bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Євромайдан: сутички біля стадіону, заклики опозиції, реакція світу
20.01.2014

Як повідомляв ГУРТ, 16 січня 2014 року Верховна Рада підняттям рук проголосувала за прийняття законів "Про судоустрій і статус суддів". Наступного дня, 17 січня, президент підписав низку положень. У неділю, 19 січня опозиція провела народне віче, після якого мітингувальники, серед яких були й радикально налаштовані активісти, пішли пікетувати Верховну Раду. Активісти наштовхнулися на кордон силовиків по вулиці Грушевського біля стадіону стадіон «Динамо» імені Лобановського. Почалися сутички радикально налаштованих мітингувальників з силовиками.

Фото Дмитра ЛарінаФото з Facebook "Євромайдан" Фото ReutersФото "Радіо Свобода"

Віталій Кличко зі своїми соратниками став між мітингувальниками та активістами. "Те, що ви зараз робите, це велика небезпека", - заявив Кличко, звертаючись до мітингарів. На це мітингарі кричали йому "Ганьба!" та обурилися на заклики піти з Грушевського, повідомляє "Українська правда". Крім того, хтось з мітингувальників обризкав Кличка з порошкового вогнегасника.

https://gurt.org.ua/uploads/news/images/2014-1/194B152E-94A9-4A4A-8702-1C85F94D11A8_w974_n_s.jpgФото "Радіо Свобода" Фото Reuters

Сутички продовжувались протягом ночі. Активісти підпалювати автівки міліції. Ті у свою чергу застосували водомети та резинові кулі.

Фото "Радіо Свобода"

У Львові активісти Автомайдану не дали виїхати до Києва службовцям внутрішніх військ та підрозділу "Беркут". Львів’яни мобілізувалися і заблокували вулиці та виїзди.Аналогічна мобілізація військових відбулася також у Івано-Франкіській та Тернопільській областях, повідомляє українська агенція Deutsche Welle.

Прес-служба Міністерства внутрішніх справ України зранку повідомила, що мітингувальники спалили 4 службових автобуси внутрішніх військ та 2 вантажних автомобіляОкрім того, у міліції зазначили, що під час заворушок постраждало "більше 70 правоохоронців", 40 з них перебувають у лікарні.

Водночас, за повідомленням "Громадського телебачення", лише від однієї бригади медиків надійшло повідомлення про понад 100 постраждалих мітингувальників.

Вчора також Віктор Янукович заявив про готовність розпочати переговори з представниками опозиції для врегулювання ситуації, що склалася. Президент запропонував провести новий загальнонаціональний круглий стіл 20 січня. Вже, за дорученням,Віктора Януковича секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв створив робочу групу, до складу якої, крім нього, увійшли радник президента Андрій Портнов і міністр юстиції Олена Лукаш.

Як передає інформаційне агентство УНІАН, з боку правоохоронців постійно працює пожежний гідрант, у бік протестувальників час від часу летять світло-шумові гранати. У разі наближення активістів міліція стріляє гумовими кулями.

Радіо Свобода також повідомляє про затримання співробітниками правоохоронних органів знімальної групи.

У Facebook поширюється інформація про початок страйку в НаУКМА. Група активістів поширює інформацію про страйк по всьому кампусу академії. Студенти , що зібралися у холі першого корпусу скандують: "СТУДЕНТСЬКИЙ СТРАЙК!!!", "СИДИШ НА ПАРАХ - ПІДТРИМУЄШ НАСИЛЬСТВО!!!", "Свобода! Рівність! Студентська солідарність!". Приєднуйтесь до страйку! Підтримайте студентську ініціативу!!!

На Грушевського жінки літнього віку теж долучаються до протесту.

Офіційний сайт Президента на цю годину "мовчить". Останнє оновлення - 19.01.2014.

Кабінет міністрів України працює в звичному режимі. Про це прес-секретар прем'єр міністра Віталій Лук'яненко повідомив агентству "Інтерфакс-Україна". Також він зазначив, що співробітники секретаріату уряду змогли без перешкод потрапити на робочі місця до будівлі Кабміну.

Наростання напруги в Україні є прямим наслідком нездатності уряду визнати законне невдоволення народу. Про це йдеться у заяві речниці Ради національної безпеки США, Кейтлін Гайден оприлюдненій на сайті посольства США в Україні.

 

"Уряд ослабив основи української демократії, запровадивши кримінальну відповідальність за мирні протести та позбавивши громадянське суспільство та політичних опонентів демократичного захисту наданого їм законом", - йдеться у заяві.

Адміністрація президента США, закликає уряд України "вдатись до кроків, які дадуть Україні кращий шлях вперед".

5 канал повідомляє про реакцію світової спільноти на події у Києві:

Шановні користувачі, за яким сценарієм, на Вашу думку, розвиватимуться події в Києві та Україні загалом?

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.