bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Володимир Борисенко: «Євромайдан тримається на волонтерах»
11.12.2013

Протестний майдан втримав позиції ще одну ніч. Одне із ключових понять Євромайдану сьогодні - самоорганізація. У форматі PRоГОнуГУРТ поспілкувався з активістами та волонтерами майдану. Як відбувається розподілення обов`язків, хто і за що відповідає, чому важливо проявляти ініціативу та який це дає результат, читайте у матеріалі.

Володимир Борисенко, представник координаційного штабу Євромайдану:

Майдан самоорганізувався і піднявся сам собою. Люди дають чимало грошей  для його потреб. І це свідчить, що Майдан тут стоїть не за гроші, а за ідеї і прагнення.

Зараз Майдан на 95 % на самофінансуванні. А ці гроші, які ми збираємо, використовуються на їжу, намети, на обігрів. Також, є ще окремі внески, які дають бізнесмени, політики, громадські організації, але ці кошти використовуються на більш загальні витрати. 

Все сталось спонтанно і стихійно. Політичні сили, як мені відомо, планували до 3 грудня тут побути і далі, як кажуть - "як карта ляже". Але люди приїхали з усіх куточків України і світу і не збираються розходитись.

У нас є основа - це волонтери. Весь майдан тримається на волонтерах, які працюють на безкоштовних засадах. Ми лише годуємо їх. Волонтери у нас у пунктах обігріву, збору їжі, збору теплих речей, надають психологічну, медичну, юридичну допомогу. Кожного ранку відбувається Служба Божа, з людьми працюють священики. Щогодини співають гімн України.  Всі хто тут є - навіть народні чи заслужені артисти України приходять сюди не для того, щоб заробити собі авторитет, а за покликом душі. Наприклад, ці ж зірки гуртують людей, не дають зневіритись. Їхні промови закликають єднатись і це має теж великий вплив.

Що потрібно Майдану зараз? Кошти -  це не обов`язково. Благодійний внесок - хто може. Але теплі речі, які можуть захистити від холоду, які можна застелити для сну, потрібні.  Їжа, звісно. Найнеобхідніші  - вода і хліб. Але найголовніша підтримка - це присутність тут. Якщо  кожна людина прийде і приведе з собою свою сім`ю, друзів чи колег - навіть не треба цих теплих речей чи грошей. Бути на Майдані зі своїми співвітчизниками - важливий фактор, який вплине на те, що ми досягнемо цих гасел, заради яких зібрались.

Андрій Острожний, охоронець кордонів Майдану: 

 - Я родом з гетьманського міста Батурин. Перш за все, на Майдані я відстоюю свою громадську позицію. Але крім того, охороняю периметр, по - простому  - барикаду. 

Найголовніша наша мета - не допускати п`яних на Майдан. По-друге,  якщо іде велика група людей, треба дивитись, хто вони і звідки, тому, що це може бути група "тітушок", як їх зараз називають, які можуть провокувати бійки.  Наприклад, сьогодні у 5 годині ранку передали за допомогою рації з КМДА, що там прийшла група у складі 30 чоловік, чомусь у білих шапочках і  провокують людей на бійку. Ми їх чекали тут, але вони так і не дійшли до нас.

Захищаємось як можемо - насамперед, підручними засобами. Шолом, звісно, одна із найпотрібніших речей зараз. 

Я стою на Майдані з 24 листопада. Хоча це ще не багато. У 2004 році, на Помаранчевій Революції, я був з 25 листопада до 21 січня.

Михайло Карпенко, організатор медичних пунктів:

- Я з Києва. Координую на Майдані роботу лікарів, а також відповідаю за ліки. Наприклад, закінчились тут ліки, я йду до Будинку профспілок чи КМДА  і приношу необхідні ліки по списку. 

Також я забезпечую необхідними препаратами КМДА і Майдан і працюю з лікарями - узгоджую з ними чергування протягом дня.  Приходять лікарі - волонтери, записуються в штаби. Потім ми телефонуємо до них і кажемо, що потрібно в той чи інший час лікар на певну дільницю. Так і працюємо.

Потреби в  ліках немає на разі. Але найнеобхідніше  - це краплі в ніс, льодяники для горла. Та загалом, дякуючи людям, ліки у нас є і всього вистачає.

Володимир Савчинський, розчищає сніг:

- Я приїхав із Золочівського району, Львівської  області. Зараз допомогаю розчищати сніг.  

Сам взяв лопату, як і всі, і вирішив прибрати. Треба людям допомогти стояти, треба триматись! Мною керує серце. Я приїхав вже вдруге - трохи додому, трохи назад. І все ж моє серце тут з Україною і з українцями, а отже я маю бути  тут.

Дмитро, Євгеній, Руслан, охоронці наметового містечка:

- Ми добровільно охороняємо людей та наше місце обігріву, наш намет. Ніхто нас цього не просив, ми самі так собі організували. Та й загалом Майдан бережемо.  Всі стоять за ідею.

- Я служив у армії і присягав українському народу, тому, розумієте, це мій обов`язок бути тут і захищати Майдан. Служити українському народу, а не президенту.

- Захищаємо народ від нашої влади. Зокрема, бережемо свій периметр і людей від провокаторів. 

Михайло Оленіч,  розливає чай та наливає суп:

 - Я приїхав з Рівного, зайшов у Будинок Профспілок і кажу: хочу допомогти революції. Мене направили сюди. Зараз я розливаю чай. Потім буде суп. Боремося з голодом народу. Я вже тут тиждень і стоятиму до кінця.

Григорій Янковський, священик Святомиколаївської парафії у Києві:

- Я тут з перших днів, коли "Беркут" побив дітей. Став на захист наметового містечка. Перш за все, я тут як українець. Але також ми поставили намети і служимо протягом дня Служби Божі. Багато людей приходить сповідатись. Також люди замовляють Службу, щоб помолитись за усіх присутніх, які є тут і за Україну.  Будемо стояти, поки не буде перемоги і Бог нам у цьому допоможе!

Олександр, приймає та роздає одяг:

 - Я приїхав з Коломиї, стою тут з першого дня. Допомагаю приймати теплі речі для майданівців, які приносять кияни. Видаю рукавички, шалики, шапки, шкарпетки, одним словом, усе найнеобхідніше.

Я  захрип, трохи захворів, тому не можу говорити.  Але буду стояти до кінця. Поки ми банду не скинемо, звідси ніхто не піде. Хоч місяць, хоч два, хоч більше часу.

Алла, роздає їжу:

 - Я з Києва. Взяла відпустку, щоб хоч чимось допомогти на Майдані. Волонтери доручили їжу носити - яблука.  От, і я тепер стала волонтеркою, чому дуже рада.

Віктор, охороняє скарбничку Майдану:

- Я бережу скриньку, де зберігають кошти - такий собі скарбник. Скажу вам, що ті люди, зокрема кияни, які працюють протягом дня і не мають змоги бути на Майдані весь час, в кінці робочого дня приходять і приносять або гроші, або медикаменти, або одяг.

Активісти наголошують: наразі дуже важливо залучати киян на чергування вночі, щоб дати можливість відпочити всім, хто перебуває на Євромайдані постійно.

 Спілкувались: Любов Єремічева, Ярина Почтаренко
Фото: Ярина Почтаренко

 

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини. 

 

Контакти

  • http://maidansupport.com/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.