bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Етичне маркування: науковий крок
29.12.2012

Кампанія “за етичне маркування” впевненими кроками просувається далі. Адже “етичне маркування” це вимога сучасного українського суспільства, яке захищає право кожного споживача.

За цей час куратором кампанії “за етичне маркування” Молодіжного руху МОДОС Анною Лазебною, на пропозицію Міністерства екології та природних ресурсів, було розпочато співпрацю з Національним науковим центром з медико-біотехнічних проблем при НАН України.

Зокрема, підіймались питання, пов’язані з неврегуллюванням вітчизняним законодавством надання споживачу інформації про “дружнє” ставлення виробника до тварин. В котрий раз було підкреслено, що етичне маркування в Україні повинно проводитись на добровільній основі, і тому не передбачатиме підвищення цін на косметичну, хімічну та іншу продукцію. А лише спростить пошуки українського споживача – виробників, які використовують альтернативні види тестів та досліджень.

Відносини між споживачами товарів та їх виробниками і продовцями врегульовані Закном України “Про захист прав споживачів”, прийнятим у 1991 році, який визначає механізм захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

Але з плином часу Закон України залишився на крок позаду від розвитку суспільства, і не зовсім відповідає вимогам сьогодення. Відповідно до статті 15 Закону споживач має право одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Хоча надання споживачу інформації про проходження чи не проходження тестування такої продукції на тваринах Законом не передбачено.

Крім того, було висловлено занепокоєння з приводу того, що “український споживач залишається не захищеним від  недоброякцісних світових виробників, які вбачають в Україні ринок збуту не якісної продукції”.

Кожний може підтримати кампанію “за етичне маркування” в соціальних мережах Вк та Фб, а також надіслати свої пропозиції на електрону адресу [email protected].

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.