bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Святослав Шевчук: “Асоціація з Євросоюзом - великий виклик до справді активного будівництва”
11.11.2013

 За ініціативи Національного університету «Києво-Могилянська академія» та ТУСК «Обнова»  пройшов круглий стіл на тему «Євроінтеграційні перспективи України: сподівання та виклики».

Обговорення теми євроінтеграції та пов'язаних з цим викликів, страхів та сподівань відбулось за участю  Блаженнішого Святослава (Шевчука), Предстоятеля УГКЦ,  Марія Юрікової, заступника голови Делегації ЄС в Україні, Його Високопреосвященства Архиєпископа Томаса Е. Ґалліксона, Апостольського Нунція в Україні. 

"Дискусія про євроінтеграцію  змінює українське суспільство, українських політиків, українських парламентаріїв, тому що спонукає нас до того, щоб ми самі взяли відповідальність за долю нашого народу і його майбутнє... Нам не треба плекати ілюзій, що якесь рішення владної людини все змінить на краще. Не треба надіятися, що структури європейські допоможуть нам  і станеться визнання України у світі. Але це шанс, який нам дарує Всевишній. Після нього може бути або велике розчарування, чергове, - а ми, українці, вміємо розчаровуватися, - або великий виклик до справді активного будівництва", - сказав  Предстоятель УГКЦ, Блаженніший Святослав (Шевчук).

За його словами, християни мають не відмежовуватися від тенденцій сучасного світу, а змінювати усе на краще. У цьому контексті Глава УГКЦ пригадав заклик, який до своїх співвітчизників десять років тому сказав блаженний Іван Павло ІІ: «Не бійтеся!».

Страхи України глава УГКЦ порівняв із побоюванням  пацієнта перед дверима лікарського кабінету, коли страшно зайти і дізнатися правду про своє здоров`я. 

Він також зауважив, що страхи певної частини суспільства перед перспективою євроінтеграції переважно мають психологічну природу, "бо все нове є страшне, хоча я не думаю, що колись було набагато краще, ніж буде завтра"

"Можливо, ті виклики, які ставитиме перед Україною, українським суспільством, Асоціація з Євросоюзом, і наша можливість вступу в ці структури, є, до певної міри, перевіркою і глибоким висвітленням правди про наше з вами суспільство, в якому ми живемо", - підсумував він.

"Брюссель не намагається примусово нав’язувати свої принципи українцям", - заявила заступниця голови Представництва ЄС в Україні Яна Томбінського Марія Юрікова.

За словами представника, Україна суттєво взялась за виконання реформ, однак головними ризиками лишаються внутрішні страхи людей, пов`язані зі стереотипами та поведінка народних депутатів України. Зокрема, Марія Юрікова висловила побоювання щодо прийняття рішень в Україні. 

"Я працюю в Україні вже 3,5 року і помітила, що українці часто ухвалюють важливі рішення в останню мить, коли всі вже втрачають надію на це. Подібний підхід для європейців дуже дивний, але така реальність", - сказала Марія Юрікова.

Також, вона зазначила, що Україна - не єдина держава, населення якої має певні застереження щодо євроінтеграційного курсу. За її словами, населення країн-сусідів свого часу також боялося змін, пов’язаних із вступом до ЄС.

"Реформування країни – це непростий шлях, на ньому іноді трапляються досить відчутні впливи інших країн, побоювання і страхи громадськості, упереджені стереотипи, але Східна Європа показала і довела, що цей шлях варто пройти", – підсумувала пані Юрікова.

Повний виступ на відео:


Матеріал підготували:

Віталій Ніщименко та Ярина Почтаренко

 

Контакти

  • https://gurt.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.