bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Діалог з питань відкритого урядування в Україні: перші підсумки та планування подальшої діяльності
30.09.2013

26 вересня 2013 р. у Клубі Кабінету Міністрів відбулося засідання круглого столу „Відкритий уряд в Україні: досягнення і перспективи”. У роботі круглого столу взяли участь члени Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи „Партнерство „Відкритий Уряд”, представники інститутів громадянського суспільства, органів виконавчої влади, громадських рад при органах виконавчої влади, інших організацій та установ.

Відкрив засідання заступник Керівника Секретаріату Кабінету Міністрів, відповідальний секретар Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи „Партнерство „Відкритий Уряд”, Урядовий уповноважений з питань реалізації Ініціативи „Партнерство „Відкритий Уряд” та сприяння розвитку громадянського суспільства Юрій Авксентьєв. Він зазначив, що приєднання України до Ініціативи стало значним кроком до удосконалення механізмів відкритості та прозорості державного управління, які впроваджуються з початку 2000-х років. Зокрема, 11 вересня 2013 р. виповнилось 10 років з моменту прийняття Закону України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”, який став першим законодавчим актом, що закріпив механізм відкритості процесу прийняття регуляторних актів. Разом з цим, на переконання Юрія Авксентьєва, співпрацю влади та громадськості важливо поглиблювати, чому і слугує Ініціатива „Партнерство „Відкритий Уряд”. За короткий час реалізації Ініціативи (2012 – 2013 рр.) вдалося покращити українське законодавство з питань функціонування інститутів громадянського суспільства, боротьби з корупцією. Зроблено суттєві кроки для наближення адміністративних послуг до їх отримувачів, спрощено доступ громадян до суспільно важливої інформації.

До уваги учасників круглого столу було представлено кілька „історій успіху”, які реалізовані у рамках Ініціативи в Україні. 

Так, з інформацією щодо подання Україною необхідних документів для приєднання до міжнародної Ініціативи щодо прозорості видобувних галузей виступила завідувач сектору департаменту з питань виробництва традиційних та альтернативних видів палива Міненерговугілля Лариса Микитко. До обговорення порушеного питання долучились директор програми „Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду „Відродження” Олексій Орловський та громадський координатор Ініціативи у Донецькій області Вадим Алтухов.

Начальник управління надання адміністративних послуг Київської міськдержадміністрації Наталія Шамрай ознайомила присутніх зрезультатами роботи центрів надання адміністративних послуг у м. Києві. Зокрема, за останній рік за деякими видами адміністративних послуг суттєво скорочено необхідність звернень до центрів для отримання документів. Громадяни завдяки сучасним інформаційно-комунікаційним технологіям можуть відстежувати стан електронної черги, що дозволяє громадянам обирати більш зручний центр надання адміністративних послуг.

Начальник управління електронного урядування та захисту інформації Київської міськдержадміністрації Вадим Коновал розповів присутнім про новий портал для електронних звернень громадян (1551.gov.ua), а також про мобільні додатки на базі IOS та Android, які дозволяють подавати звернення з фото- або відеоматеріалами до єдиної міської системи роботи із зверненнями громадян.

Начальник управління інформаційних технологій та електронного урядування Дніпропетровської облдержадміністрації Тетяна Шаповалова розповіла про розбудову в області Інформаційно-ресурсного центру „Відкрита влада”, який забезпечує надання не лише адміністративних послуг, але й правової допомоги, публічної інформації. Крім того, в області створено сучасну систему електронних сервісів для надання адміністративних послуг, реалізовано проект надання соціальних послуг за допомогою мережі відділень УДППЗ „Укрпошта”.

В обговоренні цих презентацій взяли участь керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба, заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук, віце-президент благодійного фонду „Громадська енергія” Антоніна Єришева, громадський координатор Ініціативи у Миколаївській області Антоніна Галкіна.

Також учасники круглого столу обговорили пріоритети плану дій з впровадження Ініціативи „Партнерство „Відкритий Уряд” на 2014 – 2015 роки.

Зокрема, голова Всеукраїнської спеціальної колегії з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю Юрій Лавренюк звернув увагу присутніх на проблему неналежного виконання рядом місцевих органів виконавчої влади завдання щодо розроблення регіональних програм протидії та боротьби з корупцією. Представник громадської організації „Філософія Серця” Юлія Грига також вказала на проблему недостатньої активності у реалізації відповідних програм.

Голова громадської ради при Мінекономрозвитку Олег Платонов озвучив пропозицію ряду громадських рад при органах виконавчої влади щодо оголошення 2014 року Роком громадянського суспільства.

Виконавчий директор громадської організації „Transparency InternationalУкраїна” Олексій Хмара у своєму виступі наголосив на важливості підтримки проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України „Про інформацію” (у новій редакції) та Закону України „Про доступ до публічної інформації”. Він також звернув увагу на необхідність удосконалення роботи Реєстру громадських об’єднань, розроблення законопроекту про фінансування політичних партій, забезпечення доступності майнових декларацій державних службовців, впровадження Єдиного веб-порталу адміністративних послуг.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук запропонував у 2014 році більше уваги приділити питанням включення до переліку послуг, які надаються через центри надання адміністративних послуг, таких „базових” послуг як реєстрація актів цивільного стану, реєстрація місця проживання та видача паспортів, реєстрація прав на нерухоме майно, транспортні засоби тощо. Також він вказав на необхідність схвалення Адміністративно-процедурного кодексу України та впорядкування питання оплати адміністративних послуг з визначенням критеріїв платності/безоплатності.

Заступник генерального директора ДП „Державний центр інформаційних ресурсів” Олеся Архипська запропонувала у 2014 році залучити до реалізації плану дій Ініціативи, якомога ширше коло партнерів, насамперед громадські та міжнародні організації. За інформацією Олесі Архипської, підсумки реалізації заходів за напрямком „Електронне урядування” планується представити 29 жовтня 2013 р. під час міжнародного конгресу „Інформаційне суспільство в Україні”.

Голова громадської організації „Асоціація керівників органів студентського самоврядування м. Києва” Артем Нікіфоров звернув увагу на важливість удосконалення законодавства з питань участі громадян у формуванні та реалізації державної політики. Зокрема, він запропонував передбачити у 2014 р. роботу із внесення змін до Закону України „Про державні цільові програми” (в частині передбачення консультацій з громадськістю під час розроблення відповідних програм, а не лише їх концепцій), а також до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 3 листопада 2010 р. № 996 (у частині формування чіткого переліку питань, з яких консультації мають проводитись обов’язково, і обмеження можливості органів виконавчої влади проводити лише електронні консультації).

Керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба нагадав присутнім про необхідність належної імплементації прийнятих актів законодавства, навівши як приклад проблеми, що виникають в роботі нового Реєстру громадських об’єднань.

Голова громадської ради при Львівській облдержадміністрації Зеновій Бермесвисловив пропозицію щодо поширення досвіду проекту „Моя школа” під час розвитку електронних сервісів в освітніх проектах.

Підсумовуючи обговорення, Юрій Авксентьєв підкреслив, що отримані пропозиції будуть враховані у проекті нового плану дій з реалізації Ініціативи „Партнерство „Відкритий Уряд”, а для вирішення проблемних питань, озвучених представниками громадськості, будуть вжиті конкретні заходи.

Контакти

  • http://civic.kmu.gov.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.