bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи справді доступні генеральні плани Дніпропетровщини?
10.03.2013

Кожна четверта міська рада Дніпропетровської області заявляє про повну відкритість свого генерального плану. Про це 2 березня 2013 року на презентації результатів моніторингу доступності генеральних планів розповіли представники Дніпропетровської обласної спілки Громадських об’єднань Асоціація «Хід» разом із експертами Східноукранського центру громадських ініціатив. Дослідження проводилось з липня по грудень 2012 року.

Зокрема, про повну доступність генпланів у відповідь на інформаційні запити Дніпропетровської обласної спілки громадських об’єднань Асоціація «Хід» заявили міські ради Верхівцеве, Жовтих Вод, Новомосковська, Першотравенська та Синельникова.

Проте отримати доступ до вказаних документів громадським активістам так і не вдалося.  У Верхівцево Генплан не змогли надати, оскільки головний архітектор міста був у відпустці. Жовтоводська та Першотравенська міські ради не мали можливості скопіювати потрібні матеріали через брак необхідного обладнання. З Новомосковська ж та Синельникова повідомили, що для ознайомлення з їхньою містобудівною документацією потрібно безпосередньо відвідати приміщення міської ради.

У семи інших містах області генплани перебувають під грифом «Для службового користування» (Дніпропетровськ, Апостолове, Кривий Ріг, Нікополь, Орджонікідзе, Павлоград, Тернівка).

Вісім міст відповіли, що для ознайомлення з документом зацікавлена особа має відвідати приміщення міської ради (Дніпропетровськ, Вільногірськ, Синельникове, Жовті Води, Кривий Ріг, Новомосковськ, Павлоград, Першотравенськ). При цьому, три із них (Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Новомосковськ, Павлоград) вказали про наявність на власних генпланах грифу «ДСК», що робить доступ до документа для громадян практично неможливим.

Лише Нікопольська міська рада повідомила про розподіл Генплану на відкриту та частину із обмеженим доступом, як того вимагає Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Три міські ради (Зеленодольськ, Марганець, Перещепине) інформаційні запити проігнорували.

Генплани Верхньодніпровська і П’ятихаток відсутні у міських радах і зберігаються  у райдержадміністраціях. У Підгородному Генплан відсутній взагалі.

«Результати даного моніторингу – це лише перший крок у вирішенні проблеми недоступності генеральних планів для громадян. Наша організація і надалі займатиметься містобудівною проблематикою. Це саме той напрямок роботи, де ми зможемо конструктивно відстоювати перед владою інтереси громадян», - наголошує заступник голови Дніпропетровської обласної спілки Громадських об’єднань «Асоціація «Хід»» Світлана Шульга.

Міста Дніпропетровщини досить активно представляють окремі дані генпланів на веб-сторінках органів місцевого самоврядування. Так, у Вільногірську та Кривому Розі на веб-порталах міськрад розміщені основні креслення генпланів. У Синельниковому та Першотравенську для ознайомлення громадськості доступні пояснювальні записки. Стислу інформацію про свої генплани презентують на сайтах міські ради Нікополя та Павлограда. А от Дніпропетровська міська рада лише звернулась до розробника документу - проектного інституту «Діпромісто» - з проханням надати згоду  на розміщення Генплану на офіційному сайті міської ради.

«Дніпропетровщина позитивно відрізняється на фоні інших областей країни відносно високим рівнем представленості окремих частин генпланів в інтернет. На жаль, цим позитивні тенденції в забезпечення доступності містобудівної документації закінчуються. Генплани міст області продовжують бути недоступними для громадян, чим грубо порушується Закони України «Про доступ до публічної інформації» та «Про регулювання містобудівної діяльності», - коментує ситуацію в області голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Дана діяльність проводиться у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження, який реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив разом із регіональними партнерами. З відповідями міських рад усіх областей України можна ознайомитися на сайті http://cityplan.in.ua.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.