bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стати поколінням вільним від СНІДу закликали громадські активісти в Черкасах
20.05.2013

19 травня 2013 року в Черкасах відзначили  День пам’яті людей, які померли від СНІДу масовим тестуванням на ВІЛ, оригінальним футбольним турніром та масштабним квестом. У центральному сквері «Юність» з ранку до пізнього вечора містян чекала серія розважально-пізнавальних заходів під назвою «Стань поколінням вільним від СНІДУ» в рамках проекту «Вільний удар».

В рамках акції 307 черкащан протестувалися на визначення ВІЛ-інфекції. У трьох із них статус підтвердився. Безкоштовне експрес-тестування на ВІЛ проводилося відразу у чотирьох мобільних амбулаторіях. Усі, хто пройшов тестування, отримали у подарунок спеціальні сучасні браслети з написом «Я пройшов тест на ВІЛ! І це мій вибір!». На думку організаторів такі подарунки мають стимулювати поширення інформації про необхідність тестування на ВІЛ.

Із 14.00 у центрі скверу стартував турнір з міні-футболу та масштабний квест з популяризації відповідального ставлення до свого здоров’я. У квесті взяли участь 11 євроклубів шкіл міста. Учасники бігали центральною частиною міста і виконували послідовність завдань. Завдання покликані поглибити знання квестерів з питань захисту від ВІЛ/СНІДу, інформувати жителів про можливі шляхи передачі ВІЛ/СНІДу, зародити інтерес молоді до туристичної привабливості Черкащини.

Наблизитися до перемоги командам допомогло спеціалізоване змагання з міні-футболу. У фінальній грі у складі кожної команди грали гравці футбольного клубу «Славутич». Професійні футболісти не лише допомогли визначити переможця гри, а й пройши тестування на ВІЛ, чим показали приклад для своїх вболівальників. Лідером футбольного турніру стала команда 30 школи, 2-3 місця вибороли 4 і 18 школи.

Додатковою можливістю перемоги у квесті стали також голоси Черкащан, які пройшли безкоштовне експрес-тестування на наявність ВІЛ. Тут найбільш працьовитим виявився єврокулуб ЗОШ №12, учасникам якого вдалося долучити до тестування 45 осіб. Близько тридцяти протестованих віддали свої голоси за 31, 18 та 28 школи. Таким чином квестери спонукали протестуватися більше двухста містян.

За результатами тестування, квестових завдань та футбольного матчу перемогу виборов єврокулб ЗОШ № 28. Срібло здобула команда 12 школи, а бронзу – 31. Команди-переможці отримали почесні відзнаки у формі спеціально виготовлених кубків та дипломів, їх учасники – унікальні медалі відповідно зайнятих місць. Також всі учасники та команди переможці отримали місячні та разові безкоштовні абонементи до тренажерної зали від спортивно-оздоровчого комплексу «ДНІПРОПЛАЗА ДЖИМ», продуктові набори для відзначення перемоги у грі від Головного управління інвестиційно-інноваційної політики, підприємництва та зовнішніх зносин Черкаської обласної державної адміністрації.

Інформаційно-просвітницькій компонент акції доповнювали волонтери проекту «Здоров’я жінок України» (USAID). В рамках тижня планування сім’ї вони розповсюджували спеціалізовану літературу та інформували перехожих щодо необхідності збереження репродуктивного здоров’я закоханих пар України, використання сучасних та ефективних методів контрацепції, а також подолання стереотипів у питаннях культури статевих стосунків та планування сім`ї, вагітності та утвердження у свідомості закоханих пар розуміння високої місії материнства та батьківства.

На виставці-продаж hand made поблизу ресторану «Тарантелла» увагу Черкащан привертала унікальні мистецькі вироби, роботи молодих художників, творчі майстер-класи. Усі виручені кошти організатори використають задля термінової допомоги ВІЛ-позитивним, лікування та попередження розвитку хвороб, які можуть призвести до смерті.

На центральній алеї скверу кожен мав змогу поспілкуватися із «живими книжками» і дізнатися більше про ВІЛ через історії реальних людей в рамках «Живої бібліотеки».

Завершилося дійство пізно ввечері яскравим піротехнічним фаєр-шоу від арт-шоу «Джайра» у міському сквері «Юність» та запуском небесних ліхтариків у Долині Троянд.

Партнери та співорганізатори: Корпус миру США в Україні, Черкаський обласний молодіжний ресурсний центр, Черкаське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ», Черкаська благодійна організація ЛЖВ «Від серця до серця», Благодійний фонд «Інсайт», Благодійний фонд «ВАМ», Регіональний координатор МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», Центр планування сім’ї, Комунальний заклад «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Черкаської обласної ради, СДЮШОР, Ольга Касьянова,

Фінансова та організаційна підтримка: благодійна організація «Грассрут Соккер», Фонд Елтона Джона, Черкаське обласне управління сім’ї, молоді та спорту та структурні підрозділи ОДА, спортивно-оздоровчий комплекс «Дніпро Плаза ДЖИМ», Футбольний клуб «Славутич», КП «Дирекція парків», ресторан-піцерія «Тарантела», Спортивно-оздоровчий комплекс «Дніпро плаза GYM», Головне управлінню інвестиційно-інноваційної політики, підприємництва та зовнішніх зносин Черкаської обласної державної адміністрації, Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, Асоціація євроклубів м. Черкаси. 

Контакти

  • Сергій Слинько

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.