bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луцьку зробити крок від самоорганізації населення до вирішення локальних проблем
23.05.2013

Чи може населення впливати на вирішення актуальних проблем, самоорганізувавшись? Може. У будь-якому демократичному суспільстві. Нажаль, в Україні, зокрема у Луцьку, процес самоорганізації знаходиться на початковій стадії. Людям або не відомий цей шлях вирішення локальних проблем, або вони не можуть ним скористатися в міру банальної непідготовленості.

Щоб донести до населення можливості відстоювання своїх прав та інтересів у Луцьку створили Ресурсний центр для ОСН. Саме створивши ОСН (орган самоорганізації населення),  де надається експертна кваліфікована допомога при створенні ОСНів та забезпечується консультаційно-практичний супровід їх діяльності.

Що ж отримує громада за умови існування органу самоорганізації населення? Повноваження ОСНу охоплюють широкий спектр питань, що є актуальними для жителів певної території. Так, ОСН має право приймати рішення у сфері соціального захисту населення; в галузі охорони природи, використання землі та інших природних ресурсів; затверджувати місцеві бюджети, програми соціально-економічного та культурного розвитку, контролювати виконання місцевих бюджетів; програм соціально-економічного та культурного розвитку; діяльність комунальних підприємств, організацій і установ; контролювати якість надання послуг житлово-комунальними господарствами; вирішувати інші питання місцевого значення; їм також можуть делегуватися окремі повноваження органів виконавчої влади. Тобто, орган самоорганізації населення може впливати на вирішення практично всіх питань, до яких не доходять руки у влади. Тобто, ОСН є зв’язною ланкою між людьми і владою. Це той ресурс, куди можуть звертатися громадяни з наболілим і актуальним і бути певен, що його почують і приймуть міри.

Такі повноваження органам самоорганізації населення забезпечує ч. 6 ст. 140 Конституції України (розділ 11 «Місцеве самоврядування», а також базовий Закон України «Про органи самоорганізації населення». ОСН можуть мати різні форми, залежно від території, де вони створюються, та напрямків діяльності (будинкові, вуличні, квартальні комітети тощо).

Яскраві приклади ефективної роботи ОСН зустрічаємо у Вінниці, Одесі, Луганську, де ОСН, що є представницькими й водночас контролюючими органами громади, тісно співпрацюють з владою і мають усі повноваження для здійснення діяльності, корисної насамперед для людей.

Про успішні практики й напрацювання інших міст, процес створення ОСНу, методичного, юридичного та практичного супроводу його діяльності усі бажаючі можуть дізнатися у Ресурсному центрі для ОСН, що діє у Луцьку за адресою: м. Луцьк, вул Глушець 49. В Ресурсному центрі Ви також зможете отримати усі необхідні консультації, які проводяться за наступним графіком: понеділок, субота 09:00-14:00, вівторок-п’ятниця із 09:00-17:00; телефон для довідок: (0332) 78-59-52.

Ініціатор створення Ресурсного центру для ОСН – Асоціація підтримки та розвитку ОСББ та ОСН, яка реалізовує проект «Створення умов для нового якісного рівня діяльності ОСН у м. Луцьку» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення».

Контакти

  • Прес-служба

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.