bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулось обговорення з реформування системи соціальних послуг
27.09.2013

Реформування системи соціальних послуг розпочато з моменту її створення та прийняття Закону України «Про соціальні послуги». Але, на превеликий жаль, і на сьогодні існує неузгодженість законодавчих та нормативних актів щодо понятійного апарату, визначень та категорій, наявні проблеми з реалізацією вже прийнятих підзаконних актів, а також з відсутністю підходів щодо розрахунку фінансування соціальних послуг на одного отримувача на заміну традиційним підходам утримання установ.

З метою вирішення ряду проблемних питань, щодо надання соціальних послуг в Україні крокує реформування системи соціальних послуг. Концепція реформування системи соціальних послуг, була схвалена Розпорядженням КМУ від 13 квітня 2007 р. N 178-р та втратила чинність 8 серпня 2012 року, відповідно  до Розпорядження Кабінеті міністрів України № 556-р «Про стратегію реформування системи соціальних послуг». 13 березня 2013 року затверджено «План заходів на 2013-2016 роки щодо реалізації Стратегії реформування системи надання соціальних послуг». Заходи з реформування системи соціальних послуг передбачені також Указом Президента України від 12 березня 2013 року № 128/2013 «Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Аналіз урядових заходів з реформування системи соціальних послуг, які здійснює Міністерство соціальної політики свідчить про те, що реформа системи соціальних послуг випереджує реформування бюджетної системи України. Окрім того, існує неузгодженість в термінах та визначеннях що міститься в базових законах щодо сфери надання соціальних послуг, а саме: ЗУ «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю» та ЗУ «Про соціальні послуги».

Власне обговоренню питання розробки нової редакції ЗУ «Про соціальні послуги», який би об’єднував два вищенаведених Закони, було присвячено розширене засідання Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики при Центрі перспективних соціальних досліджень Міністерства соціальної політики та НАН України.

Засідання пройшло 24 вересня в приміщенні МБФ «Карітас-Україна». В ньому прийняли участь представники ВБФ «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій», Всеукраїнського громадського об’єднання «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю», ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», Міжнародної громадської організації «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я», «Бюро соціальних та політичних розробок», Української федерації убезпечення, ЮНІСЕФ, робочої групи «Соціальний діалог та справедливість» Форуму громадянського суспільства східного партнерства.

На засіданні директор Центру перспективних соціальних досліджень Мінсоцполітики та НАН України Л. Ільчук охарактеризував проблемні питання та стан законодавчої бази стосовно соціальних послуг та доповів відносно прохання Мінсоцполітики щодо розробки нової редакції закону «Про соціальні послуги». В обговоренні проблемних питань, які потрібно вирішити при створенні нової (об’єднаної) редакції ЗУ «Про соціальні послуги» приймали участь французькі експерти Марі Колет Лалір (експерт з соціальної політики та французького законодавства у сфері соціальної політики) та Даніель Ларже (експерт з соціальної політики та соціального захисту Франції). В рамках Проекту Європейського Союзу «Підтримка розвитку системи соціальних послуг в Україні» вони розробили пропозиції щодо гармонізації соціального законодавства (особливо в сфері соціальних послуг) до законодавства Європейського союзу. На засіданні була розглянута структура нової редакції Закону, яка була запропонована Координаційно-експертною радою та визначені основні напрями діяльності. Також були обговоренні питання які слід винести на обговорення засідання Громадської ради при Міністерстві соціальної політики щодо реформування системи соціальних послуг, яке заплановано Планом роботи Ради на 2013р.

Також було вирішено підготувати та направити проект Закону України «Про соціальні послуги» до Департаменту соціальних послуг до 30 вересня для подальшого обговорення цього питання з залученням широкого кола експертів з недержавного сектору. Враховуючи важливість бюджетних питань при реформуванні системи соціальних послуг, на засіданні вирішено направити запит на Міністерство соціальної політики щодо отримання інформації про стан розробки низки нормативно-правових документів. «Національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженим Указом Президента України від 12 березня 2013 року № 128/2013 передбачена розробка наступних документів:

49.1.4. Розроблення та затвердження нормативу фінансування отримувача соціальних послуг, що надаються відповідно до державних стандартів соціальних послуг

49.1.5. Розроблення та затвердження фінансових нормативів бюджетної забезпеченості витрат за відповідними соціальними стандартами надання соціальних послуг, встановленими на одного отримувача

Міністерство соціальної політики заявляло на окремих зустрічах, що проекти цих документів вже розроблені, але ніхто з експертів, що представляють недержавних надавачів соціальних послуг їх не бачив.

Учасники засідання ще раз підтвердили, що без зміни бюджетного законодавства, реформування системи соціальних послуг, та створення ринку соціальних послуг залишиться лише популістськими лозунгами, та не призведе до поліпшення якості послуг для громадян та сімей, що знаходяться в складних життєвих обставинах.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.