bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи доступні генплани для громадян у приміщеннях міських рад?
17.06.2013

Близько 70 міських рад України запевняють, що із генеральним планом їхнього міста можна вільно ознайомитися, відвідавши приміщення міської ради. Таку інформацію було отримано у результаті моніторингу доступності генеральних планів міст, під час якого усім 460 міським радам України було надіслано інформаційні запити з проханням надати для ознайомлення містобудівні документи. Дослідження проводили Східноукраїнський центр громадських ініціатив разом із партнерами у кожній області держави.

У відповідях на запити міські ради заявили, що зацікавлені можуть ознайомитися із генпланами у приміщенні міської ради взручний для громадян час. Перевірити достовірність цих тверджень вирішили громадські активісти з різних областей України.

З наміром ознайомитися з Генеральним планом Глухова Сумської області до міської ради завітав журналіст радіо «Домівка» Микола Мирний. Попри обіцянки міського голови представити документ за першої вимоги, журналіст отримати його не зміг. Заступниця головного архітектора міста повідомила, що не може надати Генплан, оскільки головний архітектор поїхав у двотижневу відпустку, а ключі від приміщення, де зберігається документ, забрав із собою.

Бажання журналіста ознайомитися із містобудівним документом, більша частина якого все ще призначена для «службового користування», викликало у працівниці міськради нерозуміння та роздратування. Вже вийшовши у коридор, журналіст почув телефонну розмову працівників міськради про те, «що до міської ради приходив якийсьмудак і вимагав показати Генплан».

«Таке ставлення обурило мене. Ненадання Генплану є прямим порушенням ЗУ «Про доступ до публічної інформації» та «Про регулювання містобудівної діяльності». Чиновники буквально ігнорують законодавство. Але зупинятися я не збираюся, спробую отримати документ у інший законний спосіб», - коментує Микола Мирний.

Щоб отримати Генплан Вінниці у міській раді представникам ГО «Філософія серця» довелося написати спеціальну заяву. Відповіді на неї чекали місяць. У результаті побачити вдалося лише основне креслення Генплану. Текстової частини, детальних планів територій чиопорного плану активістам не показали. «Обгрунтованої відповіді на питання, чому міськрада приховує більшу частину матеріалів Генплану ми так і не отримали. Єдиним поясненням були відписки про гриф «ДСК»»,- говорить Юлія Грига, голова правління громадської організації «Філософія серця».

Побачити Генплан столиці «наживо» спробували представниця Центру громадянських свобод Ганна Рожкова та журналістка інтерет-порталу «Громадський простір» Ольга Івкіна. Для початку дослідницям довелося відвідати Київську міську державну адміністрацію, потім Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища і на останок – проектний інститут «Київпроект». В КМДА чинний Генплан показати відмовилися, натомість запропонували ознайомитися із проектом нового Генплану. У «Київпроекті» все ж таки показали декілька карт саме діючого Генплану та порадили відвідати Державний департамент архітектури і містобудування КМДА. У Державному департаменті архітектури та містобудування надали брошуру Генерального плану столиці і карти масштабом 1:15. Що ж стосується текстової частини, то тут заявили, що документ є об‘єктом авторського права і запропонували по другому колу звернутися до інституту розробника - «Київгенплану».

«Складно говорити про доступність основних містобудівних документів, якщо на момент проведення моніторингу громадянину навіть зайти до міської ради було майже неможливо. З незрозумілої причини КМДА перенаправляла нас до проектного інституту, хоч він і є лише розробником Генплану, а не офіційним розпорядником цієї публічної інформації. У результаті побачити невелику частину документа у міській раді вдалося лише через півроку від першого нашого візиту до КМДА», - підсумовує Ганна Рожковакоординатор проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції» у Київській області.

Якщо вам також цікаво спробувати отримати доступ до Генплану власного міста у приміщені міської ради, то дізнатися про те, як це зробити грамотно можна тут.

Контакти:
Бондар Аліна
Східноукраїнський центр громадських ініціатив
тел. 099 932 36 73
e-mail: [email protected]

 Інформаційні запити були подані у рамках моніторингу проекту «Через доступ до генпланів – до містобудуваннябез корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження.

Контакти

  • http://www.cityplan.in.ua/
  •  http://totalaction.org.ua/
  •  https://www.facebook.com/totalaction.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.