bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Діалог поколінь: даруйте своє тепло!
02.06.2013

Травень - значущий місяць для наших бабусь та дідусів. Більш ніж 70 років тому життя для тих з них, хто пережив страшні події Великої Вітчизняної війни, розділилося на «до та після».

Найважливішим завданням для нас, онуків та правнуків, є не тільки вшанування памяті загиблих, але і турбота про тих, хто пройшов крізь жахи воєнного часу, переміг та залишився живим. Сьогодні деякі  з них вже наближаються до свого столітнього ювілею, і кращими дарунками для них будуть наші вдячність та любов. Адже дякуючи саме ветеранам-переможцям ми не боїмося сьогодні бути євреями, українцями, поляками, циганами, бути собою. Сьогодні ми також маємо право і свободу любити того, з ким хочемо бути разом, незважаючи на різність в національностях та віросповіданні.

Протягом травня учасники проекту «Клуб для літніх «Здорове старіння», створеного за підтримки фонду «EVZ: Діалог поколінь» разом із учасниками волонтерського руху «Твори добро, Україно!» провели ряд святкових акцій у територіальних центрах м. Запоріжжя, навідали бабусю, що більше 6 років прикута до ліжка через важку хворобу, а також подарували радість свята літнім жителям занедбаного селища на периферії Запорізької області.

Наприклад, напередодні Дня Перемоги ми провели святкову програму у геріатричному пансіонаті для самотніх літніх людей, та з великим почуттям вдячності та поваги роздавали всім учасникам вітальні листівки та пригощання. По завершенню програми декілька активних бабусь з пансіонату настільки надихнулися діяльністю клубу «Здорове старіння», що захотіли також стати волонтерами проекту та прийняти участь вже у наступному виїзному заході.

А у Жовтневому територіальному центрі м. Запоріжжя ми поринули в діалогову програму-спогад. Разом із 42 літніми людьми – клієнтами центру – ми згадували про війну, ділилися думками, переживаннями, юні волонтери задавали безліч питань та отримували живі, розгорнуті відповіді. Розходитись після зустрічі, як часто буває, нікому не хотілося.

9 травня відбулася виїзна програма у «Етноселі», звісно ж, присвячена Дню Великої Перемоги. Тут «Здорове старіння» подарувало атмосферу свята 35 місцевим літнім жителям. Менш, ніж 100 років назад у с. Червонокозаче, на території якого зараз і створюється історико-етнографічний комплекс «Етносело», було більше двох сотен дворів, шумно гралися діти, працювали на ділянках дорослі. У Червонокозачому були і свій медичний пункт із фельдшером, і продуктовий магазин, і школа, і навіть клуб. А сьогодні там проживає менше п’ятдесяти сімей, більшість жителів – поодинокі літні люди, а магазин та інші громадські заклади для місцевих селян є лише мрією. Та що там магазин, коли навіть звичайний хліб є для них розкішшю, і печуть його місцеві жителі власними силами у печах, як раніше…Наші програми є для них тією так необхідною краплиною повітря, завдяки якій можна вдихнути у своє життя трохи радощів…

Клуб для літніх «Здорове старіння» часто виїжджає до Червонокозачого із анімаційними та діалоговими програмами, у яких приймають участь усі місцеві жителі. Часто нам допомагають молоді волонтери із «Твори добро, Україно!». У рамках майстер-класів селяни діляться із нами своїми знаннями, уміннями та майстерністю, почуваючи себе при цьому важливими та потрібними!

Проект «Здорове старіння» - це діалоговий проект, де кожен  відчуває, чого реально потребує той, хто сидить поруч. На зустрічах завжди тепла атмосфера, бабусі та дідусі завжди намагаються протягнути руку допомоги один одному. Головне тут – дарувати та отримувати тепло!

Контакти

  • 213-80-90 Мазаль Тов

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.