bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Львів стає доступнішим для людей з особливими потребами
04.04.2012

Львів став першим українським містом, в аптеках якого з’явились інструкції для ліків, доступні для незрячих користувачів. Намагання небагатьох виробників медпрепаратів, котрі роблять окремі спроби внести принаймні якусь ясність в океані лікарських засобів шляхом нанесення назв медикаментів шрифтом Брайля, свідчать про позитивну тенденцію серед фармацевтичних компаній в напрямку покращення майже 100% недоступного середовища в Україні.

Проте, вони не змінюють тієї ситуації, що існує на сьогодні в державі, де проблема доступності для осіб з вадами зору й досі залишається гострою. 

На відміну від виробників, саме громадська організація, що представляє інтереси кінцевих споживачів цих, часом життєвих необхідних медпрепаратів, виступила з ініціативою, що може докорінно змінити ситуацію з доступністю медикаментів для осіб з вадами зору.

В рамках проекту «Доступна Львівщина очима незрячих», підтриманого Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй, члени Львівського обласного фонду соціального захисту і реабілітації сліпих створили прецедент, який може бути взятий на озброєння як виробниками ліків, так і з боку держави задля створення доступного середовища для осіб з особливими потребами.

Поява звукових та тактильних інструкцій для ліків стала довгоочікуваним полегшенням для осіб з вадами зору, що вже набула резонансу серед незрячих в інших куточках України. Надруковані рельєфно-крапковим шрифтом і озвучені «Інструкції до 103 лікарських засобів»[1], дозволять незрячим свідомо і безпечно користуватися ліками, самостійно отримуючи інформацію про їх властивості, протипоказання, побічні дії,тощо.

Окрім того, це сприятиме зменшенню ускладнень внаслідок масового використання «рекламних» ліків та надасть більшу свободу вибору. Оскільки, як відомо, приблизно 80% інформації сприймається через зір, незрячим людям весь час доводиться покладатись та залежати від сторонніх людей, котрі можуть прочитати інструкцію. Це особливо важливо, коли а ні провізори, а ні лікарі не завжди мають достатньо часу, щоб ознайомити незрячих з довгим списком інструкцій. Таким чином, провівши попереднє дослідження в аптеках міста на предмет найбільш вживаних медпрепаратів особами з вадами зору та у консультації з фармацевтами, було обрано 103 медзасоби, інструкції до котрих і були озвучені.

Звукові та тактильні інструкції було поширено у 20 аптеках Львова. Брайлівський том призначений для використання безпосередньо в аптеках і містить стислу інформацію про лікарський засіб. Натомість інструкції на диску безплатно надаватимуться незрячому покупцеві для користування вдома. У такий спосіб організатори проекту прагнули задовольнити вимоги усіх незрячих клієнтів незалежно від їх володіння шрифтом Брайля.

Проте, подолання бар’єрності для осіб з вадами зору для Львівського обласного фонду соціального захисту та реабілітації сліпих не обмежилось тільки озвученням ліків. З метою створення безпечнішого середовища для діяльності та проживання незрячих осіб, на стаціонарних світлофорах міста та області було встановлено 45 звукових сигналізаторів, які супроводять зелений маячок і орієнтують незрячого пішохода у безпечності руху через пішохідний перехід.

Небезпечність пішохідного переходу без сигналізатора для незрячого пішохода

 

Перехід дороги незрячим пішоходом після встановлення сигналізатора


Окрім того, відбулося озвучення входів 20-ти закладів громадського користування, серед яких залізничний вокзал, Львівська Міськрада, Львівська Облдержадміністрація, управління соціального захисту, Національна опера ім. С. Крушельницької, Національний театр ім. М. Заньковецької, палац культури ім. Г. Хоткевича, обласна філармонія та інші.

Відтак, майже половина львівських світлофорів відтепер допомагатимуть людям з вадами зору безпечно пересуватимуться містом а заклади культури в прямому та переносному значенні відчинили свої двері людям з проблемами зору.

Проект, що впроваджувався з серпня 2011 року по березень 2012 року, відкрив дорогу для реалізації свої творчих здібностей серед людей з проблемами зору, що став свідченням того, що обмежені можливості можуть мати необмежені можливості. Так з нагоди міжнародного Дня білої тростини було проведено два дводенні шахові турніри, на яких незрячі спортсмени нарівні змагались зі зрячими шахістами, а часто, навіть, перемагали.

Тоді, як поетичні таланти інших незрячих мешканців міста та області знайшло своє відображення у публікаціях двох поетичних збірок «Мить поезії чудова», та «Зачарований зайчик», вступне слово до однієї з яких було написане відомим сучасним українським письменником Юрком Прохаськом.

Попри те, діяльність організації в рамках проекту «Доступна Львівщина очима незрячих» не обмежилась географічними кордонами міста чи області, хоча деякі зі здобутків вже набули національного масштабу.

Важливим напрямком проекту стало подання і схвалення двох законодавчих актів – «Настанов з облаштування будинків і споруд елементами доступності для осіб з вадами зору і слуху» та постанови КМУ №1234 про облаштування спеціальних робочих місць для інвалідів. Ініціатором, а у першому випадку – автором тексту зазначених документів став Львівський обласний фонд соціального захисту і реабілітації сліпих.

Виконання проекту здійснювали п’ятеро інвалідів по зору, четверо з яких є тотально незрячими, і лише одна людина – з залишком зору.

За детальнішою інформацією щодо проекту «Доступна Львівщина очима незрячих» прохання звертатись до його керівника пані Оксани Потимко за тел.: 097-244-06-84, чи e-mail: [email protected], або Василя Романюка, Експерта з комунікацій Проекту ПРООН «Розвиток громадянського суспільства» за тел.: (044)584-34-71, чи e-mail: [email protected].

[1] Озвучення інструкцій до ліків - Заслужена артистка України Олександра Бонковська; звукорежисер - Ярослав Босий («Студія Лева»); друк і оформлення брайлівського варіанту - Олександр Лозицький та Сергій Цакадзе; художник - Ігор Вірщук. Відбір лікарських засобів - провізор Єлизавета Кузьма.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.