bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Європейське містечко в Києві: активний діалог та культурний обмін між країнами Європи
06.06.2012

2 червня 2012 року можна вважати неофіційним початком Євро-2012 в Україні, звичайно, якщо не брати до уваги винищування безпритульних тварин, напівпримусового впровадження супер-швидкісних потягів чи хаотичну активізацію проведення ремонтних робіт.

Цього дня відбулося урочисте відкриття «Європейського Містечка», яке  розпочалося впевненою ходою одягнених у жовту-синю гаму дівчат із барабанами під девізом «Наш континент. Наше майбутнє». На спеціально споруджену сцену піднялися представники посольств європейських країн в оточенні молодих волонтерів із національними прапорами Греції, Росії, Польщі, Іспанії, Італії, Франції, Німеччини та інших країн. Європейське містечко прийматиме гостей до 1 липня 2012 року.

Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот натхненно дякував за можливість брати участь у дійстві і запевняв, що як створення Євромістечка, так і можливість проведення Євро-2012 матиме тільки позитивний ефект для України. А саме:сприятиме розповсюдженню позитивного іміджу країни в ЄС і навіть пожвавить кооперацію у сферах культури, науки та громадського життя.

Ганс-Юрген Гаймзьот, Посол Німеччини в Україні, на відкритті Євромістечка

Не стояв осторонь й голова КМДА  Олександр Попов. «Євро-2012 – це не лише турнір з футболу», - зазначив він. За словами пана Олександра, можливість приймати футбольне свято має більш глобальне значення як для України, так і для країн Європи. Євро-2012 зможе об'єднати людей із різних країн, ознайомлюючи їх із культурними традиціями одна одної, відіграючи роль платформи для поширення інформації про них. Як наслідок, Україна зможе показати свою гостинність, а родина європейських держав - презентувати себе.

Олександр Попов, голова КМДА, на відкритті Євромістечка

Всі урочистості завершились під акорди українського гімну, а офіційні особи у супроводі натовпу журналістів попрямували на огляд тематичних наметів, деякі із яких ще й досі перебували у стані конструювання.

Відкриття Європейського містечка

Деякі з послів залишили свої підписи та побажання на стіні. Зокрема, акцентували увагу на «мирному, сонячному та успішному» проведенні Євро-2012. А Олександр Попов, у свою чергу, побажав «приємних вражень» від Євро

Стіна побажань

Основне функціональне завдання Євромістечка – поступово ознайомити українців та іноземців із найбільш суспільно важливими питаннями глобальної ваги. Однак ніхто не залишився без розваг! Кожен бажаючий (у тому числі і європейські посли) міг згадати дитинство і поганяти велетенського м'яча на футбольному полі. 

Відкриття Європейського містечка

Згодом центр подій перемістився у «наметове містечко», де команди волонтерів та представників громадських організацій презентували тематику свого намету. Німці акцентували увагу на розвитку альтернативних джерел енергії, готуючи страви на сонячному промінні.

До озеленення та очищення навколишнього середовища закликали представники «екологічного» намету.

«Екологічний» намет

Різноманітні стипендіальні програми та програми студентського обміну пропагував «освітній» намет. Перспективи євроінтеграції, безвізовий режим, пріоритетність західноєвропейських правових цінностей та ідеалів, а також необхідність реформування законодавства України презентував намет «Україна в Європі». Обговоренню даної тематики протягом усього часу функціонування Євромістечка буде присвячено 2 дні.

Під ефектним салоганом «Урбаністичне бачення – за міста для людей» розпочав свою роботу намет, який висвітлював шляхи вдосконалення найбільших міст України. 

«Урбаністичне бачення – за міста для людей»

Волонтери Європейського Молодіжного Парламенту презентували привабливість членства в організації для юних українців, а також важливість підтримки молодіжних ініціатив. Про умови розвитку громадянського суспільства в Україні, а також про європейську допомогу у його створенні йшлося у роздаткових матеріалах намету «Демократія, права людини та громадянське суспільство». Дискусія з цього питання відбувалася у рамках заходів Євромістечка протягом двох днів.

Важливість свободи слова та неприпустимість диктатури й цензури для процвітання громадянського суспільства та політично здорової країни презентувалась у наступному наметі. Найвідоміші журналісти, політологи та громадянські діячі цитатами білого кольору на чорних плакатах висловлювали свою точку зору з цього питання. «Не може бути вільної преси у державі без свободи. Не може бути вільної людини без вільної преси», «Диктатура начинается с молчания. Сначала они попросят тишины, потом отнимут твою свободу», - деякі з написів на плакатах.

Європейське містечко

Не могла не бути висвітленою і багата українська національна спадщина! «Культурний» намет показав у всій повноті чари традиційної вишиванки та іконопису. Окрім прадавніх традицій, не обійшлось і без реклами модерного мистецтва – першого українського Бієнале, яке саме приймає відвідувачів у Мистецькому Арсеналі.

Не забули організатори і про найменших відвідувачів Євромістечка. Для дітей спеціально створили окремий намет, де вони разом із представниками UNICEF втілювали на папері найсміливіші бажання і мрії.

Європейське містечко

Така природа людської істоти – завжди коливатись у діапазоні «добре» та «погано». Не становить виключення і ситуація із Євро-2012 в Україні. Хтось бачить у цьому тільки позитивні наслідки, а хтось ототожнює організацію чемпіонату із початком апокаліпсису. На підтвердження думок перших та на заперечення найжахливіших очікувань останніх було створено Європейське Містечко. За його роботою ми зможемо спостерігати аж до 1 липня, але вже під час відкриття стало зрозумілим, що Євро-2012 передбачає не тільки свято футболу, пива та командного духу, а й активний діалог та культурний обмін між країнами Європи.

Песимісти скажуть, що це безрезультатно, я ж вірю, що в умовах сучасної внутрішньополітичної ситуації, посттоталітарної свідомості та прогресуючої зовнішньополітичної ізоляції, єдиний спосіб не потонути у «європейському» морі – це зловити рятувальний жилет із соціальними, політичними та громадськими зразками державотворення.

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Назустріч високим стандартам журналістики в громадському секторі України", який здійснюється Ресурсним центром ГУРТ в партнерстві з Центром волонтеріату "Добра Воля" за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.