bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як народжується успішна історія громади (відео)
28.03.2013

2012 рік для Бородянки, Іванкова, Нового Корогоду, Радинки, Сукачів та Дружні став переломним: місцеві жителі, влада та бізнес не лише усвідомили необхідність змін у своїх громадах, а й об'єднали зусилля для їх впровадження. Перший вагомий результат їхньої взаємодії - розроблено (чим навіть не кожне місто може похвалитися) план розвитку громади.

В 2013 році перед громадами постав виклик – зробити план місцевого розвитку ефективним інструментом для мобілізації громади та задоволення спільних потреб. Щоб розроблений план не перетворився на декларацію, потрібен швидкий та ефективний старт.

Протягом лютого-березня 2013 року відбулася серія зустрічей у форматі відкритого простору. На них зацікавлені члени громади спільними зусиллями розробляли та пропонували реалістичний та важливий для громади проект.

Відкритий простір передбачав використання плану місцевого розвитку, приклади проектів в інших громадах, знання та досвід учасників. Такий формат роботи сприяв жвавому обговоренню перспективних ідей для розвитку громади. Робота в групах дала можливість свідомо проаналізувати та обрати найбільш актуальні проекти  для громади.

Селищний голова Бородянки Віктор Трухан переконаний, що зустрічі громади в такому форматі мають відбуватися частіше. Вони, на його думку, допомагають згуртувати та залучити мешканців селища до розвитку громади.

«Я, як селищний голова, побачив зацікавленість в односельчан брати участь у житті громади. Люди мають багато цікавих ідей, розуміють в якому напрямку має розвиватися наше селище. Вони мають бажання долучатися до цих процесів та досягати реальних результатів. Така робота – основа всіх починань в розвитку громади. Люди приходять і просто діляться своїм баченням, ідеями, а під час роботи ці ідеї трансформуються. На виході ми маємо той продукт, який справді важливий для громади», - вважає пан Віктор.

Під час відкритого простору в Бородянці учасники обговорювали та презентували проекти, спрямовані на формування здорового способу життя населення. Зараз громада повинна самостійно вирішити, який із запропонованих проектів найбільш реальний та актуальний для Бородянки: спортивно-ігрова територія – аквамайданчик для дітей, зона вільного доступу для занять фізичною культурою, парк щасливих дітей, спортивно-ігровий майданчик для дошкільнят і школярів.

Для жителів Іванкова вирішення проблем у громаді завдяки такому методу стало новизною. Галина Бабич, голова правління Іванківської районної громадської організації «Центр розвитку громади» зауважує: «Кожна нова та цікава форма роботи приносить не тільки внутрішнє задоволення, а й більш активно спонукає до дії. Звичайно, багато чого залежить від якісного складу учасників заходу. В нашому випадку – це були активісти громади, депутати селищної ради, просто небайдужі жителі селища».

Селищний голова Іванкова Олександр ПоліщукСелищний голова Олександр Поліщук спільно з громадою працюють над концепцією проекту

Представники громади Іванкова винесли на обговорення наступні проекти:

  • Облаштування переходів.
  • Через будівництво дитячих майданчиків – до просування бренду М. Примаченко.
  • Облаштування центральної площі в стилі Марії Примаченко.
  • Центр екологічної безпеки.

Думки з приводу першого кроку на шляху реалізації плану місцевого розвитку в учасників з Сукачів (Іванківський район Київської області) різняться. Молодь відстоює проекти зі створення місць для активного відпочинку, представники освітніх та культурних закладів – проведення Інтернету.

Селищний голова Сукачів Петро КоноваленкоСелищний голова Петро Коноваленко спільно з громадою працюють над концепцією проекту

Також було презентовано й інші проекти:

  • Інформаційно-комунікативні технології в школі.
  • Забезпечення медамбулаторії медичним устаткуванням – електрокардіографом.
  • Спортивний майданчика для дітей.
  • Створення місця для відпочинку та купання.
  • Зелений ставок – зона культурного відпочинку.
  • Інтернет у школу та бібліотеку .

Учасники з Радинки (Поліський район Київської області) обговорювали проекти, які б вони хотіли реалізувати найближчим часом:

  • Багатофункціональний с/г кооператив.
  • Створення місць для сміттєзвалищ.
  • Зразкове село – благоустрій та впорядкування центру села.
  • Ремонт базарної площі.

Жінки села Сукачі обмірковують ідеї розвитку громадиЖінки села Сукачі обмірковують ідеї розвитку громади

На думку Парасковії Кирпель, виховательки дитячого садку в с. Новий Корогод (Бородянський район Київської області), у порівнянні з минулим заходом, який проходив у форматі світового кафе, цього разу громада села була більш активною: сміливіше велися дискусії, ставилися гостріші питання.

«Не можна сказати, що громада села Новий Корогод стала дуже активною, достатньо й пасивних людей. Однак цей захід дав можливість зібратися людям, вони вже не просто заговорили про проблеми громади, а й залучилися до їх вирішення. – Повідомила пані Парасковія. – Після заходу ми вже збиралися та обговорювали проект щодо створення спортивно-ігрового майданчику. Радує, що дехто вже готовий долучитися до його реалізації: шість осіб виявили бажання допомогти з піском, дехто – надасть необхідний інструментарій та дошки. Також ухвалили рішення, що з кожного двору зробимо збір хоча б по 50 грн».

Актив громади с. Новий Корогод  Предстаники громади с. Новий Корогод 

Представники громади села Дружня (Бородянський район Київської області) презентували наступні проекти:

  • Зона відпочинку – візитівка с. Дружня.
  • Сільська газета.
  • Зона відпочинку та благоустрій центру села.

Жителі с. ДружняЖителі с. Дружня обмірковують ідеї розвитку громади 

На думку учасників, успішна реалізація проекту залежить у першу чергу від готовності та небайдужості самої громади власними силами стимулювати та впроваджувати зміни в своєму селі чи селищі.

Проекти, які народилися під час відкритих просторів, - результат свідомої та скоординованої діяльності за участю справді зацікавлених членів громади. Перші значні успіхи громад ми побачимо протягом шести місяців.

Збори громад у форматі відкритого простору відбулися протягом лютого-березня 2013 року в рамках проекту «Нові можливості для сільських громад, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи», який впроваджується Ресурсним центром ГУРТ та фінансується Фондом підтримки демократії ООН (UNDEF) .

Більше про проект: inclusive.governance.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.