулювання політичної кризи

"За дорученням Глави держави в Адміністрації Президента України відбувається засідання робочої групи щодо врегулювання політичної кризи під головуванням секретаря Ради національної безпеки та оборони Андрія Клюєва. До учасників засідання також приєднався голова політичної партії «УДАР» Віталій Кличко.

Наразі Президент України згідно з робочим графіком проводить планову зустріч з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим та Першим віце-прем’єр-міністром України Сергієм Арбузовим щодо соціально-економічного розвитку України у 2014 році", - йдеться у повідомленні.

15. 50 На сайті Асоціаціі велосипедистів Києва розміщена інформація, що київські велосипедисти пропонують організувати велопатруль для забезпечення громадського порядку та оперативного реагування на незвичайні ситуації в місті. Якщо Ви хочете приєднатись, читайте деталі за посиланням. 
 
Фото з сайту АВК
 
16.09 УП пише, що 22 січня у День Соборності в Києві відбудуться установчі збори Народної ради України, а також "велика хода".
 
17.15 За повідомленням спільноти ЄвроМайдан у Facebook, до Генеральної Прокуратури України ходила колона з вимогою негайно знайти активіста Ігора Луценко.
Фото Ганни Грабарської
 
18.20 Штефан Фюле, Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства, прибуде до Києва 24 січня з метою поспілкуватися з владою та опозицією, - за повідомленням http://euobserver.com/.

19.02 УП, посилаючись на DW, повідомляє: Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд прийняв рішення відкласти проведення Керівного комітету Україна-Рада Європи, засідання якого мало відбутися 22 січня. Поки експерти Ради Європи не проведуть детального аналізу суперечливих законів, які "були поспішно ухвалені Верховною Радою", і не представлять свій звіт на розгляд Комітету Міністрів Ради Європи, нова дата засідання комітету визначена не буде.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.