bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Переможців фотоконкурсу «Права людини в Україні» визначено!
08.04.2013

Усього на розгляд журі було допущено 70 знімків із різних куточків України. Головними переможцями стали: Ірина ВИРТОСУ (1 місце) за фото «Pussy Riot. Паралелі: Матері підсудні й мітингуючі», Микола ІВАЩЕНКО (2 місце) за роботу «Свобода слова в Україні – птаха-фенікс?» та Олеся БРЯЗГУНОВА (3 місце) за фото «Связанные одной цепью, скованные одной целью…». Найближчим часом із цих та інших знімків буде сформовано фотоекспозицію, яка спершу буде представлена в Києві, а далі - помандрує містами України.

Фотоконкурс «Права людини в Україні», головним ініціатором та організатором котрого виступила ГО «Центр Громадянських Свобод» (ЦГС), проводився з метою підбірки фото, які могли б представити тенденції у ситуації з правами людини в України. Сюжети фотокарток стосуються свободи слова, свободи мирних зібрань та об’єднань, політичних переслідувань, дискримінації та толерантності, катування, права на справедливе правосуддя тощо.

Фотоконкурс «Права людини в Україні» Центр Громадянських Свобод проводить вперше. Проте він вже має свою передісторію. «Традиційно правозахисники використовують звичні для себе способи розповідати про права людини - круглі столи, семінари, доповіді, моніторинги… Проте новий час потребує нових методик, - каже Назарій Боярський, співорганізатор і член журі фотоконкурсу. - Минулого року Центр Громадянських Свобод проводив мандрівну виставку «Права людини поза грою». Ця виставка, за допомогою фотоілюстрацій, показувала ситуацію з правами людини в нашій країні. Сюжети фото підкріплювались даними статистики, прикладами із життя. Схвальні відгуки від жителів міст, в яких побувала фотовиставка, надихнули нас на проведення фотоконкурсу «Права людини в Україні». Адже, як сказав Ансельм Адамс «Коли слова стають неясними, я прояснюю їх фотографією». Отже, за допомогою фоторобіт конкурсантів ми вирішили спробувати більш ефективно спілкуватися з суспільством про права людини».

Прийом робіт на фотоконкурс «Права людини в Україні» тривав більш ніж місяць та завершився 31 березня. До складу журі фотоконкурсу увійшли: Голова журі конкурсу Юрій Луканов – журналіст, автор кількох книжок, сценаріїв документальних фільмів, автор і продюсер документальних фільмів, голова Незалежної медіа-профспілки України; Назарій Боярський - координатор освітніх програм ГО «Центр Громадянських Свобод», Співголова Коаліції з протидії дискримінації в Україні, Віце-президент ВМГО «Дебатна Академія», один із керівників напрямку «Дистанційна освіта» в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини»; Тетяна Печончик - Голова правління Центру інформації про права людини, журналістка.

- Фото допомагає людям, які не мають стосунку до правозахисної діяльності, зрозуміти, чим займаються ті, хто називають себе правозахисниками, побачити та відчути проблем в сфері прав людини, - каже член журі фотоконкурсу Тетяна Печончик. - Ми багато працюємо із законами, документами, і вони дуже рідко дають нам відчуття того, а що ж насправді відбувається з правами людини в країні. Оцінюючи роботи, які надійшли на фотоконкурс в якості члена журі, я була приємно здивована деякими дуже цікавими роботами. Це не професійні знімки, але вони передають експресію, емоції. Мені здається, що це саме те, що дає людям більш глибоке розуміння того, що таке права людини та чому їх варто захищати.

Автори, знімки яких увійшли до десятки найкращих світлин за підсумками фотоконкурсу, отримають пам’ятні дипломи, а троє переможців – цінні призи.

1 МІСЦЕ

Ірина ВИРТОСУ.

«Pussy Riot. Паралелі: Матері підсудні й мітингуючі»

 «Я йшла на цю акцію як журналіст. Підкреслюю це, бо, хоча я працюю в темі прав людини, намагаюся зберегти баланс та об’єктивно оцінювати дії як представників державних структур, так і правозахисного руху, - каже Ірина Виртосу. - Зазвичай на акції правозахисного характеру приходить певне коло активістів – кілька десятків осіб. У журналістському колі ми навіть жартуємо, що на такі події ходить більше журналістів, аніж самих активістів. Але акція на підтримку Pussy Riot стала винятком - прийшло значно більше людей, тих, хто не належить до кола активістів. Хоча вчинок PussyRiot, на мою думку, не зовсім грамотний, але тут питання в іншому. Вчинене дівчатами порушення достатньо було оцінити адміністративним штрафом, а не тюремними строками. Ця акція, сцена з якої зафіксована на фото, була важливою з точки зору підтримки здорового глузду – аби подібні випадки не стали тенденцією для російського суспільства та не поширилися «колами на воді» іншими країнами, зокрема, Україною. Ми розуміємо, що тенденції, пов’язані з порушеннями прав людини, розповсюджуються дуже швидко – коли не отримують належної реакції.»

Переглянути фото, що перемогли у конкурсі, Ви можете на сайті ЦГС або на сторінці організації у facebook

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.