bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Єврокомісія виділяє кошти для підтримки малого та середнього бізнесу у країнах Східного партнерства
03.07.2013

 Коментуючи ухвалення програми, Штефан Фюле, Європейський Комісар з розширення та європейської політики сусідства, зауважив: «Наші східні сусіди дуже постраждали від економічної кризи. Водночас малі та середні підприємства здатні відігравати ключову роль у економічному зростанні та створенні робочих місць, адже вони достатньо швидко реагують на можливості, що їх створює ринок. У такий спосіб нашим головним завданням є підтримати малий бізнес у регіоні Східного партнерства».

Нова програма, що є флагманською ініціативою Східного партнерства, зосередиться на таких питаннях:

  • Підтримці інституцій партнерських країн у впровадженні ними політик і проведенні правових реформ, що мають підтримати розвиток малих і середніх підприємств. Ця підтримка здійснюватиметься на основі оцінки прогресу у впровадженні цими країнами Акту про малий бізнес для Європи, проведеній 2012 року. Результати оцінки засвідчили різний рівень прогресу у країнах регіону, однак підкреслили необхідність в удосконаленні усіх сфер (зокрема, стосовно нормативно-правової бази та здійснення політики, доступу до фінансування, державних закупівель, розвитку підприємництва серед жінок, екологічного господарства тощо);
  • Подовженні ініціативи «East Invest» – проекту, що надає підтримку організаціям з підтримки бізнесу у країнах Східного партнерства та сприяє розвитку торгівлі між європейськими компаніями та компаніями з країн-сусідів на Сході. Цього планується досягти за допомогою співпраці між трьома організаціями, що представляють бізнес ЄС, а саме Асоціацією торгівельно-промислових палат Європи (Eurochambers), Business Europe та EUAPME (Union Européenne de l'Artisanat et des Petites et Moyennes Entreprises).
  • Зміцненні можливостей малих і середніх підприємств у сфері аудиту і звітування для полегшення їхнього доступу до фінансування у країнах Східного партнерства. Ця діяльність є відображенням подібної програми, що успішно впроваджується Центром з реформування фінансової звітності Світового банку у регіоні Західних Балкан.

Загальний бюджет нової програми з підтримки малого та середнього бізнесу у країнах Східного партнерства становить 10 млн. євро. Очікується, що впровадження проекту розпочнеться у другій половині поточного року.

Довідка

Проект «East-Invest»

У рамках першого проекту «East Investment» навчання пройшли понад 100 представників бізнесових асоціацій та 200 представників малого та середнього бізнесу. Також понад 150 малих і середніх підприємств з регіону Східного партнерства беруть участь у європейських торгівельних ярмарках. Окрім того, у кожній країні-учасниці Східного партнерства проводяться інвестиційні конференції з метою заохочення європейських інвесторів та торгівельних партнерів розвивати відносини із бізнесом країн-партнерів.

Малі та середні підприємства

Малі та середні підприємства (МСП) є головним рушієм економічного зростання та зайнятості. Вони відіграють ключову роль у переході до динамічних ринкових економік. Попри те, що внесок малих і середніх підприємств у зростання зайнятості у країнах Східного партнерства складає приблизно 50%, він залишається доволі скромним – особливо, у порівнянні з ЄС, де два з трьох робочих місць створюються саме МСП.

Фінансування здійснюється за допомогою Інструменту європейського сусідства і партнерства. Він є основним фінансовим інструментом та інструментом співпраці, через який надається допомога країнам Східного партнерства та Росії. Країнами-учасницями Східного партнерства є: Азербайджан, Білорусь, Грузія, Вірменія, Молдова та Україна.

Східне партнерство було започатковано під час саміту у Празі у 2009 році. Його мета – пришвидшити політичну асоціацію та економічну інтеграцію між ЄС та його сусідами на Сході. У рамках ініціативи було створено чотири платформи та чисельні панелі, за допомогою яких обговорюється прогрес у досягненні спільних цілей. Програма з розвитку малих і середніх підприємств є частиною флагманської ініціативи Східного партнерства.

Східне партнерство та регіональна співпраця на Сході

Інформаційний центр Європейського сусідства

Акт про малий бізнес для Європи

Контакти

  • Представництво Європейського Союзу в Україні

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.