bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Запоріжжі від громадян приховують інформацію про стан екології міста
06.03.2013

В Запоріжжі під грифом «Для службового користування» від громадян приховують інформацію про стан екології міста. Про це 1 березня 2013 року на презентації результатів моніторингу доступності генпланів Запорізької області розказали голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко та президент Запорізького благодійного фонду «Оберіг» Ігор Зубко. Виступаючі повідомили, що вказане моніторингове дослідження проводилося із липня по грудень 2012 року і охоплювало усі 14 міст Запорізької області.

Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» зобов’язує міські ради розміщувати генеральні плани на власних веб-сайтах. Проте в області цієї вимоги дотримується лише міська рада обласного центру, яка розмістила на своєму веб-ресурсі дві сторінки вступної частини Генплану та основне креслення. В міській раді Запоріжжя стверджують, що з рештою матеріалів документа також можна ознайомитися, але в приміщенні міської ради. Чиновники обіцяють показати все крім 2-го тому пояснювальної записки Генплану, доступ до якої обмежено грифом «Для службового користування».  Але саме в цьому документі і міститься інформація про стан навколишнього природного середовища міста та еколого-містобудівні заходи по його оздоровленню.

 «Ситуація із втаємничення екологічної інформації в Генплані Запоріжжя прямо суперечить ст.50 Конституції України, яка забороняє обмежувати доступ громадян до такої інформації і негайно має бути змінена», - коментує ситуацію голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Генплан Молочанська знаходиться під грифом «Таємно». А на Генплан Бердянська накладено одразу два грифи обмеження доступу: «Таємно» та «Для службового користування».

Міська рада Приморська для ознайомлення із Генеральним планом запрошує усіх бажаючих особисто відвідати приміщення цього органу самоврядування. У Вільнянській міській раді теж декларують можливість ознайомитися із Генпланом міста всім охочим, проте сам документ знаходиться під грифом «ДСК». В Енергодарі Генплан ще не затверджений, але розроблений він із використанням матеріалів з обмеженим доступом.

З Гуляйполя, Дніпрорудного та Оріхова повідомили, що їхня містобудівна документація знаходиться на збереженні у райдержадміністраціях. В Токмаці Генплан застарілий і надавати детальну інформацію про нього відмовились. У Василівці Генплан лише розробляють. Не має генпланів і у таких містах як Мелітополь і Пологи. Чим у такому разі керуються міські ради при плануванні та забудові своїх населених пунктів не зрозуміло.

У Кам’янці-Дніпропетровській інформаційний запит громадської організації про надання Генплану для ознайомлення проігнорували взагалі.   

Презентовані результати моніторингу викликали жваву дискусію серед присутніх. Місцеві активісти розказали про численні випадки корупції у місцевому містобудуванні, незаконну забудову узбережжя Дніпра, фальсифікації при ухваленні Генплану обласного центру.

Жителі Хортиці розповіли про те як їх селища, розміщені на острові, «викреслили» із попереднього та нового Генплану Запоріжжя. Люди вже котрий рік живуть в очікуванні ліквідації своїх сіл. Як складеться доля майбутніх переселенців, які все ще проживають на заповідній території, - невідомо. За словами людей, місцева влада займатися їх проблемою вперто не хоче, а вирішити долю їх населених пунктів може лише Верховна Рада.

Презентація результатів моніторингового дослідження  відбулася у приміщенні Єврейського культурного центру у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії»  за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження, який реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив. З відповідями міських рад усіх областей України можна ознайомитися на сайті http://cityplan.in.ua/.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.