bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Рік без реклами тютюну»: події з Вінниці
20.09.2013

Моніторинг присутності тютюнової реклами в точках продажу сигарет обласного центру показав, що Закон про заборону реклами тютюну виконується успішно, але тютюнові компанії знаходять способи просувати свою продукцію.

Повна заборона усіх видів реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів є вимогою Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала у 2006 році. А от відповідний Закон України  № 3778 - IV «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів» в Україні прийняли лише 16 вересня 2012 року.

Моніторинг присутності тютюнової реклами в точках продажу сигарет обласного центру показав, що закон про заборону реклами тютюну виконується успішно, але тютюнові компанії знаходять способи просувати свою продукцію, – таке переконання висловили учасники  на прес-конференції «Рік без реклами тютюну: Закон виконується успішно, але тютюнові компанії хитрують..», що відбулася 19 вересня в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій обласної державної адміністрації.

Під час прес-конференції були оприлюднені результати всеукраїнського моніторингу присутності тютюнової реклами в точках продажу сигарет , яку проводили представники Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» протягом серпня 2013 року у Вінниці та в 9-ти обласних центрах України: у Києві, Донецьку, Сімферополі, Одесі, Житомирі, Львові, Луганську, Черкасах та Чернігові .

«Дані моніторингу свідчать, що у чинній редакції Закон виконується успішно, але тютюнові компанії винаходять інші способи стимулювання попиту на тютюнові вироби – наприклад:  використання спеціального оформлення  або підсвітка  вітрин. Найбільше порушення виявлено в кіосках з продажу тютюнової продукції ,  біля них стоять промоутери/консультанти. В касовій зоні,  в монетницях наявність пачок сигарет. Зокрема, у Вінниці протягом серпня, було перевірено 74 пункти з продажу сигарет : 29 супермаркетів, 14 мінімаркетів та 31 кіоск. Так, за результатами:

•        47 (64%) торгових точок використовують спеціальні обладнання та дисплеї, викладки сигарет на яскравому фоні в рамках з під світкою;

•        40 ( 54 %) точок продажу мали яскраві наклейки з ціною, торгові аксесуари із зображенням тютюнових брендів, монетниці для решти на касі, тощо;

•        10 (13%) закладах торгівлі працювали консультанти» - зазначив координатор від Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» у м. Вінниці Сергій МАР’ЯНЧУК.

Порушників закону спочатку будуть попереджувати та інформувати про недоліки, а потім при повторному виявлені порушення оштрафують на суму від 30 тисяч гривень до 50 тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів

 

Відео: http://youtu.be/Hgs3WApVCDM

Під час заходу Сергій МАР’ЯНЧУК нагадав, що завдяки спільними зусиллями Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» разом з Вінницькою міською радою у місті на зупинках громадського транспорту почали з’являтися попереджувальні знаки про заборону куріння та соціальна реклама . Наразі Коаліція  підготувала на розгляд  до Вінницької міської ради проект рішення «Про впорядкування тютюнопаління в місті» , аналогічне рішення вже більше семи років діє в м. Черкаси та прийняті в містах: Київ,  Чернігів, Луцьк, Суми, Ужгород, Кіровоград, Донецьк.

Відео: http://youtu.be/mEZLd7qwuwM

Цю пропозицію підтримав Сергій КУДЛАЄНКО - директор Департаменту адміністративних послуг  Вінницької міської ради. Він зазначив:  «Популяризація здорового способу життя дуже важлива для нашого міста. Проблема з тютюнопалінням у місті дійсно існує, про це свідчать телефонні дзвінки мешканців, які скаржаться, наприклад, на те, що у їх під’їздах курять. Вчора на виконкомі було прийнято рішення щодо розширення функцій Департаменту адміністративних функцій якраз у контексті наведення порядку у сфері захисту прав споживачів. Ми не ставимо за мету накладати штрафи, нам потрібно навести порядок. Якщо у законі йдеться про заборону, то сьогодні підприємці повинні привести свої заклади торгівлі у відповідний порядок. Якщо ж цього не буде, на сесії міської ради ми ставитимемо відповідні питання стосовно даних підприємців».

Учасникам заходу також були презентовані буклети та інформаційно-роз’яснювальні наклейки в службову книжку для службовців ППС (патрульно-постової служби) міліції, яку розробила  Коаліція з Інформаційним центром з проблем алкоголю та наркотиків.

Посилений контроль за виконанням антитютюнового закону ведуть і правоохоронні органи. Старший інспектор відділу дільничних інспекторів міліції управління громадської безпеки УМВС України у Вінницькій області Віталій ШВЕДА повідомив, що за поточний рік виявлено 164 факти продажу неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів, за куріння в невстановлених місцях притягнуто понад 4,5 тис. порушників. «На сьогодні в нас не стоїть на меті накладення штрафних санкцій, тому до курців використовується практика попередження», – повідомив Віталій Шведа журналістам.

ДОВІДКА:

Загалом у зазначених регіонах держави було перевірено 764 пункти продажу сигарет. Активісти склали і надіслали відповідні скарги до Державної інспекції України з захисту прав споживачів, що здійснює державний контроль за виконанням цього закону.

Це вже другий моніторинг за виконанням антитютюнового законодавства, який проводить Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну». Минулорічне дослідження, здійснене у вересні- жовтні 2012 року, через 2 місяці після вступу в дію закону № 3778-ІV , теж засвідчило високий рівень виконання торговими закладами норм щодо заборони прямої реклами сигарет, а головним порушенням на той час було невиконання вимоги закону щодо розміщення інформації про ціни на сигарети на окремому аркуші 30х40 см.

Щорічно в Україні помирають близько 700 тисяч людей, більше половини з них – від серцево-судинних захворювань. Головні причини невисокої тривалості життя українців — нездоровий спосіб життя, куріння й зловживання алкоголем.

Контакти

  • Координатор від Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» у м. Вінниці Сергій МАР’ЯНЧУК. тел.: 097-979-999-6 або 093-093-8-999

Коментарі

Сергій Мар'янчук   3970 днів тому   #  

ФОТО з моніторингу https://plus.google.com/u/0/photos/100260432110720931156/albums/5919507965114866081

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.