bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проявити свою небайдужість. Досвід волонтерів Франції
17.05.2013

Французька Асоціація Прогресу Волонтерів була заснована у 1963 році Шарлем де Голлем як своєрідна відповідь на Корпус Миру, створений Джоном Кеннеді в США. Метою створення волонтерської організації було дати можливість французькій молоді долучитись до руху міжнародної солідарності, проявляючи свою небайдужість.

У 2009 році з ініціативи влади організація була трансформована в  Асоціацію France Volontaires. Окрім допомоги волонтерам у їхніх міжнародних ініціативах, організація має також місію сприяти якісному і кількісному розвитку волонтерства та виявів солідарності, що охоплює широкі загали. Станом на 20 червня 2011 року асоціація нараховувала 105 робітників, 5 добровольців і 230 волонтерів у 55 країнах Африки, Азії та Латинської Америки.

Учасники France Volontaires беруть участь в акціях солідарності, зустрічах і міжнаціональних обмінах, щороку залучаючи велику кількість осіб на добровільних засадах для участі у своїх проектах. Зазвичай, це відбувається у вигляді подорожей-місій різної тривалості до країн, що розвиваються.

Реалізацію проектів France Volontaires забезпечують такі підрозділи:

  • Волонтерство інтернаціональної солідарності
  • Обмін і співпраця молоді
  • Асоціації добровольців пенсійного віку

Окрім цього, існує також система навчальних, регіональних та соціопрофесійних ініціатив. Проте вони, навіть взяті усі разом, не можуть задовольнити сповна залучених осіб, кількість яких постійно зростає.

Щорічно тисячі французів вирушають до різних країн, щоб зробити свій внесок у життєдіяльність місцевого населення. Тому Міністерство закордонних справ Франції регулярно виділяє значні суми на підтримку та розвиток асоціації.

Цілі та завдання

Асоціація France Volontaires  була створена для того, щоб кількісно і якісно розвивати інтернаціональний обмін волонтерами, приносити суспільну користь загалом. Мета її діяльності полягає у тому, щоб:

  • Інформувати про можливості долучення до волонтерства у країнах, що розвиваються, а також про специфіку подорожування, соціополітичні та культурні особливості перебування у тій чи іншій країні в рамках добровільної програми.
  • Орієнтувати людей згідно з їхнім профілем, зайнятістю, досвідом на участь у певній програмі міжнародного чи національного рівня.
  • Насаджувати цінності та сприяти загальному визнанню форм добровільної діяльності у самій Франції та у країнах, які приймають французьких волонтерів.
  • Сприяти новаторству у сфері культури та інновацій.
  • Активізувати та полегшувати вступ охочих у волонтерські мережі, сприяти розвиткові їхніх професійних навичок, створювати зв’язки з державними, політичними та громадськими організаціями.
  • Підтримувати т.зв. Мережі Волонтерських Просторів у країнах, які приймають волонтерів, для зустрічей, ознайомлення з необхідною інформацією та навчання учасників.
  • Створити справжню мережу волонтерів, що сприятиме інтеграції та збільшуватиме здобутки кожного учасника, і тим самим забезпечити краще виконання місії.

Організація дає можливість учасникам проявляти себе і свою солідарність до жителів інших країн, брати участь у поширенні різних культур, емансипації жінок та чоловіків та вкоріненні поняття солідарності у суспільстві.

Основні цінності France Volontaires:

  • Повага до загальнонаціональних та індивідуальних прав, культури, віри, потреб, людської гідності інших народів, з урахуванням реалій їхнього життя
  • Вільне і відповідальне залучення до рядів волонтерів з використанням їхніх навичок в цілях загальної користі.
  • Розвиток духовної відкритості добровольців, у тому числі й участь у громадському житті рідної країни.

За свою більш ніж сорокарічну історію France Volontaires здійснила понад десять тисяч різноманітних місій у рамках проекту «Волонтерство заради прогресу».

Наразі близько трьох сотень молодих осіб у віці 21-30 років у супроводі працівників самої асоціації перебувають у країнах Африки, арабського Магрибу, Латинської Америки, Карибських островів та Азії.  Останніми роками найбільш  помітними стали особливі успіхи асоціації у Сенегалі.

Приклад Сенегалу

Щороку до Сенегалу вирушають близько 250 молодих волонтерів – учасників France Volontaires, які працюють над спеціальним проектом з групами місцевих мешканців. Найчастіше йдеться про проекти створення навчальних класів у сільській місцевості. Але існують й більш інноваційні проекти, наприклад, розробка і запуск в дію інтернет-ресурсів. Так, після двох місяців вивчення інформаційних технологій у Франції, п’ятеро добровольців – Ліонель, Матьє, Олівер, Морган і Джеймс разом з спеціалістом Філом поїхали до спекотного Сенегалу. Разом із п’ятьма представниками місцевих жителів – Магаєю, Амаду, Пате, Діоссом та Джібрілом вони працювали над створенням і адмініструванням сайту. Після трьох тижнів роботи на світ з’явились дві нові інтернет-сторінки: портал для митців і ресурс програми обміну міст Тієс і Сержі. Завдяки цій співпраці представники французької молоді отримати практичний досвід та навчились ділитись ним з іншими, а підлітки Сенегалу – отримали нові знання, що в майбутньому, можливо, допоможуть їм знайти роботу. Задоволений результатами куратор проекту не хоче зупинятись на досягненому і сподівається одного дня прийняти сенегальців у Франції –«задля вдосконалення їхніх знань, а також щоб довести їм, що Франція не така холодна, як вони уявляють…»

У France Volontaires нема обмеження за віком: організація відкрита не лише для молоді, а для всіх охочих проявити себе.

65-річний Бруно Менар, що поїхав добровольцем до Африки, розповідає:

 «Метою моєї місії є створення і розвиток професійного центру для безробітної  молоді у віці 18-30 років. Йдеться про роботу з тими, у кого виникли проблеми з навчанням, але які прагнуть заробляти на життя у своїй країні.

Ми створили два напрямки навчання: будівельні професії та швейна справа і догляд за одягом,  плануємо відкрити ще два – основи кулінарії, готельну та ресторанну справи. На підході – відкриття столярної майстерні. Можливість освоїти ці професії має молодь Сенегалу.

Моє завдання полягає в організації та координуванні центру професійної освіти, а також у виробленні навчальних програм.

Що стосується особистих вигод, ця діяльність дозволяє мені відкрити інші, незнайомі пересічному французу,  цінності: відкритість у прийомі, взаємодопомога та повага до минулого. Також я зіткнувся із деякими труднощами, що зумовлено відмінним від нашого сприйняттям часу, часом мені складно залишатись сильним у повсякденні… Але найбільшим задоволенням для мене, безперечно, є те, що багато молодих людей справді полюбили професії, яким ми їх навчили. Наприклад, коли ми набирали нову групу у відділ «будівельні професії», всі кандидати відмовлялись навчатись каменярству і одностайно хотіли приступити до опанування «більш престижної» роботи електрика. Після двох років навчання вони побудували будинок разом зі своїм наставником, і всі як один вибрали врешті-решт спеціальність каменяра, оскільки встигли полюбити цю справу. Це, безперечно, стане моєю останньою місією, оскільки я планую присвячувати себе цьому проекту, допоки мені вистачатиме сил».

Переклад: Анастасія Перун
Редагування: Анастасія СІмашова

Джерела: 

http://www.reseau-espaces-volontariats.org
www.france-volontaires.org

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.