bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Культурна подорож до міста Лева відбулася
03.07.2013

З 21 по 23 червня 2013 року відбувся другий учбовий візит по Україні в рамках проекту «Розвиток культури – джерело процвітання громади», який реалізується Донецьким центром мистецтв «ЕкоАрт» в партнерстві з Центром молодіжних ініціатив «Тотем» та Асоціацією журналістів «ПостФактум» (Тбілісі) за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми Східного партнерства «Культура».

Цього разу громадські активісти, представники громадських організацій, бібліотек та будинків культури України та Грузії відвідали Львів. Сказати просто відвідали – значить нічого не сказати. Адже Львів та львів’яни ніколи та нікого не залишать байдужими.  Місто вітало нас  сонячною погодою, а жителі -  щирими посмішками. У Львові гостро відчувається смак національного колориту, патріотизму та українських традицій, яких так не вистачає в інших регіонах України. Але більш за все мене вразило відчуття, немов я потрапила до великої української родини. Відчуття цілісності, причетності до міста та його культури не покидає мене й досі.

Проте не все так гладко у Львові: є свої проблеми та болючі питання. Одним з таких питань є бібліотеки та будинки культури. Зустрівшись з Іриною Магдиш, заступником начальника управління культури, було зрозуміло, що питання «нікому не потрібних» бібліотек та будинків культури їх дуже хвилює. «Фінансування бібліотек відсутнє. Відвідування дорівнює нулю, - говорить пані Ірина. – Однією із задач управління культури на сьогоднішній день є реформація бібліотек.  Єдиним шляхом даного процесу є скорочення кількості бібліотек та працівників. А ті бібліотеки, що залишаться – реформувати в сильні бібліотечно-культурні центри».  І це дійсно може спрацювати. Час минає, а разом з тим приходять нові технології, ідеї та потреби людей.

Яскравим прикладом успішно діючої бібліотеки є центральна дитяча бібліотека. Робота там кипить з ранку до ночі.  Кожен працівник на своєму місці.  А від директора ми взагалі були в захваті. Валентина Галушко працює в цій бібліотеці понад 40 років (30 з них на посаді директора). При розмові з нею помічаєш вогонь в очах, жагу до створення чогось нового, креативного та захоплюючого. Вона справедлива та рішуча, запальна та сучасна. Як працівники, так і діти в захваті від неї. І звісно, нам було дуже приємно спілкуватись з людиною, яка робить все можливе та неможливе для створення умов для розвитку дітей. На базі бібліотеки знаходяться відеостудія «Кінопроба»,  де кожен бажаючий  зможе навчитись створювати оригінальні сценарії, спробувати себе в ролі режисера, набути акторської майстерності, та мультицентр «Флешк@», де діти користуються електронною бібліотекою, Інтернет послугами, грають в комп’ютерні ігри. Крім цього,  діти відвідують майстер-класи з прикладного та художнього мистецтва, зустрічаються з відомими львівськими акторами, режисерами, письменниками та художниками. Побувавши в цій бібліотеці, відразу згадалися багатофункціональні культурні центри в Швеції. Радує, те що Львів також може пишатися своєю центральною дитячою бібліотекою, яка так схожа на той «сильний бібліотечно-культурний центр», про який говорила Ірина Магдиш.

Не можна не згадати про день Музики у Львові. Це було щось надзвичайне! Люди співали з вікон своїх квартир, грали на музичних інструментах як вдома з відкритими вікнами, так і на вулиці. Ми стали свідками акції «Вуличне піаніно», в якій мимоволі взяли участь: представники грузинської делегації співали свої національні пісні та танцювали під акомпанемент на піаніно Мамуки Закарадзе.

Також ми зустрічалися з Олесем Дзиндрою, засновником та керівником Львівської міської громадської організації «Музей Ідей», відвідали Львівський Палац мистецтв, поспілкувалися з Валентиною Залевською, менеджером художньої формаціі «Wiz-Art» та Анастасією Левковою, арт-менеджером книжкового магазину «Є». 

Отриманий досвід, зустрічі з новими людьми та цікаві ідеї,  безперечно, будуть використані нами в подальшій роботі.

Контакти

  • +380505737608

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.