bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вирішуємо проблему утилізації енергоощадних ламп
22.08.2012

За останні кілька років в Україні різко збільшився рівень використання населенням енергоощадних ламп для освітлення своїх помешкань. Лише в такому невеликому обласному центрі як Рівне, на даний час їх використовується близько 700 тисяч. Водночас, в Україні не проводиться збір відпрацьованих енергоощадних ламп від населення, попри загрозу, яку вони становлять для здоров’я людей та довкілля. Поодинокі акції зі збору ламп в різних регіонах України, «круглі столи», присвячені цьому питанню, лише періодично нагадують про наявну проблему та не вирішують її.

У м. Рівне представники громадськості, органів влади, профільного бізнесу та ЗМІ об’єднали свої зусилля та започаткували діалог, мета якого якнайшвидше організувати на території міста збір відпрацьованих ламп, батарейок. Адже зволікання у вирішенні цього питання на державному рівні призводить до того, що все більша кількість небезпечних відходів потрапляє до сміттєвих контейнерів та отруюють повітря парами ртуті безпосередньо в межах житлової забудови. Посприяв такому об’єднанню фонд «Східна Європа», що профінансував реалізацію проекту громадської організації «Екоклуб» «Впровадження системи утилізації ртутовмістних ламп у м. Рівне»

Днями в приміщенні Головного управління економіки Рівненського міськвиконкому відбулося вже друге засідання Діалогової групи.

Ще під час презентації проекту два тижні тому громадськість обласного центру дізналася про масштаби використання рівнянами енергоощадних ламп, які містять пари ртуті – це близько 700 тисяч освітлюваних приладів. Понад 600 тис. енергоощадних ламп рівняни вже замінили. Люди визнають, що здебільшого вони викидають їх у смітники, хоча частина ще залишається у них в помешканнях. Про це свідчать результати опитування, проведеного в липні цього року у Рівному фахівцями Інституту соціальних досліджень НУ «Острозька академія».

Побутує думка, що в українському законодавстві питання поводження із таким видом відходів є неврегульованим. Однак, залучений до проекту експерт Сергій Пінчук, провівши спеціальне дослідження, з’ясував: українське законодавство чітко врегульовує питання збору від населення та утилізації відпрацьованих енергозберігаючих ламп. Зокрема, обов’язок налагодити схему безпечного збору від населення та утилізації таких відходів відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування, а підзаконні акти повністю врегульовують процедуру запровадження такого механізму на місцевому рівні.

Проте, учасники діалогу у м. Рівне переконані, що запровадження усіх механізмів та процедур не дасть жодного результату без свідомої участі мешканців у цьому процесі. Кожен власник енергозберігаючої лампочки має усвідомити необхідність безпечної її утилізації. Саме тому проектом передбачено проведення широкої інформаційної кампанії щодо поінформування мешканців Рівного про небезпеку, що містять у собі відпрацьовані енергозберігаючі лампочки та основних правил поводження з ними. А Діалогова група має розробити, відпрацювати на практиці та запропонувати місцевій владі найбільш ефективну та зручну для рівнян систему збору таких небезпечних відходів від населення.

Заходи проводяться в рамках проекту «Впровадження системи утилізації ртутовмістних ламп у м.Рівне», що реалізовується міською молодіжною громадською організацією «Екоклуб» за фінансової підтримки Фонду Східна Європа, за рахунок коштів, наданих Фондом Євразія та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Точка зору, відображена у статті, може не співпадати з точкою зору Фонду Східна Європа, Фонду Євразія або Агентства США з Міжнародного Розвитку (USAID).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.