bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ефективний рецепт збереження місцевих бюджетів на фоні «Бюджету виживання 2013»
10.01.2013

Близько року тривала робота над розробкою українського стандарту відкритості державних закупівель на рівні муніципалітетів. Було враховано кращий досвід  країн Європейського Союзу, зокрема, Чеської Республіки, а також досвід та пропозиції членів громадського партнерства «За доброчесні державні закупівлі в Україні».

Реалізація стандарту повністю базується на визначених законодавством повноваженнях, якими володіють органи місцевого самоврядування України. Але стандарт передбачає й низку відмінностей від законодавчих вимог, які пов’язані з розширенням переліку інформації, що оприлюднюється. 

Відповідно до стандарту, на сайті місцевої влади має з’явитися спеціальний розділ, присвячений закупівлям із можливістю зворотного зв’язку. В ньому оперативно та регулярно повинна оновлюватися інформація про всі компоненти здійснення закупівель. Його експерти Transparency Internationalрозділили на чотири етапи: 

  1. Планування.  Органи місцевої влади заздалегідь планують необхідні закупівлі, свої видатки на них та оприлюднюють про це інформацію на своєму сайті.
  2. Проведення торгів. Інформація про місцеві закупівлі, яка сьогодні знаходиться на єдиному порталі «Державні закупівлі», розміщується на сайтах органів місцевого самоврядування.
  3. Виконання контракту з переможцем тендеру. Оприлюднюється перебіг виконання робіт в рамках закупівлі, що до сьогодні практично ніде не публікується.
  4. Аудит ефективності здійснених закупівель. Оприлюднюються дані про фактично отримані результати та звіт про використання коштів.

На думку Олексія Хмари, президента Transparency International Україна, втілення інформаційного стандарту – це надзвичайно перспективний крок для органів місцевого самоврядування у сьогоднішніх українських реаліях: «Як правило, місцева влада обмежена у ресурсах, що надходять з Києва, проте, виконувати обіцянки і задовольняти потреби громадян необхідно. Для цього доведеться шукати та залучати зовнішні (в тому числі й міжнародні) ресурси. Міжнародні організації звикли працювати з прогнозованим партнером про якого легко знайти інформацію, включаючи його систему витрат. Тому переведення місцевих фінансів у публічний формат значно збільшує шанси отримати міжнародний кредит. Крім того, місцева влада сьогодні обирається громадянами і не слід забувати, що довіряють більше тим, хто прозорий та підзвітний».

Перший район чи місто, які погодяться втілити стандарт прозорості державних закупівель для органів місцевого самоврядування, як мінімум рік будуть консультувати кращі українські та європейські експерти з питань державних закупівель. Вони обіцяють на практиці продемонструвати всі нюанси запровадження цього стандарту та надати усю необхідну методичну підтримку у належному втіленні стандарту.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.