bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Експерти оцінять діяльність громадських організацій за міжнародними стандартами
27.06.2013

Програма розвитку ООН в Україні разом з ГО «Самопоміч» за фінансової підтримки Європейського Союзу реалізовує проект «Поширення кращих практик недержавного моніторингу надання адміністративних послуг». Мета проекту – вдосконалення роботи органів місцевого самоврядування. На базі ГО «Самопоміч» функціонує Ресурсний центр для організацій громадянського суспільства. Основне завдання центру – передача неурядовим організаціям знань і досвіду щодо здійснення громадського моніторингу надання адміністративних послуг.

Незабаром до Львова приїдуть експерти, щоб визначити потенціал ГО «Самопоміч» в якості консультаційного центру щодо громадського моніторингу роботи місцевої влади. Також буде проведена оцінка потреб громадської організації.

«Оскільки «Самопоміч» має великий досвід та цікаві практики впровадження ініціатив громадського моніторингу різних послуг, що надаються органами місцевого самоврядування Львова, ми хочемо, щоб цей досвід могли переймати будь-які інші громадські організації, які також бажають підвищити якість послуг у своєму місті. З цією метою оцінимо спроможність ГО «Самопоміч» залучати громадян до важливих питань суспільного життя, а також визначимо потенціал об’єднання передавати напрацьовану базу знань іншим НУО та лідерам громад, надаючи їм високоякісні освітні, інформаційні, консультаційно-дорадчі та навчальні послуги та розвиваючи таким чином потенціал інститутів громадянського суспільства» – зазначила керівник проекту Олена Урсу.

Експерти Групи демократичного врядування Бюро політики розвитку ПРООН у виданні «Оцінювання громадянського суспільства: посібник користувача» акцентують на необхідності оцінки діяльності громадської організації. Вони вважають, що така оцінка дає змогу покращити діяльність неурядової організації, поліпшує підзвітність та внутрішнє управління, активізує зв’язки між різними НУО, а також визначає внутрішні та зовнішні проблеми організацій громадянського суспільства.

Моніторинг неурядових організацій дозволяє значно покращити розвиток громадянського суспільства. Наприклад, за результатами «Порівняльного проекту неприбуткового сектору» Університету Джонса Гопкінса в Японії було прийнято суттєво нове законодавство про неприбуткові організації.

В Україні також поширюються ініціативи залучення громадського сектору до контролю за наданням публічних послуг. Так, в рамках проекту «Партнерство «Відкритий Уряд» задекларовано положення про необхідність впровадження контролю за центрами надання адміністративних послуг. Саме про це йшлося на розширеному засіданні Координаційної Ради з питань реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у травні 2013 року. Таку ж позицію висловлює Президент України Віктор Янукович. У своєму цьогорічному Посланні до Верховної Ради Президент рекомендує спиратися на структури громадянського суспільства при вирішенні широкого спектра завдань. Тому що посилення системи громадського контролю забезпечує врахування інтересів громадян в управлінських рішеннях і діях органів державної влади, а також підвищує прозорість, звітність, відповідальність при виконанні органами державної влади своїх функцій.

«Створення Ресурсного центру щодонедержавного моніторингу надання публічних послуг виводить САМОПОМІЧ на новий рівень. Саме тому міжнародна оцінка дозволить отримати об’єктивну інформацію про реальний стан розвитку організації. Ми зможемо виявити основні недоліки нашої роботи, а також нові шляхи розвитку. Для нас це– дуже хороша можливість удосконалити свою діяльність та відкрити нові горизонти, а також поширити в різних регіонах країни кращі практики громадського моніторингу роботи місцевої влади» – каже керівник ГО «Самопоміч» Наталія Міхнова.

Після здійснення оцінки працівники «Самопомочі» пройдуть ряд тренінгів для отримання навиків передачі знань іншим громадським організаціям. Пізніше активісти організації самі будуть навчати представників 15-ти обраних неурядових організацій впроваджувати практики громадського моніторингу.

Детальну інформацію про діяльність Ресурсного центру та проект «Поширення кращих практик недержавного моніторингу надання адміністративних послуг» можна дізнатись за адресою: м.Львів, пл. Міцкевича, 6/7, а також за телефоном (032) 297-1000.

Довідка

Проект ЄС та ПРООН «Поширення кращих практик недержавного моніторингу надання адміністративних послуг» започаткований у 2013 р. з метою вдосконалити процес надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування у містах України за рахунок посилення громадського контролю та налагодження ефективного зворотного зв’язку. Проект співфінансується Європейським Союзом та Програмою розвитку ООН в Україні, і виконується ПРООН у партнерстві з ГО «Самопоміч». Більше інформації про діяльність проекту – на http://www.undp.org.ua (у розділі «Всі проекти»). Офіс проекту: вул. Еспланадна 20, оф. 713, Київ 01601, тел./ факс: +380 (44) 584 3475. www.undp.org.ua

Європейський Союз складається з країн-членів, які вирішили поетапно об’єднати разом свої інновації, ресурси і долі. Спільно, протягом 50-річного періоду розширення, вони побудували зону стабільності, демократії і поступального розвитку, підтримуючи культурну різноманітність, толерантність та індивідуальні свободи. Європейський Союз зацікавлений в обміні цими здобутками та цінностями з країнами і людьми поза його кордонами.

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) є глобальною мережею ООН в галузі розвитку. ПРООН тісно співпрацює з усіма верствами суспільства, допомагаючи розбудові країн, спроможних протистояти кризам, розвивати та підтримувати економічне зростання, націлене на покращення життя кожної людини. Працюючи у 177 країнах ми пропонуємо глобальне бачення з урахуванням специфіки місцевого розвитку, задля розширення пра та можливостей людей та підвищення життєздатності держав. Більше інформації про діяльність ПРООН – на http://undp.org.ua

«Самопоміч» - це громадська організація, яка робить людей сильнішими, навчаючи їх вирішувати проблеми та розвиваючи їх. Щодня понад 8 років ми напряму працюємо з львів’янами, безкоштовно надаємо підтримку усім мешканцям. Кожен може знайти тут щось для себе. Команда організації, поєднуючи досвід і сучасне бачення, впроваджує нові ініціативи для мешканців. Організація має чітку позицію, реагує на суспільні явища, здійснює громадський контроль та надає львів’янам корисну інформацію. «Самопоміч» допомагає покращити якість життя людей. Більше про діяльність організації тут: www.samopomich.org

Контакти

  • м.Львів
  • пл. Міцкевича
  •  6/7
  • тел. (032) 297-1000.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.