bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Повінь на Київщині триває
18.04.2013

Бадьорі рапорти працівників Гідрометслужби та Державної служби з надзвичайних ситуацій заспокоюють киян, що небезпека повені й підтоплень для Києва вже минула. Й справді, погодні умови склались настільки сприятливо, що величезна маса снігу, яка випала в кінці березня на Київщині, вже розтанула й не несе ніякої загрози. Але ще велика кількість води накопичилась у верхів’ї Дніпра, що добре видно на космічному знімку супутника Терра за 17 квітня. Тому рівні води у Дніпрі ще будуть високими до першої декади травня.

Доводиться лише радіти, що «небесна канцелярія» розвела у часі водопілля на Київщині та у верхів’ї басейну. Та чи буде так завжди? Важко повірити, зважаючи на кліматичні зміни, на різке збільшення частоти екстремальних погодних явищ. А тому варто ще раз нагадати про ту небезпеку для пропуску потужної повені по Дніпру, яку створила незаконна й безрозсудна забудова узбережжя Канівського водосховища й навіть частини його акваторії. Різко звузивши таким чином долину Дніпра, будуючи інфраструктуру навіть впоперек течії річки, «ініціатори» такої забудови посилили небезпеку затоплень і підтоплень на обох берегах під час потужних повеней.

 Замовчуючи цю проблему, керівники водогосподарських органів, однак, розуміють, яка склалась ситуація. Тому вже з грудня минулого року й донині скидають через Каховський гідровузол величезні маси прісної води в море (від 2000 до 4000 м3/с), щоб вивільнити обсяги водосховищ для прийняття повеневих вод у разі критичної ситуації. Зараз така вільна ємність перевищує 7 км3. Однак це лише часткові й тимчасові заходи, а загроза буде постійна, якщо не змінити державне ставлення до цієї проблеми.

Примітка: Більш повно із цією проблемою читачі можуть ознайомитись у нашій брошурі «Канівське водосховище: Українська Венеція, чи екологічна загроза», 2012 р.

Контакти

  • Стародубцев Володимир Михайлович
  • професор НУБіП України
  • доктор біологічних наук.
  • ЕГО “Еко-Світ” та Національний університет біоресурсів і природокористування
  • [email protected]
  • 257-62-85
  • http://starodubtsev.ucoz.ru/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.