bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Республіка-2012: Мистецтво - наша зброя
28.09.2012

Прогулюючись вуличками Кам'янця-Подільського, можна натрапити, як і в кожному місті, на чимало зруйнованих та занедбаних будинків. Однак, на відміну від інших міст, у Кам'янці старі потріскані стіни перетворюються в картини, а занедбані будівлі - в арт об'єкти.

республіка

Над художнім оздобленням фасадів будинків Кам'янця-Подільського працюють художники-райтери з різних країн світу (Україна, Білорусія, Польща, Іспанія). Загальна площа розписаних фасадів вже досягла 2500 кв. м.

республіка

Також під пензель райтерів потрапляють будинки, які не вписуються в архітектурний ансамбль міста. Щодо грошового еквіваленту, то для розпису, наприклад, фасаду 9-ти поверхівки необхідно немало-небагато - 20 тис. грн.

республіка

Ідея винести мистецтво поза стiни галерей, музеїв, академiй, на вулицi мiста реалізується  вже другий рік поспіль у рамках антикомерційного мистецького фестивалю "Республіка". Цьогоріч захід відбувався 21-23 вересня.

республіка

Фестиваль не обмежувався мистецькими акціями. Під час Республіки кам'янчани та гості міста протягом трьох фестоднів активно долучалися до екоакції (прибирання каньйону річки Смотрич), буккроссінгу (безкоштовний обмін книгами) та акції "Обміняй телевізор на квиток". 

республіка

За переконанням організаторів, телевізори шкідливі не лише випроміненням, а й, впершу чергу, - інформаційним сміттям. На Республіці всі бажаючі могли позбутися "зомбоящиків", а натомість отримати безкоштовний квиток на фестиваль. Таких сміливців було понад 20. Їхні телевізори слугували оригінальним реквізитом для Денної сцени, 

на якій своїми виступами гостей фесту тішили як молодіжні музичні гурти, так і молодіжні театри.

республіка

У рамках фестивалю кожен бажаючий міг відвідати лекції та майстер класи від А21, Прямої дії та Спільне, які відбувалися просто неба.

республіка

А ввечері на фестивальників чекали цікаві суміші музичних гуртів. Сонячне реґі гостям фестивалю подарували білоруси Аддіс Абеба,

республіка

вибуховий панк-рок - не менш вибуховий Ляпіс Трубецкой,

несамовитий рок - як завжди, оригінальний Сашко Піпа і його гурт @traktor.

В останній день фестивалю музичні порції були неменш смачні та поживні. Психоделічний інді-рок від романтичної Pur:Pur,

республіка

незабутній музичний перформенс від Оркестру Че та багато інших музичних ласощів.

республіка

Фестиваль "Республіка" став фінальним акордон у цьогорічному сезоні опен-ейрів. І хто знає, можливо, цей фест, аналогів якому немає ні в Україні, ні на пострадянському просторі, наступного року завітає і до Вашого міста. Оранізатори Республіки зізнаються, що хотіли б, аби фестиваль проходив у різних містах нашої країни, однак не всюди місцева влада готова дати зелене світло на покищо непопулярну ідею сучасного вуличного мистецтва... 

республіка

А Ви б розмалювали своє місто? ;)

Коментарі

Євгенія Кравченко   4312 днів тому   #  

у продовження теми вуличного мистецтва...
творчий підхід, який заслуговує на увагу та втілення http://litakcent.com/2012/10/16/knyzhkova-budivlja-u-rosiji-foto/

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.