bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Запрошуємо партнерів для посилення ОГС в правозахисті й представленні інтересів груп громадян
03.09.2013

2 вересня 2013 року, після ознайомлення з результатами  круглого столу «Збільшення впливу громадських організацій на демократизацію локальної влади для представлення прав й інтересів громадян» (Луцьк, 30 вересня 2013 року) виник Меморандум.

У меморандумі йдеться про наступне. «Враховуючи, що значна частина ОГС етнічного ареалу Великої Волині:  Волинської, Рівненської, Житомирської, Хмельницької, Тернопільської, Львівської, областей (сектор ОГС перевищив кількість 10.000 при 10% активних) після Помаранчевої революції 2004 р., послабили свою  діяльність через відтік досвідчених лідерів у бізнес і владні структури. А між відомими й досвідченими ОГС  розпалилася конкуренція за обмежені донорські ресурси, потік яких порівняно з 2003 р. суттєво зменшився - Фундація Острозьких (неупереджений і незаангажований фонд, який надає мікрогранти) та регіональні організації Комітету виборців України (Волині й Житомирщини) готові взяти на себе роль медіаторів і модераторів процесів мережування й створення коаліцій ОГС, які зможуть сконцентрувати зусилля для солідаризації й підвищення впливу ОГС на місцеву владу, щоб ефективно представити і захищати права й інтереси громадян і груп

Для виконання задекларованої співпраці партнерські організації мають намір організувати необхідні для  представників ОГС, Громадських рад і місцевої влади (депутатів різних рівнів) навчання та забезпечити  консультаційний супровід правозахисних кампаній. За необхідності, розробити нові навчальні курси й провести просвітницькі кампанії з поширення інструментів демократії у громадах провінційних західноукраїнських регіонів.

Підготують  і випустять серії публікацій у ЗМІ ( через мережу прес-клубів і медіа-клубів, що діють через соцмережі та блоги), випустять і поширить брошури, що міститимуть кейс-стаді, методичні рекомендації й практичні поради на основі діючих прикладів ефективного правозахисту, адвокації, демократизації. (в тому числі у журналі «Вісник благодійництва», який видається Фундацією Острозьких.

Оскільки, самим  дієвим способом адвокації, що переконує владу ухвалити рішення, необхідні для задоволення потреб великих груп громадян, є початок фандрейзингової кампанії (на приклад: поряд зі збором підписів за підтримку бажаного рішення на користь громади – організатори збиратимуть пожертви з громадян у розмірі хоча б 1 грн.). Фундація Острозьких спеціалізується на проведенні кампаній локального фандрейзингу і зможе їх організувати у тих напрямках, де інструменти адвокації і захисту прав громадян себе вичерпають, а актуальну потребу вирішити інакше буде неможливо. 

Учасники об’єднання вважають, що новостворена мережа зможе також гідно представляти інтереси правозахисних ОГС і груп, а також стане більш дієвим інструментом для просування інтересів громадського сектору перед різного рівнями влад в Україні, а також ведення переговорів з потенційними донорами щодо підтримки проектів інституційного розвитку ОГС, правозахисту й адвокації.

Партнерство є відкритим, тому до Меморандуму можуть приєднатися правозахисні ОГС етнічного ареалу Великої Волині:  Волинської, Рівненської, Житомирської, Хмельницької, Тернопільської, Львівської, областей. Для цього потрібно звернутися до Фундації Острозьких ( [email protected] ) або до регіональних організацій КВУ у Волинській і Житомирській областях.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.