bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Посібник з проведення громадської антикорупційної експертизи
27.01.2013

Громадська антикорупційна експертиза – чи не єдиний дієвий метод контролю за нормативно-правовими актами, які можуть містити вигідні для посадовців прогалини та положення, що сприяють корупційним правопорушенням.  

Спільнота неурядових громадських організацій долучилася до процесу оцінки корупційних ризиків нормативно-правових актів не так давно, лише два роки тому, завдяки закону «Про засади запобігання та протидії корупції». Його стаття 15 передбачає право громадян та їх об’єднань на проведення громадської антикорупційної експертизи.

Варто зазначити, що методологія проведення такої експертизи, запропонована Міністерством юстиції України, досить складна.  Саме тому низка неурядових організацій на чолі з Transparency International Україна та за підтримки Програми розвитку ООН в Україні розробили Методичні рекомендації з проведення громадської антикорупційної експертизи. Рекомендації покликані допомогти особам, які мають мінімальний досвід у здійснені громадського моніторингу. Методологію  також доповнює посібник де викладено основні правила того, як користуватися цією методологією. 

Цей посібник дає прості та практичні відповіді на питання: хто та як може проводити громадську антикорупційну експертизу, як виявити корупціогенні чинники в нормативно-правових актах, як підготувати висновок експертизи, як донести цей висновок до органів влади.

Завантажити:
Civic anticor expertise methodology_final edition.pdf
CAE_guidelines for CSOs_IO-1.pdf

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.