bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

СБУ у Черкаській області слідкує за запитами громадських активістів
20.05.2013

Перший заступник голови Черкаської ОДА Сергій Рябцев закликав райдержадміністрації області «посилити контроль» за доступом до містобудівної документації та унеможливити ознайомлення громадян із генеральними планами міст області.

Своє звернення чиновник обґрунтував тим, що «надання для ознайомлення посадовими особами райдержадміністрацій зазначених документів… призведе до витоку інформації з обмеженим доступом». У листі до підлеглих Сергій Рябцев нагадує їм про кримінальну та адміністративну відповідальність, яка чекає на держслужбовців, що дозволять ознайомлення громадян із генеральними планами власних міст.

Розіслати такі листи першого заступника голови Черкаської ОДА змусила інформація надана обласним управлінням СБУ в Черкаській області, яке відслідковує звернення громадських активістів на доступ до публічної інформації. Із піврічним запізненням працівники Черкаського СБУ дізналися про те, що обласна благодійна фундація «Паритет» направила до міських рад Черкащини інформаційні запити з проханням надати для ознайомлення генплани населених пунктів. Вказані запити  надсилалися у ході всеукраїнського моніторингу доступності генпланів для громадян, яке проводить Східноукраїнський центр громадських ініціатив  разом із регіональними партнерами.

Основні підсумки дослідження по Черкаській області були оприлюднені на публічній прес-конференції ще у грудні 2012 року , проте місцеве СБУ і чиновники вирішили відреагувати лише навесні 2013.

Оскільки в міських радах невеликих міст не має власних відділів архітектури, то їх генеральні плани зберігаються в райдержадміністраціях, до яких Сергій Рябцев і спрямував свій лист з вимогою не надавати генплани міст для ознайомлення громадянам.

«Цей лист Першого заступника голови Черкаської обласної держадміністрації – яскравий приклад нерозуміння посадовцем своїх функцій в демократичній державі. Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» ще два роки тому зобов’язав міські ради зробити генплани доступними для громадян, розмістити їх в інтернет. Замість того, аби поставити на контроль виконання вимог містобудівного закону та закону «Про доступ до публічної інформації» чиновник вимагає від підлеглих приховувати публічну інформацію ще більш ретельно. На жаль, Черкащина виявилась єдиною областю, де СБУ і облдержадміністрація вирішили поєднати зусилля у обмеженні доступу громадян до генпланів. З інших міст України ми отримували багато повідомлень про те, як міські ради намагаються покращити доступ громадян до генпланів: розміщують їх в інтернет, домагаються від проектних інститутів зняття з них грифу «Для службового користування», - коментує ситуацію голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив, керівник моніторингу Володимир Щербаченко.

«Доступність генпланів робить процес землекористування та будівництва у містах прозорим і зрозумілим для громадян. Складається враження, що саме цього і не хоче перший заступник голови Черкаської обласної ОДА, пан Рябцев. Інакше чому він віддає перевагу приховуванню публічної інформації, а не дотриманню законного права громадян знати те, як ради розпоряджаються земельними ресурсами міських громад?!», - продовжує громадський активіст.

Контакти:

Бондар Аліна
Східноукраїнський центр громадських ініціатив
тел. 099 932 36 73
e-mail: [email protected]

 * * *

Моніторинг доступності генпланів міст Черкаської області проводиться у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження, який реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив разом із регіональними партнерами. З відповідями міських рад усіх областей України та всіх міст Черкащини можна ознайомитися на сайті «Генплан – ключ до твого міста».

Контакти

  • Аліна Бондар

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.