bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луцьку визначили механізми вирішення проблеми надмірної засміченості вулиць
22.05.2013

Вчора у Луцьку за круглим столом на тему «Далекий шлях сміття до смітника — близьке рішення проблеми» обговорили питання забезпечення міста смітниками.

До дискусії долучились представники відділу екології Луцької міської ради, Комісії з питань екології, ЖКГ, екології, транспорту та енергозбереження, громадські активісти. Захід проходив за проектом «Зробимо крок до чистих вулиць», який був підтриманий за результати конкурсу адвокаційних ініціатив, що проводився Волинським Інститутом Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив при фінансовому сприянні Міжнародного фонду «Відродження» за програмою «Громадянське суспільство та належне врядування».

«Ще зовсім нещодавно Луцьк вважався одним із найчистіших міст України, проте, нажаль, сьогодні високим рівнем чистоти вулиць наше місто похвалитись не може,» - зазначила Катерина Шкльода – керівник проекту. Щоб визначити основні хто винен у виникненні такої негативної тенденції – некультурні й несвідомі мешканці, чи влада, яка мала б звернути увагу на проблему, ініціативна група, яка реалізовує проект, провела комплексне соціальне дослідження для визначення.

Як показали результати опитування, більше 70% населення міста готове поводитись екологічно свідомо та покращувати екологічний стан і благоустрій міста, однак не завжди люди мають для цього можливості. Дослідження зупинок громадського транспорту, де  зазвичай збирається найбільше людей, виявилось, що лише 33,7% наявних смітників – у хорошому стані, 16,7% - в незадовільному стані (зруйновані чи постійно переповнені), а на 43,9% зупинок взагалі немає смітників. Відповідно, не всім вистачає терпіння донести сміття до найближчої сміттєвої урни. Так, 33,2% опитаних зазначили, що сміття до смітника доносять «часто», 12,9% це робить лише інколи, оскільки не мають витримки донести сміття до смітника.

Та якщо за санітарно-екологічний та естетичний стан на зупинках відповідає міська влада, то за території поблизу об’єктів комерційної діяльності, які також є місцями скупчення людей, відповідальність повинні нести підприємці. За словами головного спеціаліста відділу екології Луцької міської ради Оксани Тарабанюк, наразі у структурі міської ради немає відділу, який мав би інспекторські функції. Натомість у багатьох містах, наприклад, у Одесі, Полтаві, є інспекції по благоустрою, які мають повноваження штрафувати тих об’єктів господарської діяльності, які не встановлюють сміттєвих урн та не справляються з прибиранням території, яка за ними закріплена.

Тож в результаті круглого столу, учасники прийшли до висновку, що для підвищення благоустрою міста буде доцільно на рівні міської ради встановити систему штрафів за недотримання правил благоустрою, створити структурний підрозділ у міській раді, який мав би інспекторські та контролюючі повноваження у цьому аспекті, а також запровадити систему Інтернет-інформування виконавчих та контролюючих органів про незадовільний санітарно-екологічний стан у певних частинах міста для адресної перевірки цих об’єктів.

Контакти

  • Прес-служба Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив (098) 9222616 (066) 1630008 (0332) 723803 e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.