bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи зможе громадськість контролювати бюджет?
11.09.2013

Як зробити інформацію про бюджети міст відкритою і доступною для громадян? Про це йшлося на подіумній дискусії «Посилення спроможності громадського контролю на місцевому рівні», організованій Центром Політичних Студій та Аналітики за підтримки МФ «Відродження».

«Для нас питання прозорості бюджетів різних рівнів, процеси формування бюджетів, використання коштів, зокрема через тендерні процедури, є пріоритетним. Це зрозуміло, оскільки сьогодні із цими сферами пов’язані прояви корупції, конфлікту інтересів», - зазначив Олексій Орловський, директор програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

Центр Політичних Студій та Аналітики промоніторив сайти міських рад обласних центрів щодо відкритості бюджетів. Перевіряли, чи є на сайтах окремі розділи про бюджет міста, звіти про виконання бюджету за останні три роки, додатки і пояснювальні записки до них. Оприлюднення цих документів передбачено Бюджетним кодексом.

«За результатами дослідження була створена інтерактивна карта доступності бюджетної інформації на сайтах міських рад обласних центрів західного, центрального та північного регіонів, з якою можна ознайомитися на сайті ЦПСА. Ми також узагальнили основні проблеми відкритості бюджетної інформації та напрацювали пропозиції органам місцевого самоврядування та місцевої влади щодо їх виправлення. Зокрема, створення розділу «Бюджет міста» на інтернет-порталах міських рад, структуризація даних, публікація супровідних аналітичних матеріалів, які б дозволили аналізувати зміну пріоритетів фінансування відповідною міською  радою» - сказала Ольга Будник, заступник директора ЦПСА.

Центр Політичних Студій та Аналітики презентував проекти громадського бюджету пілотних регіонів Дніпропетровська та Одеси і рекомендує місцевим органам влади перейняти цю практику.

«Він має бути написаний простою мовою, щоб із ним міг працювати нефахівець. І тоді пересічний громадянин сам зробить висновки про ефективність використання публічних коштів. Люди не можуть відчути великих цифр, не можуть зрозуміти чому на школу виділяється та чи інша сума грошей і багато це чи мало. У громадському бюджеті ми вирішили подати витрати у перерахунку на одного отримувача послуг», - розповів Володимир Тарнай, експерт ЦПСА.

Громадський бюджет  - унікальний продукт, створений експертами ЦПСА, в якому візуалізована через інфографіку (діаграми і схеми) інформація про доходи та витрати із міського бюджету.  Це дозволяє зрозуміти пріоритетні для міста напрямки витрат.

Важливо забезпечити участь громадськості у бюджетному процесі. Сьогодні влада часто обмежується публікацією звіту про виконання бюджету. Етапи планування і консультацій з приводу бюджету міста залишаються закритими для громадян.

Експерти ЦПСА пропонують створити спеціальне програмне забезпечення для формування громадського бюджету, аби через внесення окремих показників, інформація автоматично виводилася у доступній та зрозумілій формі.

ФОТО із заходу 

ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ ОДЕСИ

ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ОГЛЯД ДОСТУПНОСТІ БЮДЖЕТНОЇ ІНФОРМАЦІЇ НА САЙТАХ МІСЬКИХ РАД - ЦЕНТР ТА ПІВНІЧ

ОГЛЯД ДОСТУПНОСТІ БЮДЖЕТНОЇ ІНФОРМАЦІЇ НА САЙТАХ МІСЬКРАД (ЗАХІДНИЙ РЕГІОН) 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.