bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи має Волинь шанси досягнути належного рівня порозуміння між владою та громадськістю?
11.09.2013

 Чимало питань соціального характеру на сьогоднішній день вирішується виключно за ініціативи громадських організацій. Проте, як твердять експерти, волинські інститути громадянського суспільства не використовують навіть половини свого потенціалу. Логічно, постає питання: що стримує розвиток третього сектору на Волині і що може підвищити ефективність роботи громадських організацій?

Як свідчить досвід європейських країн, зменшити прояви негативних соціальних явищ можна за умови співпраці двох ключових сторін: влади та громадськості. Саме налагодження співпраці між громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування приносить хороші результати і сприяє вирішенню низки соціальних проблем, а часто така співпраця допомагає не тільки усувати, а й попереджувати ці проблеми. То чи має Волинь шанси досягнути належного рівня порозуміння і взаємопідтримки між зазначеними сторонами?

«Інститути громадянського суспільства на Волині потребують підтримки на рівні місцевого самоврядування, проте не роблять достатньо активних кроків для встановлення партнерських стосунків з місцевою владою. Іноді причина цього доволі банальна – районні ГО просто не мають ресурсів, достатньої кваліфікації і не вміють співпрацювати як з владою, так і з більш досвідченими громадськими організаціями,» - таку думку про наявний стан партнерства між громадським сектором та владою у районах Волинської області висловила Вікторія Демчук – керівник проекту «НДО та влада: спільна робота - вагомий результат».

В рамках проекту було проведено ряд заходів, спрямованих на підвищення спроможності громадських організацій у Ковельському, Рожищенському, Володимир-Волинському районах та місті Нововолинськ, обмін досвідом між ГО, поширення позивних практик діяльності, а також вироблено механізми підтримки цих організацій з боку місцевого самоврядування. Так, у цих районах було розроблено програми сприяння діяльності та розвитку інститутів громадянського суспільства, які включають підтримку НУО на районному рівні, в тому числі і фінансову. Фінансовий аспект програмних документів має важливе значення, адже ними передбачено спів фінансування соціальних проектів громадських організацій. 

У м. Рожище програма вже прийнята, що ж до інших міст, то наразі проведено громадське обговорення програмних документів, а їх прийняття очікується на чергових сесіях міських рад.

_______________________________________________________________________________________

  Проект Волинської округи Пласту «НДО та влада: спільна робота - вагомий результат» став одним із переможців першого туру обласного конкурсу адвокаційних ініціатив, який проводиться Волинським Інститутом Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив за сприяння Міжнародного фонду «Відродження в межах проекту «Територія позитивних змін».

Контакти

  • Прес-служба

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.