bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Досвідчені тренери навчили громади маленьких міст Донбасу реалізовувати ідеї своїми руками
02.09.2013

З 7 до 27 серпня відбулося 8 тренінгів «Основи роботи в громаді» для представників 74 проектів-переможців Конкурсу міні-грантів «Місто своїми руками» з 13 міст присутності енергетичної компанії ДТЕК: Курахове, Зугрес, Кіровське, Добропілля, Моспине (Донецька область), Енергодар (Запорізька область), Зеленодольск, Павлоград, Першотравенськ, Тернівка (Дніпропетровська область), Щастя, Свердловськ, Ровеньки (Луганська область). Участь в тренінгах взяли близько 140 осіб.

Головне – поділитись досвідом

Організував навчання СГО “ФЛІД” за фінансової підтримки МФ «Відродження», фактично це стало необхідним компонентом і для реалізації проектів, які були підтримані раніше. Ці тренінгі необхідні для того, щоб навчити основам спільної роботи переможців конкурсу міні-грантів «Місто своїми руками», адже основна ціль грантування – не тільки виділити гроші для проектів, а ще й сприяти розвитку громадянської активності, навчити людей самоорганізації та впровадження власних ідей для розбудови громади. Більш детально про це розповідає координатор проекту Альона Доля. 

«Завдяки освітньому компоненту учасники, чиї проекти підтримали, отримали механізми для доручення додаткових ресурсів для тих проектів, що вже реалізовуються цього року. Справа в тому, що у кожному з проектів сума залученого фінансування в середньому складає 10-30%. Сподіваємось, що тепер ця сума зросте, учасники вже розробили план дій, відповідно, можна буде реалізувати навіть більше запланованого. Крім цього, не варто забувати про обмін досвідом – це дуже важливо у громадському секторі. Часто приходять нові учасники конкурсів, які не впевнені у власних силах, вони просто не до кінця знають, як все працює. На тренінгах є можливість познайомитись між собою а поспілкуватись із досвідченими тренерами, які мають певну кількість реалізованих проектів і можуть дати корисні практичні поради.  Після навчального курсу ми побачили, що вони по-новому починають дивитись на реалізацію проектів і, що важливо, тепер можуть ділитись власним досвідом і долучати оточуючих до громадської активності». 

Тренери Спілки громадських організацій «Фундація Локальних Ініціатив Донеччини»  навчали переможців, як залучати до діяльності своїх проектів інших мешканців громад, «Золотому правилу комунікації», будувати ефективну співпрацю з органами місцевої влади та бізнесу, знаходити та правильно використовувати ресурси громади для розвитку території. Під час практичних занять учасники тренінгу займались аналізом видів місцевих ресурсів та розробили плани по залученню додаткових можливостей для своїх міні-проектів.

«На тренінгах представники громадських організацій, ініціативних груп, місцеві депутати та представники виконкомів міських рад розглядали декілька взаємопов’язаних моментів, - розповів один з тренерів, Олег Гришин. -  Під час розгляду основ комунікації обговорювалося, які групи громадськості в якій інформації зацікавлені; які є особливості передачі інформації; що треба пам’ятати формуючи оголошення, інформаційні повідомлення, заклики до громади. Цікавою були практичні вправи, зокрема така здавалося б відома річ, яку всі знають під назвою “зіпсований телефон”.  При виконанні цієї вправи завжди відбувалися курйози. Так у одній з громад цитування газетної статті про розпродаж білоруською армією старих запасів, зокрема хутрових шапок, в кінцевому результаті призвело до виникнення інформації про розпродаж албанським військом автоматів. Учасники наочно переконалися, що дуже часто при передачі інформації втрачається суть, відбувається її викривлення або навіть спотворення, отже передачу інформаційних повідомлень потрібно ретельно готувати і відслідковувати».

Також організатори розповідають, що окремим блоком під час тренінгу розглядалися питання фандрайзингу - залучення ресурсів для розвитку громад. Учасники аналізували мотивацію жертводавців, обговорювали етичні принципи фандрайзингу, розглядали можливість використання у власних містах різноманіття фандрайзингових інструментів. Одна з цікавих вправ, що виконувалася - розмова з донором. Кожен учасник мав можливість сформулювати власні пропозиції та у стислій формі передати їх уявному благодійнику. Цілісність, орієнтованість на проблему громади, здатність у стислі терміни презентувати все це, зацікавити потенційного жертводавця - такими були основні завдання вправи. По завершенню відбувався аналіз, самі учасники визначали найкращі компоненти такої зустрічі, формулювали спільні рекомендації до її підготовки. 

«Тринадцять міст, тринадцять різних за кількістю населення і проблематикою громад, але у кожній з них нам вдалося побачити небайдужих людей, що прагнуть змін на краще і готові докладати власних зусиль для запровадження таких змін, - додав Олег Гришин. - Маємо щиру надію, що отримані навички з основ комунікації, роботи з громадою, залучення ресурсів - допоможуть цим людям творити нову історію, плекати і примножувати, вдосконалювати і облагороджувати власні міста своїми руками».

Реалізація міні-проектів розпочалась уже 20 липня. Міні-гранти на втілення цікавих ідей отримали громадські ініціативи з 13 міст присутності енергетичної компанії ДТЕК: Курахове, Зугрес, Кіровське, Добропілля, Моспине (Донецька область), Енергодар (Запорізька область), Зеленодольск, Павлоград, Першотравенськ, Тернівка (Дніпропетровська область), Щастя, Свердловськ, Ровеньки (Луганська область).

Організаторами Конкурсу міні-грантів виступили міські ради за фінансової підтримки компанії ДТЕК. Адмініструє Конкурс Спілка громадських організацій «Фундація Локальних Ініціатив Донеччини» (СГО «ФЛІД»).

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.