bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Володимир Семиноженко: Україна на рівних співпрацює з Європою у науково-технічній сфері
09.10.2013

«Набуття Україною асоційованого членства в ЦЕРН дає нам можливість більш впевнено дивитися на перспективи технологічного розвитку країни», - таку думку висловив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко під час брифінгу на тему «Підписання угоди з ЦЕРН – поглиблення європейської інтеграції в сфері науки», який відбувся сьогодні у прес-центрі Будинку Уряду.

Володимир Семиноженко відзначив, що завдяки асоційованому членству українські фізики та інженери долучилися до великих експериментальних проектів – у першу чергу,  з Великим адронним колайдером та  відкриттям бозону Хіггса. Саме за це відкриття у жовтні цього року Пітеру Хіггсу і Франсуа Енглеру присуджено Нобелівську премію в галузі фізики.

 «Ми пишаємося, що до цього найбільшого відкриття століття причетні й українські вчені. Надзвичайно важливо, що ключовий елемент системи - спеціальний детектор - був успішно розроблений і створений завдяки відкриттю вченими вітчизняного Інституту монокристалів унікального сцинтилятора (PWO), що дозволив реєструвати високоенергетичні частинки і, власне, бозон Хіггса. За 17 років до відкриття, до практичної реалізації проекту сотні українських вчених брали участь у розробці. І сьогодні в команді ядерників, яка нещодавно завдяки адронному коллайдеру відкрила бозон Хіггса, працюють 46 вітчизняних науковців», - наголосив Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації.

Крім того, співпраця з ЦЕРН дозволить Україні успішно розвивати національний сегмент надпотужної обчислювальної системи ГРІД та виконувати замовлення на виробництво як високотехнологічної продукції, необхідної для устаткування колайдера, так й матеріалів і механізмів, що використовуватимуться у розбудові інфраструктури ЦЕРН. На переконання Володимира Семиноженка, співробітництво з ЦЕРН на постійній основі доводить, що Україна вже сьогодні здатна співпрацювати з Європою на рівних – як повноправний партнер, що використовує кооперацію для посилення власного науково-технічного потенціалу.

Як зауважив голова Держінформнауки, ЦЕРН можна порівняти з великою лабораторією, у якій відбувається пошук нових методів та технологій у сфері ядерної медицини, ІКТ, альтернативної енергетики та нанотехнологій. Переважна більшість цих розробок має велике практичне значення. Наприклад, за словами Володимира Семиноженка, експерименти, що проводяться у ЦЕРН, дозволили значно просунути вперед розвиток ядерно-резонансної діагностики та протонної терапії.

Він також підкреслив, що завдяки асоційованому членству молоді українські науковці та шкільні вчителі продовжать брати участь у тренінгах і навчальних програмах. В ЦЕРН уже пройшли стажування 57 українських вчителів, зараз там стажуються ще 30 педагогів. Голова Держінформнауки наголосив на тому, що шлях до збільшення конкурентних переваг починається саме з якісного викладання точних наук у середній школі – з цієї точки зору, навчальні програми ЦЕРН мають для нас велике значення.

Нагадаємо, що підписання Угоди між Україною та ЦЕРН про надання нашій країні статусу асоційованого члена відбулося 3 жовтня 2013 року у Женеві (Швейцарія). Тепер угоду має ратифікувати Верховна Рада України. Наразі членами ЦЕРН є 20 країн. Асоційованими членами – 2 (Ізраїль і Сербія). Щорічний внесок України дорівнюватиме сумі, еквівалентній 1 млн. швейцарських франків. 

Контакти

  • Марія Чала 0937953769

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.