bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Консультація та інструкція щодо зміни КВЕДів для громадських та благодійних організацій
26.12.2012

В чому суть питання

Відповідно до пункту 1 наказу Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11 жовтня 2010 року №457 “Про затвердження та скасування національних класифікаторів” з 1 січня 2012 року набирав чинності національний класифікатор України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» (далі – КВЕД-2010). З метою поступового переходу до КВЕД-2010 протягом 2012 року продовжував діяти КВЕД-2005. Однак уже з січня цього року юридичні особи вносились до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за новим КВЕДом.

Які КВЕДи змінюються та на які?

Раніше діяли п’ятизначні КВЕДи, тепер це будуть чотиризначні.

Можуть громадські, благодійні організації та інші юридичні особи скористатись Перевідними таблицями (Таблиця перекодування видів економічної діяльності підприємств для проведення державних статистичних спостережень (з КВЕД-2005 на КВЕД-2010)).

85.32.5 Благодійна діяльність 88.99 Надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання, н.в.і.у. Включає благодійну діяльність, таку як збирання коштів, або іншу допоміжну діяльність у сфері соціальної допомоги. n:1

 

91.33.0 Діяльність громадських організацій, н. в. і. г. 94.99 Діяльність інших громадських організацій, н.в.і.у. Включає усі види економічної діяльності, які відносилися до позиції 91.33.0,
зокрема, діяльність будинкових комітетів.

Більшість громадських організацій за своїми видами діяльності підпадають під код 94.99 (Діяльність інших громадських організацій, н.в.і.у.). Цей клас включає:

  • діяльність організацій, безпосередньо не пов'язаних із політичними партіями, які впливають на суспільну думку шляхом просвіти, політичного впливу, збирання коштів тощо
  • цивільні ініціативи та рухи протесту
  • екологічний рух
  • організації, які виступають на підтримку розвитку громад і розширення можливостей освіти, н.в.і.у.
  • організації захисту та поліпшення умов існування окремих груп населення, наприклад, етнічних груп і груп меншості тощо
  • асоціації патріотичного напряму, у т.ч. асоціації ветеранів війни
  • асоціації споживачів
  • асоціації автомобілістів
  • асоціації, які створені з метою встановлення соціальних контактів, такі як масонські ложі тощо
  • асоціації молоді, студентські асоціації, клуби тощо
  • асоціації, які створені з метою проведення культурних заходів або організації дозвілля (крім спортивних та ігрових клубів), наприклад, поетичні, літературні кружки, клуби книголюбів, любителів історії, музики та живопису, клуби колекціонерів, громадські клуби, карнавальні клуби тощо

Цей клас також включає:

  • діяльність із надання гранта членськими або іншими організаціями
  • діяльність зі сприяння мисливству та відловлюванню тварин

Цей клас не включає:

  • благодійну діяльність, таку як збирання коштів для соціальної роботи, див. 88.99
  • діяльність професійних художніх труп і організацій, див. 90.0
  • діяльність спортивних клубів, див. 93.12
  • діяльність професійних асоціацій, див. 94.12

Для забезпечення доступності та відкритості матеріалів із впровадження КВЕД-2010 створений Сервіс для визначення кодів видів економічної діяльності за КВЕД-2005 та КВЕД-2010, який розміщено на головній сторінці офіційного веб-сайту Держкомстату (http://www.ukrstat.gov.ua/) на банері «Сервіс для визначення кодів видів економічної діяльності за КВЕД-2005 та КВЕД-2010», а усі матеріали, які стосуються розроблення та впровадження в статистичну діяльність КВЕД-2010, розміщено на банері «Запровадження нової КВЕД ДК 009:2010».

В цьому сервісі можна ввести КВЕД, який зараз чинний і отримати відповідь щодо того, яким чином він змінений на КВЕД 2010 року.

Куди потрібно подавати документи?

Усі юридичні особи та фізичні особи-підприємці подають документи до державного реєстратора за місцезнаходженням юридичної особи. Проте оскільки Законом України «Про об’єднання громадян» органом реєстрації громадських організацій є так звані органи легалізації, громадські організації подають документи до того органу, який їх легалізував. Аналогічний підхід у Законі «Про благодійництво та благодійні організації».

Таким чином, громадські та благодійні організації спочатку звертаються у орган, який їх легалізував.

Із відповідних роз’яснень Державної реєстраційної служби України від 24.10.2012 року №3067/19-12-8 та від 08.10.2012 року №3067/19-12-72 можна робити висновки, що саме з органів легалізації слід розпочинати громадським та благодійним організаціям.

Порядок передачі даних

Щодо передачі даних виконавчими комітетами органів місцевого самоврядування державним реєстраторам, такого нормативно-правового акту немає, тому у кожному місті може існувати різна практика. Наприклад, у місті Львові орган легалізації та реєстрації юридичних осіб знаходиться в одному приміщенні, тому працівник виконавчого комітету після взяття до відома передає самостійно державному реєстратору. В інших містах може існувати інша практика, і можливо доведеться самостійно звертатись до державного реєстратора.

Щодо благодійних організацій та громадських організацій, які легалізовані Міністерством юстиції та його територіальними органами, порядок передачі даних визначений Регламентом передачі Міністерством юстиції та його територіальними органами державним реєстраторам даних про юридичних осіб, який затверджений спільним наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва та Міністерства юстиції України від 27.02.2007 року №23/74/5. 

Відповідно до п.3.3. Регламенту, орган юстиції протягом наступного робочого дня з дня одержання заповнених реєстраційних карток передає відповідну реєстраційну картку у одному примірнику на адресу державного реєстратора відповідного виконавчого комітету міської ради міста обласного значення, районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації.

Державний реєстратор зобов'язаний у день надходження реєстраційної картки внести до ЄДР запис про проведення відповідної реєстраційної дії щодо юридичної особи в порядку, встановленому Законом, оформити документи відповідно до вимог Закону та надіслати (передати) їх відповідно до Мін'юсту (територіального органу).

Таким чином, терміни можуть затягнутись у зв’язку із передачею даних, і терміни не є визначені, скільки це може тривати.

Які документи потрібно подавати?

  1. Заповнену машинописом або друкованими буквами реєстраційну картку форму №4.
  2. Паспорт керівника або документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи та її паспорт.
  3. Якщо документи подаються не керівником організації, потрібна довіреність у простій формі (засвідчена печаткою та підписом керівника) на особу, яка буде подавати документи.
  4. Може бути потрібною супровідна заява, в якій вказується перелік документів, які подаються, та прохання про вчинення відповідної реєстраційної дії.

Щодо заповнення реєстраційної картки (Форми №4)

Її можна завантажити на сайті Державної реєстраційної служби України

Кожна сторінка реєстраційної картки підписується керівником та проставляється печатка юридичної особи.

На першій сторінці реєстраційної картки в пункті 1 вказується ідентифікаційний код юридичної особи, організаційно-правова форма, повна назва.

В пункті 2 вказується відмітка у квадраті навпроти пункту «зміна видів економічної діяльності з їх переліку зазначеними у статуті юридичної особи».

На сторінці п’ятій вказуються відповідні КВЕДи – вказуються КВЕДи 2005 року (старі види діяльності, які вказані на сьогодні) – навпроти позначку «викл.». Нижче вказуються нові КВЕДи (2010 року) та навпроти позначка «вкл.»

Скільки потрібно заплатити за зміну КВЕДів

Зміна видів діяльності проводиться безоплатно. Проте якщо громадська організація чи благодійна організація хоче отримати виписку із Єдиного державного реєстру із новими видами економічної діяльності, потрібно подати запит та оплатити реєстраційний збір у сумі 17 гривень, витяг – 51 гривню.

Подання документів на зміну довідки із управління статистики.

Для цього необхідно:

  • заява про видачу Довідки (бланки у управлінні статистики);
  • квитанція про сплату державного мита за видачу довідки (від 26 грн. до 13 грн. залежно від строку)
  • копія виписки із єдиного державного реєстру;
  • довіреність на особу, яка буде отримувати довідку;
  • попередня Довідка з ЄДРПОУ.

Також див. роз’яснення Державної реєстраційної служби “Щодо введення національного класифікатора КВЕД – 2010”. Див. посилання на Сервіс для визначення кодів видів економічної діяльності за КВЕД-2005 та КВЕД-2010.

Також Ви можете переглянути відео-блог із консультацією. Відео-блог підготовлено за сприяння програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

Джерело: http://www.lawngo.net/

Коментарі

Світлана Закревська   4219 днів тому   #  

Не все так просто, як пишеться. Поділюсь власним – свіжим – досвідом.
Вчора заповнила все для зміни КВЕДів і зателефонувала в Донецьку міську раду (відділ, що займається реєстрацією НГО) із запитанням коли і куди їм принести документи і чи потрібен супровідний лист. Відповідь була однозначна - тільки обласні організації йдуть до юстиції, а міські мають прямувати до реєстратора напряму. З собою треба мати тільки паспорт та заповнену ф.4 (якщо йде керівник), або довіреність від організації, якщо йде хтось інший.
Пішла, але не потрапила навіть до будинку, не те що до реєстратора - все чимале приміщення (офіси, коридори, навіть - холи) було так щільно забити людьми, що протиснутись хоча б до інформаційного стенду не було ніякої можливості. Люди стояли вздовж стін в декілька щільних рядів, кублились та протискувались до виходу, щоб дихнути ковток повітря і знов занурювались в натовп, намагаючись протиснутись до дверей чисельних кабінетів, в декілька рядів оточених бажаючими здати свої документи. На моє питання щодо реалістичності потрапити коли-небудь до реєстратора, здавачі зі стажем (ті, що зробили вже декілька марних спроб на протязі декількох тижнів якось потрапити до омріяного кабінету) пояснили, що шанси мають ті, хто зайняв чергу десь так о другій годині ночі, тому що тоді матимеш шанс бути одним з перших у списку, який ведуть самі відвідувачі і який обнуляється кожного дня після завершення прийомних годин. Треба відмітити, що прийом реєстратори закінчують о 12 годині дня. Я була десь о пів на 12 і на моє питання - якій зараз пішов номер - відповідь була - 32. Тобто, реєстратори себе не перевантажують важкою працею - десь 40 людей прийняли за 4 години роботи і - гуд бай - займайте чергу хоч з ночі, хоч з вечора стійте під дверима на 13 градусному морозі.
І що ж, ви думаєте, немає виходу як змерзнути на смерть або захворіти після цієї "Операції КВЕДи"? Звичайно, є - все дуже просто - будинок, де розташований реєстратор оточує дивізія (я нарахувала десь біля 50) агентів юридичних фірм, що пропонують послуги з заповнення та подання КВЕДів. Ціна питання - 300-350 грн. Думаю, не погано на цьому заробляють, тому що здоров'я, підірване під час нічних чергувань на морозі, коштує значно дорожче цієї суми.
Питання - чому представники цих фірм можуть спокійно здати документи, а людина з вулиці - ні, тут, як кажуть, "не умісне" і схеми зрозумілі.
Так що залишились ми поки зі старими КВЕДами - етичні міркування не дозволяють використовувати корупційні схеми, а здоров'я і час шкода на це витрачати.
А саме смішне в цієї історії те, що пару тижнів тому мер Донецька особисто відвідав реєстраційний офіс, після чого одна з провладних НГО на всю Україну проспівала йому за це "алілуйа" і "слава і хвала", мовляв, - тепер все зміниться".

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4219 днів тому   #  

Світлана описала типову ситуацію по всій Україні. Проте викликає чимале здивування визначення КВЕДу для благодійних організацій. Клас 89.99, зокрема говорить, що все зводиться до прив'язки благодійність - соціальні послуги. Хоча благодійні організації - це не обовзяково надання соціальними послугами. Тим більше, що визначення в законі терміну благодійна діяльність набагато ширше поле визначає.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.