bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Сумах обговорили доступність генеральних планів міст Сумщини для населення
26.04.2013

Сумське міське об’єднання громадян «Громадське бюро «Правозахист» спільно із Східноукраїнським центром громадських ініціатив провели моніторинг міст Сумської області на предмет виконання місцевою владою положень Законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо доступу громадян до генеральних планів населених пунктів.

Виконавчий директор СМОГ «Громадянське бюро «Правозахист» Ігор Рекун повідомив, що результати моніторингу невтішні – повноцінної відкритості містобудівельної документації не забезпечили у жодному місті.

- Повної відповіді на інформаційні запити не надала жодна із міських рад. Показово, що не лише звичайним громадянам не доступна повна інформація про містобудівну документацію. Ми знаємо випадок, коли Сумська міська рада не надала відповіді на інформаційний запит Сумської обласної адміністрації щодо генерального плану міста. Якщо не можуть порозумітися два органи влади, то що можна казати про стосунки звичайних громадян із владними структурами, - наголосив Ігор Рекун.

Цікаво, що прокуратура не вбачає в обмеженні доступу до генеральних планів нічого протизаконного чи порушення прав громадян. Наприклад, прокурор Білопільського району В. Жерьобкін відповів на скаргу нашої організації наступним чином:

«Роз’яснюю, що генеральні плани міст Білопілля та Ворожба знаходяться на зберіганні в режимно-секретному органі Білопільської районної державної адміністрації та мають гриф обмеження доступу «Для службового користування». Відповідно до вимог ст.. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна інформація, таємна інформація та службова інформація. Статтею ЗУ «Про прокуратуру» передбачено, що прокурор розглядає заяви і скарги про порушення прав громадян і юридичних осіб, крім скарг, розгляд яких віднесено до компетенції суду. За таких обставин підстави для вжиття заходів прокурорського реагування відсутні».

Начальник управління містобудування та архітектури Сумської обласної державної адміністрації Олег Павленко заявив, що позиція влади – зробити містобудівну документацію максимально відкритою для громадян.

- Зараз всі міста і обласного, і районного підпорядкування забезпечені генеральними планами. Поступово виділяються кошти на розробку нових актуальних генеральних планів, де б була розділена інформація, що слугує для службового використання та для загального доступу. Цього року в Сумській області виділено більше 7 млн. гривень на оновлення містобудівної документації. Коли ця робота буде завершена, проблем із доступом до генеральних планів більше не буде, - заявив Олег Павленко.

Намагання приховати генплан представниками місцевої влади можна розцінити як спробу залучення корупційної складової, адже за повну інформацію про земельні ресурси міста та перспективні місця для бізнесу зацікавлені особи готові платити.

Для довідки:

Генеральний план є найважливішим документом у сфері містобудування, який визначає розвиток міста на найближчі 15-20 років. Генплани розробляються проектними інститутами, а затверджуються органами місцевого самоврядування – на сесії. При цьому, генплан є актом органу місцевого самоврядування, безпосереднім його власником є територіальна громада.

Дана діяльність проводиться у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження, який реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив разом із регіональними партнерами.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.