bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Міноборони розсекретило великомасштабні карти і плани
23.07.2013

19 липня 2013 року в офісі Уповноваженого з прав людини відбувся круглий стіл на тему «Доступ громадськості до генеральних планів міст: як забезпечити виконання вимог законодавства».  Захід організував Східноукраїнський центр громадських ініціатив спільно із Секретаріатом українського омбудсмана.

Учасниками круглого столу стали представники профільних комітетів Верховної ради, Мінрегіону, Міноборони, СБУ, Адміністрації Президента, Держслужби України з надзвичайних ситуацій, архітектори провідних проектних інститутів «Діпромісто» та «Містопроект», громадські експерти та вчені з 16 областей України.

Учасники обговорили практичні аспекти реалізації положень українського законодавства щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до містобудівної документації. Зокрема, розглядались питання про забезпечення доступності текстової та графічної складової генпланів, відмінності в застосуванні грифу «ДСК» різними міськими радами, причини невиконання міськими радами Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Приємною новиною для більшості учасників круглого столу стала інформація заступника начальника відділу організації топодеогезичного виробництва Генштабу України Сергія Прищепи. Як повідомив військовий, за результатами наукової роботи проведеної Національним університетом оборони України ухвалене рішення про зняття грифу обмеження доступу із великомасштабних карт та планів загального призначення та скасування Протоколу №1 експертної комісії при державному експерті з питань таємниць – Збройних Сил України від 22.01.2010 року, яким на такі карти накладався гриф «ДСК».

Саме на вказаний протокол посилались представники Мінрегіону України та проектних інститутів, обґрунтовуючи неможливість зняття грифу «ДСК» із генпланів міст. Скасування вказаного протоколу мало б призвести до перегляду грифу «ДСК» на містобудівній документації, що виготовляється на картографічних матеріалах великого масштабу.

Проте Тетяна Губенко начальник архітектурно-планувальної майстерні Українського державного науково-дослідницького інституту проектування міст «Діпромісто» заявила про неготовність проектувальників розсекречувати генплани. На думку представників «Діпроміста» українським громадянам не потрібен доступ до містобудівної документації, оскільки рівень освіти не дозволить їм розібратися  у вказаних документах.

«Схоже на те, що у представників «Діпроміста» значно більше хвилює те, як продовжити приховувати від громадян генплани, аніж те як знайти механізми забезпечення доступу до містобудівної документації», - говорить Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив. «Можу зробити припущення, що це пов’язано із тим, що в проектному інституті бояться громадського контролю над змістом генпланів, які виробляє «Діпромісто». Гриф «ДСК» дозволяє проектантам та недоброчесним замовникам із міських рад приховувати проектні рішення, які зроблені на догоду бізнес-інтересам окремих осіб, але суперечать інтересам цілих міських громад. Із повідомлень преси ми знаємо, що саме такі проектні рішення є джерелом отриманням хабарів. Якщо Мінрегіон не захоче змусити підпорядкований йому проектний інститут виконувати законодавство «Про доступ до публічної інформації», та покласти край ці корупційній схемі має Кабінет міністрів», - підсумував результати обговорення  на круглому столі Володимир Щербаченко.

Інформацію про доступність для громадян генеральних планів міст  можна знайти на сайті http://cityplan.in.ua/, створеному Східноукраїнським центром громадських ініціатив в рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії»  за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження.

Контакти

  • Бондар Аліна
  • Східноукраїнський центр громадських ініціатив
  •  http://totalaction.org.ua/
  •  https://www.facebook.com/totalaction.org.ua
  • тел. 099 932 36 73
  • e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.