bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Місцеві громади на Рівненщині зібрали гроші на безкоштовний інтернет в бібліотеках
23.05.2013

22 травня у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася прес-конференція за участі представника Міністерства культури України (Шведа Михайла Богдановича – заступника директора Департаменту формування державної політики у сфері культури, мистецтв та освіти Міністерства культури України), директора Програми «Бібліоміст» - Матея Новака, делегатів від місцевої влади Рівненщини (Губанова Олексія Володимировича – заступника голови Рівненської обласної державної адміністрації, Мельника Ярослава Миколайовича - начальника управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації, Мельника Ігора Павловича – голови Березнівської районної державної адміністрації) та працівників бібліотек-переможниць конкурсів Програми «Бібліоміст» у Рівненській області.

Прес-захід був присвячений перемозі бібліотек нашого краю у останньому, 5-му, раунді конкурсу Програми «Бібліоміст» з організації нових бібліотечних послуг. У 2013 році перемогу в цьому раунді конкурсу Програми «Бібліоміст» з організації нових бібліотечних послуг отримали бібліотеки Березнівського, Дубровицького та Володимирецького районів. Необхідною умовою отримання комп’ютерної техніки від програми у цьому раунді було залучення співфінансування на додаткові комп’ютери від місцевих громад, влади та спонсорів, у співвідношенні 1:2 (один комп’ютер за кошти мысцевої влади проти 2-х комп’ютерів «Бібліомоста»). У Рівненській області 12 бібліотек отримають до кінця 2013 р. 45 комп’ютерів, із них 15 – від місцевих спонсорів. Розмір співфінансування від партнерів склав 86 620 грн. Найбільшою фінансовою підтримкою залучилася Центральна бібліотека ЦСПШБ Березнівського району – на додаткові комп’ютери місцева влада виділила 54 000 грн. Голова Березнівської районної державної адміністрації Ігор Павлович Мельник розповів, що під час підготовки до участі в проекті існував початковий задум виділити 20 комп’ютерів коштом місцевої влади та отримати ще 40 за рахунок співфінансування від Програми «Бібліоміст» для обладнання бібліотек, однак від ідеї довелося відмовитися внаслідок обмежень за умовами конкурсу (максимум 20 одиниць техніки). Тож, у підсумку, бібліотеки Березнівщини отримають 10 комп’ютерів від місцевої влади та 20 - від Програми «Бібліоміст».

Ось перелік бібліотек переможців у 5-му раунді конкурсу: Центральна бібліотека ЦСПШБ Березнівського району, бібліотека-філія Березнівського НВК «Загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст.», а також бібліотеки-філії сіл: Балашівка, Малушка, Зірне, Городище Центральна бібліотека ЦБС Дубровицького району, м. Дубровиця, районна бібліотека для дітей, Туменська публічно-шкільна бібліотека , Колківська публічно-шкільна бібліотека Центральна бібліотека ЦСПШБ Володимирецького району, районна бібліотека для дітей За період свого існування Програма «Бібліоміст» на конкурсних умовах передала для оснащення бібілотек Рівненщини найбільшу кількість компютерів в Україні (відносно до густоти населення). Нагадаємо, що у четвертому (попередньому раунді конкурсу) перемогу отримало також багато бібліотек області: у м. Рівне Комунальний заклад «Рівненська обласна бібліотека для молоді» Рівненської обласної ради, Комунальний заклад «Рівненська обласна бібліотека для дітей» Рівненської обласної ради.

У м. Дубно Дубенська міська центральна бібліотека для дорослих, Дубенська міська дитяча бібліотека, Дубенська міська масова бібліотека №1, Міська публічна бібліотека-філія №2, Дубенська міська публічна бібліотека №3. У Здолбунівському районі Центральна районна бібліотека Здолбунівської централізованої системи публічно-шкільних бібліотек, Здолбунівська районна бібліотека для дітей та юнацтва, Міська бібліотека Здолбунів-ІІ, Міська публічно-шкільна бібліотека селища Мізоч. Окрім того, на прес-конференції начальник управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністарції відмітив також високий фаховий рівень та активну професіну позицію усіх бібліотечних працівників області, зокрема також, Сарненського та Володимирицького районів, а Оксана Краплич – регіональний представник Програми «Бібліоміст» у Рівненській області підтвердила його думку про те, що наші бібліотекарі найкращі. Олексій Володимирович Губанов – заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації в своїй промові наголосив, що існує не тільки завдання комп’ютеризувати бібліотеки, а й створити систему їх активного використання, окрім традиційного надання у користування читачам бібліотек. І саме зараз, коли можна говорити про мінімальне ІТ-забезпечення бібліотек час думати про те, як їх застосовувати. Сам посадовець бачить таку перспективу у створенні на базі бібліотек міжрегіональних комунікативних майданчиків для обговорення різноманітних суспільно-важливих питань.

Першою ластівкою такої роботи стало відкриття Українського історичного клубу у м. Рівне, що відбулося минулого тижня у бібліотеці. Як повідомляла раніше у прес-служба Рівненської ОДА клуб стане комунікативним майданчиком, який популяризуватиме «живу» історію, працюватиме у мультимедійному форматі. Наприклад, під час тематичних засідань рівненського клубу відбуватимуться телемости з істориками з інших регіонів.

Рівненський регіональний історичний клуб відкрився першим в Україні, але стане частиною всеукраїнської мережі таких об’єднань. Матей Новак та Михайло Швед обмінялися взаємними подяками з приводу плідної співпраці, що була започаткована у 2008 році (Протокол про наміри між Міністерством культури України і IREX щодо реалізації проекту «Бібліоміст» був підписаний у Києві 8 грудня 2008 р.). Пан Матей пояснив, що метою Програми є спрощення доступу громадян до інформації, і саме бібліотеки ідеально підходять для виконання цієї місії, оскільки вони є посередниками між інформацією і її споживачем. Він додав, що Програма повинна була допомогти обладнати комп’ютерами 1000 бібліотек, однак зараз ця кількість практично перевищена вдвічі і продовжує зростати. Такий хід речей став можливим завдяки двом факторам: певній економії ресурсів та залучення співфінансування з боку місцевої влади і спонсорів, саме це і послужило причиною приїзду пана Матея на Рівненщину, адже, як уже згадувалося вище, у 5-му раунді співфінансування від партнерів у Рівненській області склало 86 620 грн. Інформація про партнерів: «Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. Партнер програми – корпорація Microsoft – безкоштовно передає публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США. «Бібліоміст» – програма, покликана поліпшити доступ населення України до інформації та навчити користуватися новітніми технологіями, перетворивши бібліотеки на сучасні громадські центри. До кінця 2013 р. понад 1900 публічних бібліотек України буде обладнано комп’ютерами з доступом до інтернету. До комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та навушники. Фахівці бібліотек, які долучаться до програми, проходять навчання у галузі новітніх технологій та сучасних інформаційних послуг на базі 25 тренінгових центрів, що функціонують у кожній області та АР Крим, і передають навички населенню.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.