bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як згуртувати громаду: досвід Бородянського району
06.02.2014

Жителі Київської області переконані -  села неподалік від столиці традиційно відрізняються пасивністю. Більшість молоді звідси виїжджає у місто, а громада, посилаючись на те, що немає кому працювати, байдуже ставиться до вирішення власних проблем. Проте, громади Бородянського району, руйнують усталені стереотипи та доводять: позитивні зрушення можливі!

Протягом 2011 – 2013 роках  у трьох районах Київської області –  Бородянському, Поліському та Іванківському ГУРТ впроваджував проект «Нові можливості для сільських громад, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Пропонуємо читачам ознайомитися з реальними змінами, які відбулись у громадах  Бородянського району. Про те, до чого вони прагнули, чого вдалося досягнути і, головне, - що саме призвело до бажаних змін - знайомтеся у матеріалі!

Людмила Бойко, координатор проекту у Бородянському районі розповідає про проект, співпрацю з ГУРТом і зміни, які відбулись у громаді:

У Бородянському районі проект запроваджувався у трьох громадах.

Дружня залучає ромів до розвитку громади
 
Село Дружня має свою особливість тут проживає багато ромів.  Тому основним завданням проекту стало включення їх до процесу обговорення важливих проблем та шляхів їх подолання .  
 
Спершу громада спільно окреслила свої основні проблеми:
  • Відсутність Будинку культури
    (Наразі у селі працюють  два художні колективи: народний аматорський колектив «Журавка» та вокальний ансамбль «Любисток». На них і «тримається» все культурне життя  та дозвілля в селі)
  • Аварійний стан приміщення дитячого садочка 

Світове кафе у Дружні

Після цього мешканці громади перейшли до конкретних дій. Перш за все, було створено робочу групу, до якої долучилися представники ромської національності. А далі вже формувалися невеликі лідерські групи, які почали працювати у різних напрямках.

І як результат:
  • громада сформувала План розвитку місцевої громади;
  • у світ вийшов інформаційний вісник «Промінь», що висвітлює актуальні потреби громади;
  • у селі почалися роботи з відновлення дитячого садочка

Наталія Марковська, жителька Дружньої, ділиться враженнями:

"Тренінги та семінари, які відбувалися в рамках проекту, показали можливі варіанти розвитку села. Ми,  нарешті, визначилися з реальними потребами громади.  Спільна праця, активність більшості  місцевих жителів, а також діяльність робочої групи допомогли нам наблизитися до бажаного результату. І це тільки початок!" 


Бородянка планує та діє
 
У селищі Бородянка громада історично поділилась  на три групи. Перша група  -корінне населення Бородянки. Друга – це ті, хто в радянські часи приїхав із різних куточків Радянського Союзу працювати на заводі «Червоний екскаватор» і згодом залишився тут. І третя група – люди, які залишили свої села через Чорнобильську катастрофу і переїхали сюди. Примітно, що люди з різних груп до цього мали одну спільну особливість: упевненість, що хтось інший повинен вирішувати проблеми громади замість них.
 
Тому,  активісти селища поставили перед собою чітке завдання:  зробити так,  щоб інші мешканці перестали спостерігати та почали самі активно планувати  і впроваджувати зміни.
 
Перш за все, у Бородянці сформувалась активна група людей, які мали своє бачення розвитку території. Громада зробила фокус на партнерському вирішенні проблем, залучивши до обговорень селищного голову, депутатів місцевої ради, підприємців.
 
Результати не змусили довго на себе чекати:
  • створено План розвитку громади, який дає можливість бачити майбутнє  та узгоджувати дії усіх зацікавлених сторін;
  • волонтери впорядкували біля школи  спортивний майданчик;
  • громада стала більш згуртованою.
Одним із помітних результатів проекту стало будівництво майданчика, яке власними зусиллями здійснили прихильники здорового способу життя та молоді батьки .  Як стверджують жителі селища, - це єдине місце, де активна та спортивна молодь зможе тепер проводити час із користю і задоволенням.
 
На цьому громада Бородянки не зупинилася. Вона розробила План благоустрою місцевого парку. Він має стати своєрідним місцем сімейного відпочинку зі спортивно-ігровим майданчиком для дітей та батьків.
 

Віктор Трухан, селищний голова Бородянки, зауважує, що  проект допоміг знайти нові шляхи пошуку ресурсів для розвитку громади, а влада стала посередником між громадою і міжнародними організаціями, які надають підтримку і розширюють тим самим можливості громади. 
 
Інна Павліченко, громадська активістка Бородянки:
 
"Вміння чути, бачити, планувати й діяти – ось що наша громада здобула за останній час. Сумніви, небажання та відсутність віри в результат були перепоною на шляху досягнення успіху.  Але, нарешті, визначено пріоритети, окреслено «маршрут» і готова до дій група активістів".
 
 
Новий Корогод об’єднує громаду
 
У селі Новий Корогод живе громада, яка через Чорнобильську катастрофу залишила свої рідні землі і почала освоювати нові території. Тому більшість соціально-економічних проблем громади  пов’язані саме з цим - люди незадоволені своїм становищем та новими умовами життя.
 
Громада Нового Корогоду  під час проекту поставила собі за мету - визначити спільне бачення майбутнього, впровадити нові ініціативи, посилити свою самодостатність та знайти шляхи порозуміння між жителями села.
 
 
Насамперед,жителі села об’єдналися у нову громадську організацію «Пролісок» - для більш організованого вирішення актуальних питань. Молоді батьки зайнялися вирішенням проблеми дитячого садка, педколектив школи взявся за фізичний та творчий розвиток дітей у поза шкільний час, а сільські активісти питання почали опікуватися питанням збереження  культурно-історичної спадщини покинутого чорнобильського села.
 
Громаді вдалося розробити План розвитку села - реальний документ, затверджений офіційно на сесії сільської ради.
 
Ольга Михальова демонструє План розвитку Нового Корогоду – основне досягнення громади

Мешканці Нового Корогоду запевняють: саме цей план показав, що члени громади навчились чути одне одного і знаходити спільні рішення. Це стало основою успіху.
Наступним кроком громади Нового Корогоду стане облаштування спортивно-ігрового майданчика у центрі села.
 
Ольга Михальова, сільський голова Нового Корогоду, про особливості громади та результати проекту: 

Під час реалізації проекту, всі три громади зіштовхувалися з труднощами  - пасивністю, зневірою та байдужістю.  Але завдяки активності та ініціативності небайдужих мешканців, які залучили інших членів громади до дій,  конкретні зміни у громадах відчуваються вже зараз.  Користуючись набутим досвідом, вони планують ініціювати та впроваджувати нові проекти для вирішення проблем територій та виходити на новий рівень  розвитку громад Бородянського району.
 
Громада Бородянщини на конференції "Майбутнє місцевого врядування в Україні"
 
Далі буде…
 
Слідкуйте за оновленнями! Незабаром на ГУРТі матеріал про результати проекту в Поліському та Іванківському районах!

Проект «Нові можливості для сільських громад, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи», впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ протягом 2011 – 2013 рр. за фінансової підтримки Фонду розвитку демократії ООН (UNDEF). 

Контакти

  • Мар`яна Завійська
  • керівник департаменту «Суспільна експертиза»
  • e-mail: [email protected]
  • 044 296 10 52

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.