bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Уряд призупинив рух в ЄС. Громадськість збирається на «євромайдан» (оновлюється)
21.11.2013

21 листопада 2013,  урядовий портал повідомив про те, що Уряд прийняв розпорядження про призупинення процесу підготовки до укладання Угоди про Асоціацію з ЄС. 

У повідомленні йдеться: "Розпорядження прийнято з метою більш детального вивчення та опрацювання комплексу заходів, які Україна має виконати для відновлення втрачених обсягів виробництва та напрямів торговельно-економічних відносин з Російською Федерацією та іншими державами - членами СНД, формування належного рівня внутрішнього ринку, який забезпечував би паритетні відносини між Україною та країнами - членами ЄС, що є базовим принципом міжнародного права і основою економічної безпеки країни".

Також портал повідомляє, що МЗС разом з Мінекономрозвитку та Мінпромполітики доручено запропонувати Європейському Союзу та Російській Федерації утворити комісію на тристоронній основі для опрацювання комплексу питань, спрямованих на відновлення втрачених обсягів виробництва та напрямків торговельно-економічних відносин, розширення та сприяння міжнародній торгівлі, подальшу лібералізацію ринків, узгодження регуляторної бази для покращення умов впровадження підприємницької діяльності.

Євген Іхельзон, член руху "Ми - європейці",  так прокоментував цю ситуацію у соціальній мережі Facebook: 

Фото: http://zazuzoom.com.ua/
Вкратце - тезисы:

- Руководство Украины умудрилось провалить ЕДИНСТВЕННЫЙ геополитический проект страны. Этот акт будет иметь серьезные последствия, вплоть до междунарожной изоляции режима.

- Договор об ассоциации с ЕС и тема сближения с ЕС имела поддержку абсолютного большинства граждан Украины. Они связывали с этим надежду на будущее, видели в этом шансы для своих детей. Моральный ущерб от выходки президента страны исчисляется миллиардами гривен.

- Количество граждан, связывающих свое будущее с Украиной, в ближайшее время резко уменьшится. Люди, создающие социальный капитал, профессионалы и т.д. меньше всего будут думать о том, чтобы платить налоги и развивать что-то в Украине. Их основная мысль - создавать личную подушку безопасности либо искать страну с предсказуемым руководством.

- Партия Регионов и ее "мудрые лидеры" будут вынуждены обосновывать свои геополитические решения, пускаясь во все большую и гнусную ложь. Частично эти объяснения будут залазить на территорию свободы, вызывая к жизни забытые эгрегоры времен расвета православия, а также будут опираться на отвратительный опыт борьбы с инакомыслием, накопленный руководством России.

- В новой многовекторности можно будет и жить и работать, но уныние станет основной эмоцией мыслящего интеллектуала. Из тех, конечно, кто останется жить в Украине.

У коментарі порталу ГУРТ Олександр Сушко, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва,  так пояснив ситуацію: 

- Це недоговороздатність - відмова від раніше досягнутих домовленостей. З відповідними наслідками - остаточна втрата довіри партнерів. Пояснення уряду непереконливі, адже Угода не набула чинності і навіть не була підписана. Її фактичні наслідки ще не відбулися, отже, влада просто капітулювала під політичним тиском.
Є вкрай наївним очікувати, що такою поведінкою можна викликати повагу і змусити європейських партнерів нести гроші як додаткову оплату за підписання Україною Угоди, яку вона сама (Україна) ініціювала.

Натомість, на офіційній сторінці  Адміністрації Президента у Facebook, з'явилось відео-повідомлення, в якому Віктор Янукович, виступаючи на українсько-австрійському бізнес-форумі у Відні, стверджує: "Альтернативи Європейської інтеграції не існує...Ми йдемо цим шляхом і не змінюємо напрямок маршруту"

У заяві Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон, зокрема, йдеться:

Фото: http://dt.ua/
"Це розчарування не лише для Євросоюзу, але й, ми вважаємо, для українського народу. Реформи, які впроваджувалися протягом останніх місяців, були багатообіцяючими. Підписання найбільш амбітної угоди, що її ЄС коли-небудь пропонував країні з-поза його меж, мало б і надалі зміцнювати курс реформ України та надіслати сигнал інвесторам по всьому світу, а також міжнародним фінансовим інституціям, про те, що Україна серйозно ставиться до своєї модернізації та про те, що країна стає передбачуваним і надійним співрозмовником для міжнародних ринків. Вона мала б надати унікальну можливість змінити чинну бентежну тенденцію щодо зменшення прямих іноземних інвестицій в Україну та надати поштовх перемовинам щодо нової угоди з МВФ про право використання кредиту".


Пет Кокс, колишній Президент Європейського парламенту, Алєксандр Квасьнєвський, колишній Президент Республіки Польща, також у своїй заяві від моніторингової місії Європейського парламенту наголосили:

"Наприкінці 27-го візиту нашої місії до України ми висловлюємо наше глибоке розчарування одностороннім рішенням українського уряду відкласти підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Ми беремо до відома зауваження Прем'єр-міністра про напружений стан економіки і тиск з боку Росії, що різко збільшився в останні тижні".

Наразі, громадські активісти у соціальних мережах повідомляють про проведенняВсеукраїнської акції "Я обираю ЄС!" 24 листопада у всіх містах України. За повідомл енням різних інтернет-джерел, люди збираються на Майдані Незалежності в Києві вже зараз, про це також повідомляють активісти та журналісти на своїх фейсбук-сторінках. 

Фото: Карина Бабенко у фейсбук-групі "Ми - європейці" (22.00, 21 листопада 2013)

22.30 год. 21 листопада


За повідомленнями різних джерел, на майдані вночі зібралося близько 2000 тисяч обурених діями уряду. Активісти говорять: Окружний адміністративний суд Києва 21 листопада ухвалив рішення про обмеження проведення акцій на майдані Незалежності в Києві 22 листопада.
 
Учасник мітингу Михайло Лебідь розповів ГУРТу, що станом на ранок  22 листопада, на Майдані продовжують мітингувати більше сотні людей, підходять нові. Ось що він написав у соціальних мережах:



"Як один з нічних вартових свободи зібрань доповідаю - вночі на Майдані в Києві все було добре. Суд вчора зробив неправосудну автоматичну заборону, але лише ставити намети усім мертвим, живим і ненародженим. Як ви самі здогадуєтесь, це не означає, що ставити намети не можна, але щоб вибороти це, потрібно дуже багато народу. Зараз готую правову оцінку цій незаконній забороні. Мітинг реально був стихійний і міліція задовольнялась відповіддю присутніх депутатів про те, що це їх зустріч з виборцями. Проте у присутніх протестувальників, про всяк випадок, є декілька безстрокових повідомлень про мирні зібрання. Вам, якщо ви підете на мітинг, я раджу або зробити своє, або користуватися копією нашого безстрокового повідомлення (роздрукувати і мати в кишені). На, як то кажуть, усілякий пожежний".

"Я иду на #Евромайдан. Сейчас. Все, у кого есть возможность, приходите в течение дня, ребятам важна поддержка. Генеральный сбор, как и договаривались, в 18:00. С собой по-прежнему - хорошее настроение и друзья", - написав у своїй фейсбук-сторінці близько 10.00 год. 22 листопада журналіст Мустафа Найєм.

http://foto.delfi.ua/

Тим часом, Інститут Республіка опублікував заяву, у якій йдеться: 

"У правозахисній організації Інститут Республіка, організації-учасниці Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!”, вважають дане рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, ухвалене за поданням Київської міської державної адміністрації, неправосудним, незаконним та необґрунтованим, такими, що порушує конституційне право громадян на свободу мирних зібрань". Також правозахисники радять не боятися виходити на протести всупереч таким автоматичним судовим заборонам мирних зібрань, коли суди неправосудно обмежують свободу зібрань геть усім на певній території на певний час. 

Майдан незалежності, близько 13.00, 22 листопала 2013. Фото: Павла Подобєда



"На Майдані 200-300 люду. Дощ. Відірвіться від монітору, вийдіть на вулицю", - пише Павло на свої сторінці соцмережі.

Зараз активно у мережах поширюється ролик із закликом вийти на вулицю: 



22 листопада. Київ. На євромайдан виходить як молодь, так і люди старшого покоління. Фото

Наразі Українська національна платформа  Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства закликала у своїй заяві:

  • До негайного скасування розпорядження Кабінету міністрів від 21.11.2013 р. щодо призупинення підписання Угоди про асоціацію з ЄС.
  • До відставки Кабінету міністрів України через неприпустиме перевищення ним своїх повноважень

Висловлюйте свої думки, коментуючи цей матеріал.

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталуГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини. 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.