bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чим займеться Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства?
17.02.2012

25 січня 2012 року з метою налагодження ефективного механізму взаємодії інститутів громадянського суспільства з державними органами та органами місцевого самоврядування була створена Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства  (зі складом ради можна ознайомитись за цим посиланням).

ГУРТ поцікавився в тих, хто увійшов до складу Координаційної ради, як, на їхню думку буде здійснюватися подальша робота ради та як результати цієї роботи вплинуть на посилення спроможності громадянського суспільства.

Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження»: «Мета цієї ради - вплинути на розробку дієвої концепції створення умов для розвитку громадянського суспільства. В нас у фонді зібралися нечисленні працівники незалежних громадських організацій, виробили план дій, бачення стратегії, і не просто стратегії, а з точно визначеними цілями. Зараз УНЦПД займається обробкою цього документу та незабаром перший начерк буде виставлений на обговорення. Ми хочемо аби цей процес був максимально відкритий і якомога більше організацій долучилися до обговорення».

Також своїми очікуваннями щодо подальшої роботи ради з нами поділилася Тетяна Яцків, керівниця програми правової підтримки організацій, ГО «Центр громадської адвокатури»: «Поки що особливих очікувань від цього процесу не маємо. Першочерговим для мене є робота над законопроектами «Про громадські організації» та «Про благодійництво та благодійні організації», вже є нюанси з прийняттям цих законів, але це довгий процес і ми будемо над цим працювати. Щодо наступних планів, поки що нічого не відомо, коли і як відбудуться зустрічі. Під час зустрічі була думка, що завдяки роботі ради буде вироблена спільна стратегія, тому має бути план першочергових заходів, зокрема, щодо обговорення законів «Про органи самоорганізації населення», зміни до Податкового кодексу…».

На жаль, нам не вдалось отримати коментар від представників державних органів, однак з офіційною думкою і сподіваннями уряду щодо новоствореної ради можна ознайомитись за цим посиланням.

Схоже, що експерти громадського сектору і представники владних інституцій сповнені оптимізмом та готовністю плідної співпраці, чого не скажеш про користувачів порталу ГУРТ, які взяли участь в опитуванні щодо очікувань від роботи Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства.

94 користувачі залишили свої відповіді в опитуванні. ТОП-3 відповідей розподілилися наступним чином: 40% - «Робота ради суттєво нічого не змінить», 21% - «Рада стане інструментом лобіювання власних інтересів», 12,5% - «Рада заважатиме ОГС ефективно впроваджувати зміни».

 

Збільшити зображення

Можливо, песимістичне бачення користувачів порталу викликане негативним досвідом співпраці з органами влади або незнанням механізмів роботи Координаційної ради, однак з часом ми зможемо побачити, наскільки ефективною стане співпраця ОГС з державними органами та органами місцевого самоврядування.

Публікація підготовлена у рамках проекту «Інвестуймо в інституційну спроможність громадянського суспільства», який реалізується Ресурсним центром ГУРТ у межах проекту «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.

Контакти

Коментарі

Леся Ярошeнко   4447 днів тому   #  

Свіжий погляд очевидця

Між громадськістю, благодійністю і владою – координаційна рада
15.05.2012 Автор: Анна Гулевська-Черниш, УФБ

Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства: що вона дасть громадянському суспільству і сектору благодійності зокрема? Український форум благодійників ділиться поглядом із середини.

http://www.ufb.org.ua/aboutus/novini-forumu.htm?id=1666

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.