bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Закарпатті будують сучасний спортивний майданчик для ромських дітей
05.06.2013

Кінець травня відзначився для маленьких ромів з села Середнє Ужгородського району надзвичайною подією. В їхньому таборі будують справжній спортивно-ігровий майданчик.

Як і обіцяли. В самому центрі циганського табору, на подив місцевих жителів – українців, будують яскравий спортивно-ігровий майданчик. Будують для маленьких ромів. Команда чорноокої малечі спостерігає за ходом будівництва.

«Цього зовсім не було в наших планах, коли один з волонтерів Михайло Кампов помітив, що місцева дітвора дуже слабка фізично, - розповідає керівник соціальних проектів Асоціації «Еммануїл» Галина Кучер, - такі слабкі, що не можуть зробити елементарні фізичні вправи. Михайло поступово став долучати малечу до фізичних навантажень, і, як наслідок, з’явилася футбольна команда…».

Команда футболістів збільшилась, але місця для проведення тренувань не було. Діти ганяли м’яча на території учбового центру «Школа життя», але це місце не пристосоване для подібних заходів.

Минулої осені, під час візиту директора міжнародної благодійної організації «Orphan’s Promise» Террі Мьюсен, узгодили рішення на будівництво спортивно-ігрового майданчика і облаштування футбольного поля.

Циганська спільнота нараховує в цій місцевості близько 900 жителів, 75% з них складають діти. Саме для них в друга половина червня стане надзвичайною подією – у їх сіре одноманітне дитинство прийдуть яскраві дитячі гірки, різноманітні спортивні приладдя для занять фізкультурою, довгоочікувані гойдалки. Також, побудують альтанки , що частково полегшать заняття у перевантажених класах «Школи життя». Тепер уроки проходитимуть на свіжому повітрі.

В Середньому працює команда волонтерів. Вони особисто беруть участь в будівництві спортивного майданчика. Це перший циганський табір, де у дітей з’явилася можливість повноцінно займатися фізкультурою та спортом.

Післямова.

Ромська футбольна команда нараховує близько 30 хлопчаків у віці від 10 до 14 років. Нещодавно ми писали, що підлітки отримали першість з футболу серед національних меншин Закарпаття. Чорноокі футболісти грали вісім годин поспіль з командами супротивників, дітей, що мають всебічну підтримку батьків і наставників, повноцінну їжу, одяг, житло.

Після перемоги

Дванадцятирічний Рамеш з сім’ї, де мама-вдова виховує ще двох дітей, розповів нам, что мріє стати професійним футболістом. Сьогодні команда медпрацівників займається діагнозуванням здоров’я дитини – під підозрою вроджена вада серця.
«Хочу сам заробляти собі на життя. Якщо буде все добре - стану футболістом!» - розповів нам чотирнадцятилітній Амін. Хлопець з багатодітної родини, де крім нього на вихованні ще дев’ять дітей. З волонтерами юний футболіст проходить медичне обстеження – в нього проблеми з суглобами (шкутильгає, але навідріз  відмовляється бути у складі запасних).

Для цих дітей гра – справжня можливість вийти з бідного сьогодення. Напівголодні футболісти відповідальні і працелюбні. В них є мета. У них є мрія. Тренер ромської команди, українець Михайло Кампов, не збирається зупинятися на досягнутому і повсякчас стимулює своїх вихованців до нових перемог.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.