bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Лідером може стати кожен
17.10.2012

Якісний розвиток громади неможливий без сильного лідера та побудови довготривалих партнерських стосунків. Активісти, сільські голови та представники соціального оточення сіл та селищ Київщини мали можливість вдосконалити свої лідерські навички на дводенному тренінгу «Лідерство та побудова партнерств».

Лідери розуміють зміни

Розуміння процесу впровадження змін та відсутність страху перед новим – провідні ознаки ефективного лідера та успішної громади в цілому. Цій ключовій тезі було присвячено перший блок навчального тренінгу. Учасники в інтерактивній формі обговорювали можливі шляхи впровадження змін та перешкоди, які часом трапляються. А також з’ясували наступні істини:

  • Очікуй змін
  • Досліджуй зміни
  • Зміни потребують часу
  • Протидія змінам – природня
  • Кожен є носієм змін
  • Зміни трапляються
  • Насолоджуйся змінами

Лідер вміє слухати

Лідера вирізняє вміння не лише переконливо говорити, а й здатність почути свого співрозмовника. Учасники тренінгу в робочих міні-групах виконали декілька комунікативних вправ. Одна з них була спрямованана розвиток активного слухання. Однак, це виявилося складним завданням, оскільки мало в кого вистачило терпіння протягом двох хвилин слухати свого співрозмовника, не перебиваючи і не ставлячи додаткових питань. Щире слухання – це готовність до діалогу. Щоб почути свою громаду, лідер має її вислухати – ще один висновок, який зробили учасники.

Лідерові довіряють

Довіра – невід’ємна складова побудови довготривалих партнерських стосунків. Лідер вміє вибудовувати з громадою відносини, що ґрунтуються на довірі, повазі, свободі висловлювання та спільних зобов’язаннях. При цьому стосунки мають будуватися не на сліпій довірі, а на справжній, яка передбачає щирість, відвертість, але разом з тим припускає можливість зради. Взаємодія учасників між собою у спеціальній вправі дозволила їм відчути рівень довіри один до одного та чинники, які роблять стосунки більш або менш щирими.

Лідером може стати кожен

Кінцевий результат тренінгу перевищив всі очікування. Про що свідчить щира подяка від учасників та їхні позитивні відгуки. Олена Маруженко, депутат сільської ради (с. Новий Корогот Бородянського району Київської області): «На подібних тренінгах я вперше. На початку думала, що це буде нудно і нецікаво. У дійсності – все виявилося навпаки. Два дні тренінгу пройшли непомітно – було змістовно, живо, корисно. Знайшла однодумців та отримала багато цікавої інформації, яку можна застосовувати на практиці. А головне – зрозуміла, що лідером може стати кожен!»

«Лідерство та побудова партнерств» - одна навчальна програма з низки тренінгів, що відбувається в рамках проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті», що впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Європейського Союзу.

Коментарі

Катерина Деменнікова   4286 днів тому   #  

Дуже цікаво!
Моя подружка каже "Нормально делай - нормально будет":). Так і тут: щоб стати лідером, треба їм ставати - старатися, працювати над собою, самовдосконалюватися.
А хто був тренером?

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Гончарук   4286 днів тому   #  

Катерино, в якості тренера працювала Василина Дибайло.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.