bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ознайомитися з генеральними планами можна тільки викравши їх
30.04.2013

29 квітня о 15.00 в приміщенні Громадської ради відбулась презентація результатів аналізу та рейтингування міст Херcонської області щодо доступності генеральних планів забудови міст для громадян. Також було оприлюднено «специфічні» відповіді та реакції органів місцевого самоврядування щодо надання доступу громадянам до генеральних планів.

Генеральний план є найважливішим документом у сфері містобудування, який визначає розвиток міста на найближчі 15-20 років. Генплани розробляються проектними інститутами і затверджуються органами місцевого самоврядування. Генеральний план визначає важливі аспекти життя міста. Такі як допустимі види забудови територій, забезпечення охорони навколишнього середовища, збереження культурної спадщини, виділення територій для розміщення житла тощо. Відкритий доступ до повної версії генеральних планів допомагає громадянам визначити, наскільки результативно органи владипредставляють майбутнім інвесторам її інтереси. Він допоможе краще зрозуміти бізнес-можливості міста. Нові мешканці зможуть оцінити рівень привабливості території для проживання.

За результатами моніторингу жодна з міських рад Херсонської області так і не вийшла на рівень відкритості та публічності щодо забезпечення доступу громадян до генплану. Основними причинами стали:

  • обмеження доступу черезнакладання на документ грифу«Для службового користування»;
  • відсутність плану та креслень на сайтах територіальних громад, що утримуються за рахунок місцевих бюджетів;
  • відмова у наданні документа і пропозиція відвідати міськраду самостійно, або заплатити за фотокопії. Протеяк показали моніторингові візити – продивитися можна, фотографувати – ні.

Ситуацію з генеральним планом обласного центру прокоментував краєзнавеь і архітектор Сергій Дьяченко. Він наголосив на тому, що генеральний план Херсона - прекрасний приклад сучасного українського містобудування, яке все частіше вирішує не проблеми розвитку міста на найближчі десятиліття, а проблеми кількох бізнес-родин, що проштовхують свої проекти. Серед таких бізнес-проектів у Херсоні створення нового порту (а то й двох, без перенесення старого, що знаходиться в історичному центрі), створення торгово-складської та готельно-розважальної зони на об’їзній дорозі міжнародного значення, продаж елітних ділянок у прибережній зоні, яка в межу міста не входила, а також більш дрібних проектів, включаючи будівництво торгово-розважальних комплексів на територіях парків і скверів. Навіть будівництво довгоочікуваного моста через залізницю між районами ХБК і Таврійським по вул. Залаегерсег у даному випадку пояснюється не вирішенням транспортних проблем, а забезпеченням максимального завантаження нової величезної торговельної зони, яку склали гіпермаркети «Фабрика» і «Епіцентр». З точки зору містобудування,зосередження таких гіпермаркетів,та ще й з концентрацією транспортних шляхів,призводить не тільки до знищення середнього та дрібного бізнесу в місті та в його центрі, а значить і до його занепаду. Створює транспортні проблеми там, де їх нібито намагаються вирішити.

Фактично, порушуючи норми законодавства,новий Генеральний план був затверджений без громадських слухань і широких дискусій, без обговорень усередовищі місцевої архітектурної еліти, і без заздалегідь затвердженого історико-архітектурного опорного плану.

Розуміючи завдання справжніх замовниківвнесеннязміндогенерального плану, стаютьзрозумілими і мотиви саме такого його твердження: таємно і швидко, не даючи можливості для аналізу. У Генплан також навмисно вводяться масштабні, очевидно нездійсненні й непотрібні зміни. Наприклад, значне розширення території північніше селища Текстильників або проекти кількох мостів через Дніпро), за якими губляться незліченні дрібні порушення, заради яких і затверджується цей містобудівний документ.

При розширенні меж міста за рахунок плавнів (шщо ніяк не можуть вважатися міської рекреаційної зеленою зоною, за яку її хочуть видати чиновники через катастрофічну нестачу територій озеленення у місті) повинні враховуватися і інтереси сусідньої міста - Цюрупинськ. Тобто, Генеральний план Херсона, межі якого переходять Дніпро, обов’язково повинен включати план міста Цюрупинська.

Але дивно, що з Генеральним планом тепер дійсно можна познайомитися на сайті міськвиконкому.

Це - прогрес, хоча, очевидно,вже пізно.

 Контактна особа: Максим Єлігулашвілі, тел. +38-066-624-40-77, ел. пошта [email protected]

Дана діяльність проводиться у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження, який реалізуєтьсяСхідноукраїнським центром громадських ініціатив разом із регіональнимипартнерами. З відповідями міських рад усіх областей України можна ознайомитися на сайті «Генплан – ключ до твого міста».

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.