bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Донеччина: в доступі до генпланів найбільших міст області відмовлено
30.04.2013

«Найбільші міста області - Донецьк, Макіївка, Маріуполь, Горлівка, які мають сучасні генплани і активно використовують їх при виділенні землі і забудові, відносять ці документи до службової інформації, і доступ громадянам до них не надають.

 З 52 міст області чиновники лише 10 міських рад погодилися надати представникам нашої організації доступ до генпланів. Здебільшого це ті міста, що мають застарілі документи, які практично не використовуються в роботі», - так підсумував результати моніторингу доступності генпланів Сергій Денісенко, заступник голови громадського об’єднання «Донецький екологічний рух».

Дослідження по вивченню доступності містобудівної документації для громадян проходило з липня 2012 по березень 2013 рр. і охоплювало усі 52 міста області. Моніторинг проводився шляхом надсилання до кожної з міських рад інформаційних запитів з проханням надати для ознайомлення генплан та візитів до вибраних міських рад. В останні дні травня громадське об’єднання «Донецький екологічний рух» оприлюднило результати дослідження доступності  для громадян генеральних планів міст Донеччини.

У 13 містах (Авдіївка, Артемівськ, Білозерськ, Вугледар, Гірник, Дебальцеве, Добропілля, Дружківка, Зугрес, Іловайськ, Макіївка, Миколаївка, Новогродівка, Святогірськ, Селидове, Слов’янськ, Харцизьк, Часів Яр, Юнокомунарівськ, Шахтарськ) посадовці відмовили в доступі до документа, пославшись на гриф «Для службового користування».

Генплан обласного центру доступний лише частково. Більша частина «містобудівної Біблії» Донецька прихована від громадян грифом «ДСК».  

Генплан Комсомольська має гриф «Таємно». У Дзержинську на документ накладено одразу два грифи обмеження доступу – «ДСК» і «Таємно».

У Вугледарі Генплан «составляет государственную тайну и относится к информации с ограниченным доступом».

Незважаючи на гриф «ДСК», ознайомитися із частиною матеріалів документа можна на сайтах Красноармійської  та Маріупольської міських рад. Схожа ситуація у Горлівці, де доступна частина графічних матеріалів Генплану, хоча в цілому документ лишається службовою інформацією. У Миколаївці з відкритою частиною Генплану можна ознайомитися, отримавши дозвіл першого заступника міського голови і лише у спеціально визначені прийомні дні.

У Макіївській міськраді зазначили, що всі доступні матеріали Генплану можна знайти на сайті ради. Проте, де саме на сайті шукати цю інформації не зазначили.

Міськрада рада Волновахи заявила, що має лише схему міста зі вказанням вулиць та будинків, якою і керується при просторовому плануванні населеного пункту. Але, в подальшому виявилося - Генплан у міста все таки є. Щоправда, він розроблений ще у 1985 р. і знаходиться в архіві під грифом «ДСК».

У Артемівській і Шахтарській міських радах чиновники запропонували отримати дозвіл на ознайомлення із генпланами в проектному інституті Донбасцивільпроект, який розробляв документ.

Вуглегірська, Артемівська, Новоазовська міські ради пропонують звернутись за їх генпланами до місцевих райдержадміністрацій.

 У Ясинуватій, Торезі та Кіровську генплани розробляються. У Сніжному основні містобудівні документи коригують, в Краматорську, Констянтинівці та Димитрові генплани проходять комплексну державну експертизу. Подовжено дію Генерального плану в Українську.

Сіверськ, Світлодарськ, Моспине, Білецьк генпланів не мають взагалі.

Амвросіївська міська рада відповіла, що оскільки Генплан міста застарів, то вона направила запит на районну державну адміністрацію з проханням надати кошти на його оновлення.

До міськради Гірника громадським активістам знадобилося звертатися тричі. Перший раз донецьким екологам відповіли, що дія Генплану закінчилася у 2011. У другій відповіді зазначили, що на сесії депутатів міської ради старий документ визнали чинним. Коли ж міську раду попросили надати матеріали вже чинного Генплану, то у відповідь отримали пропозицію звернутися до Селидівсьської міськради, бо у Гірницькій міськраді зберігається лише основне креслення документа.

Як запевняють посадовці Дзержинської та Соледарської  міських рад, вільно ознайомитися із головним містобудівним документом можна безпосередньо у  цих органів місцевого самоврядування. У Красногорівці  Генплан теж можна побачити в приміщенні міської ради, але, як зазначають посадовці, документ застарілий і в роботі міськради не використовується.

Повну доступність як на сайті, так і у приміщенні міської ради декларують у Красному Лимані, Жданівці та Родинську, але перевірити це громадським активістам не вдалося. Візити до міських рад Сніжного, Докучаєвська, Курахово, Красноармійська, Красногорівки підтвердили доступність генпланів цих міст.

Оскільки багато міських рад дали неповні відповіді на інформаційні запити громадської організації, представники «Донецького екологічного руху» подали скарги до місцевих прокуратур. Втім, у прокуратурах області відмову в доступі до основного містобудівного документа проблемою не вважають. Найбільш типова відповідь прокурорських працівників була такою: «На даний час підстав для винесення актів прокурорського реагування не виявлено».

«Моніторинг на Донеччині, як і в цілому по Україні показав, що у відношенні до генпланів Закони України «Про доступ до публічної інформації» та «Про регулювання містобудівної діяльності» не діють. Уже зараз всі міські ради можуть оприлюднити текстові частини своїх документів. Але чиновники не роблять цього. Більша відкритість генпланів означає менше корупції у будівництві та землевідведенні, менше незаконних прибутків для чиновників і більша відповідальність перед громадянами. Дослідження свідчить, що в більшості міських рад та прокуратур до таких змін ще не готові», - коментує результати моніторингу в Донецькій області керівник всеукраїнського дослідження доступності генпланів, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Моніторинг доступності генпланів міст Донецької області проводиться у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права»Міжнародного Фонду Відродження, який реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив разом із регіональними партнерами. З відповідями міських рад усіх областей України та всіх міст Донеччини можна ознайомитися на сайті «Генплан – ключ до твого міста».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.