bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Сашко Положинський: ненавиджу благодійність
21.12.2011

Сашко Положинський… Харизматичний, має активну життєву та громадську позицію, патріот України, в свої 39 років продовжує вражати життєрадісністю, ентузіазмом і невгамовною енергією. Не вживає алкогольних напоїв і м’яса, - через це дехто називає його занадто правильним, дивуючись чи не нудно так жити, на що Сашко з упевненістю відповідає: «Абсолютно не нудно. Інтерес до життя, його насиченість, інтенсивність, яскраві враження та емоції, на мою думку, зовсім не залежать від м’яса чи алкоголю».

Фото із сайту tsn.ua

Та все ж більшість Сашка знає як лідера гурту «Тартак», який неодноразово підтримував суспільно-важливі та благодійні проекти. Це інтегровані концерти незрячих виконавців, провідних українських артистів та оркестру Національного театру ім. М. Заньковецької «Відчинилося життя», з останніх – благодійні концерти: «Заради життя» в Запоріжжі, «Ти подумай» у Києві, «Від Андрія до Миколая» у Львові.

Сам Сашко брав участь у відбудові Запорозької Січі на території заповідника "Хортиця".

«Свого часу знайшлися чималі гроші — кілька мільйонів доларів — на відбудову Запорозької Січі. Підрядники, зрозуміло, посприяли тому, що кошти були освоєні, а роботи не закінчені... Знайти їх, звісно, вже неможливо. Типова українська афера! Про це мені розповідав новий директор заповідника «Хортиця» Максим Остапенко. Він, власне, аби знайти вихід із ситуації, заручився підтримкою запорізьких бізнесменів, об’єднаних у благодійний фонд «Патріот Запоріжжя». І коли мене туди запросили на одноденну благочинну акцію, у нас разом з Миколою Томенком виникла ідея організувати доброчинний табір, адже залишалося чимало марудної роботи, що її могли робити нефахівці. Наприклад, кудись бульдозер не міг заїхати і засипати вали, тому треба було їх закопувати вручну. Через молодіжно-патріотичні організації розіслав інформацію про проект «Відродимо Запорозьку Січ». Отже, я з 17-ма волонтерами прибув на Хортицю. У перші дні дирекція розгубилася — не встигала нам вигадувати завдання. Може, думала, приїхали задля «галочки». З ким із добровольців не розмовляв, всі отримали колосальне задоволення! Єдине, що прикро: здається, того, що там збудовано, надовго не вистачить. І скоро треба буде робити реставрацію або відбудовувати заново: підрядники працювали не дуже якісно. Ми говорили з хлопцями про те, що до таких проектів треба залучати людей, які відчували би серцем, що вони Січ відроджують, а не працюють над черговим об’єктом!», - розповідає лідер «Тартака».

Фото з сайту plast.org.ua

Багатьох, особливо дівчат, хвилює запитання, чому ж Сашко ще досі не одружений та не має власних дітей. А він і не приховує відповіді: «Поки що я не хочу мати власної дитини, бо в цій країні, в такій складній екологічній, моральній, економічній, політичній ситуації, дуже важко просто виховувати свою дитину, а не боротися за її виживання. Тому я намагаюся більше зусиль докладати до того, щоб ті батьки, які виховують своїх дітей в сучасній Україні, мали можливість робити це з більшою ефективністю, хай не зараз, так у майбутньому. Але, загалом, мені би хотілося, щоб всі діти в Україні росли щасливими. І це для мене, принаймні поки, важливіше питання, ніж питання про те, чи хочу я мати власних дітей».

Декілька запитань до Сашка Положинського...

Як ви ставитеся до благодійності?

Сашко: Я її ненавиджу. Благодійність – це те, що скеровує велику кількість дуже хороших зусиль у дуже невеличкі сегменти. Я би волів, щоби всі ті люди, які займаються активно благодійністю… А зараз дуже багато людей займаються цією справою і добре, що є люди, які переймаються. Добре, що є люди активні, які хочуть щось робити, допомагати іншим людям. Але мені прикро, що всі ці зусилля як коло по воді розійшлися і немає. Десь трошки допомогли людям, але корінь проблеми лишається все одно. Я за те, щоби викорінювати всі ті проблеми, які викликають необхідність благодійності. Можливо, я ідеаліст, занадто фантазую і, можливо, в сучасному суспільстві це не припустимо. Я це усвідомлюю також, з цим мирюся і беру участь у різних благодійних проектах. Але, разом із тим, на глобальному рівні, на рівні принциповому, я би волів жити в такому суспільстві, де би всі члени цього суспільства були не тільки задоволені всім, що вони мають у житті, але й, щоби благодійність сама по собі була не потрібною.

Як гадаєте, благодійність повинна бути безіменною?

Сашко: Я за те, щоби благодійність була безіменною. Але, що поробиш, коли інколи доводиться визнавати свою причетність до того чи іншого благодійного проекту. Інколи оприлюднення імен людей, які беруть участь у благодійній акції, йдуть на користь самій акції – долучається більше людей, залучається більше коштів...

Як Ви ставитеся до мітингів?

Сашко: Я вже ходив на кілька десятків жалюгідних нікому не потрібних мітингів, які нічого не міняють і я за більш радикальні зміни життя суспільства.

Ви не вважаєте, що мітингами можна щось змінити?

Сашко: Я не вважаю доцільним ходити на окремі мітинги, коли нам принципово треба змінювати і систему влади в Україні, і наповнення цієї системи влади. Якщо буде мітинг, щоби змінити систему влади і людей у владі, то я звичайно на нього піду.

Які інструменти на Вашу думку можуть змінити ситуацію в Україні?

Сашко: Є кілька варіантів застосування цих інструментів. Але всі вони поки що не придатні для застосування в Україні, тому що в нас немає достатньої кількості готових до цього людей. Зараз кожен повинен на індивідуальному рівні готуватися до тих змін, які він хоче здійснити в майбутньому. Підвищувати свій власний рівень – інтелектуальний, моральний, фізичний, рівень своїх умінь та навичок, розширювати коло своїх інтересів, скеровувати свої зусилля до пріоритетних напрямків, для того, щоби в цих напрямках стати фахівцем високого рівня. І потім, коли в нас буде достатня кількість людей, фахівців своєї справи, людей активних, розумних, всебічно розвинених, тоді вже можна буде пробувати робити корисні зміни на краще.

Ваша співпраця з ВГО Національний Алянс є проявом піару чи підтримкою ідеології українського націоналізму?

Сашко: На жаль, в Україні співпраця з Національним Альянсом, як і з будь-якою іншою патріотичною організацією, не робить особливого піару, а часом і навпаки – шкодить. Однак, я звик в житті робити те, що люблю робити, що мені подобається і не заперечує мої переконання. В НА є люди, з якими мені приємно працювати, з якими ми є однодумцями з багатьох питань. Що стосується ідеології українського націоналізму, то я впевнений, що ми спитаємо в десятьох ідеологів про його зміст, і всі відповіді багато в чому між собою відрізнятимуться. Принаймні мені доводилося спілкуватися з багатьма українськими націоналістами, які є мені абсолютно близькими по духу та переконанням, і так само з такими, з якими ми є абсолютними антиподами.

Сашко, як ви ставитеся до ВІЛ-позитивних людей? Чи здавали ви кров, щоб перевіритися?

Сашко: Я добре ставлюся до всіх позитивних людей, в тому числі й ВІЛ. Моє ставлення до людини не залежить від того, який соціальний статус вона має, які має проблеми, негаразди, досягнення чи гроші. Мені важливіші інші речі – думки цієї людини, її дії, її чесноти. А сам я, звісно ж, здавав кров, щоб перевіритися. Зрештою, я брав участь у кількох акціях, в яких агітував людей це зробити. Як би я міг агітувати, сам цього не зробивши? Це не в моєму стилі.

Післямова

У Тартака є пісня «Ти подумай», яка надихнула молодих ініціативних людей на ідею однойменного соціального проекту, мета якого – дати можливість українцям з вадами слуху інтегруватися в суспільство, залучити їх до культурного життя країни. В історії гурту є ще один випадок, коли пісня переросла в проект – це козацький реаліті-проект «Лицарський хрест».

На рахунок цього Сашко жартує: «Я вже подумую, може написати пісню «Оновлена Україна». А, може, й справді варто? ;)

Попередній PRоГОн

Які перспективи чекають Національну спілку письменників України (НСПУ), читайте в інтерв'ю з новим головою творчої організації Віктором Барановим.

Матеріал підготовлено в рамках серії публікацій, присвячених висвітленню діяльності інститутів громадянського суспільства України проекту "Назустріч високим стандартам журналістики в громадському секторі України", який реалізується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Контакти

Коментарі

Даниїл Майоров   4588 днів тому   #  

Враховуючи що деякі українські музичні гурти і виконавці за допомогою своєї творчості зробили набагато більше для українців ніж більшість можновладців - варіант створення пісні «Оновлена Україна» є досить перспективним. Тому насамперед бажаємо Сашку натхнення, як у творчості, так і в громадській діяльності!

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4584 дні тому   #  

- Дякую Євгенія за репортаж...

виявляється я не один!!! такий оптимість.... виявляється що і Сашко має подібний погляд на благодійність!

- ... а "кола на воді" - це взагалі гарне порівняння до 80-90% діяльності фонду Відродження... із цього приводу сумно та прикро... якщо так роблять "лідери благодійності" - відповідно аналогічним методом будуть чинити і усі решта... так звані благодійники...

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4576 днів тому   #  

Євгенія, маю величезне прохання при наступних зустрічах... з Сашком або подібними запропонувати створити соціальний ролик, текст, ініціативу... чомусь у інших це получається а в українців тільки висміювати одне одного...

https://www.youtube.com/watch?v=_V4fDvL_p8o&feature=related

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4576 днів тому   #  

одним словом потрібен шлягер...
https://www.youtube.com/watch?v=kgHrTVGawXs&feature=related

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4576 днів тому   #  

https://www.youtube.com/watch?v=bZ5tCGF-IuQ&feature=related

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4576 днів тому   #  

https://www.youtube.com/watch?v=Ji9Uc28cEBY

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4576 днів тому   #  

https://www.youtube.com/watch?v=-uSoBYh6BWw&feature=related

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4576 днів тому   #  

- це з проекту віра в суспільну інтеграцію "Збережи тверезість"

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4576 днів тому   #  

https://www.youtube.com/watch?v=_mcAVr3WHVc

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4576 днів тому   #  

Мені цікаві особливо творчі та талановиті люди... бо як заманеться мені з організувати свято тверезості... на сьогодні навіть нема з ким... мягко кажучи...
Ось любительське відео із "XVIII ВСЕПОЛЬСЬКОЇ ЗУСТРІЧІ ТВЕРЕЗОСТІ"
https://www.youtube.com/watch?v=ViWIed2NGKU&feature=related

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4576 днів тому   #  

... НА ТАКІ "ВСЕПОЛЬСЬКІ ЗУСТРІЧІ ТВЕРЕЗОСТІ" ПРИЇЖДЖАЄ ВЕЛИКА КІЛЬКІСТЬ ЛЮДЕЙ... У 2011 БІЛЬШЕ 10 000 ОСІБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4576 днів тому   #  

... я переглянув архів преси, і практично усі зазначили дослівно "кільканадцять тисяч осіб", і тільки одна написала "більше 10 тис. осіб"...

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4576 днів тому   #  

Шановні працівники ГУРТа, маю до Вас прохання, звичайно Ви можете відмовитися, проігнорувати або забути, але все ж:

при наступних зустрічах із харизматичними особистостями, запропонувати (між іншим) соціальну тему для втілення (щось що стосується узалежнення від алкоголю, щось що особа б сама хотіла зробити, втілити... Наприклад: "Сашко, от запросять тебе у притулок а там більшість діток, це покинуті алкоголіками, з алкозалежних сімей, - Яку б ти їм пісню заспівав? Можливо для них створити щось нове, зрозуміле, сердечне та бадьоре?")

Можливо це трішки "шкурне" питання, але я все одно маю надію - що знайдеться "Хтось", "Хто" зможе достукатися та переконати те зачерствіле Відродження (та інших), у "хибності" їхніх тверджень...

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4335 днів тому   #  

https://www.youtube.com/watch?v=2ZL_Aeqjb28&feature=youtu.be

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4243 дні тому   #  

https://www.youtube.com/watch?v=fTGe_FxLz5k&feature=endscreen

  •   Пiдписатися на новi
Анастасія Малинка   3882 дні тому   #  

Зізнаюся, що з великим інтересом клікнула на інтерв'ю із Положинським, який у свій час своїми піснями, агітаціями і настроями сколихнув мене до змін, до громадської роботи. Але Я ДУЖЕ РОЗЧАРУВАЛАСЯ в ньому після цього інтерв'ю!!!
Я не повірила своїм очам, читаючи від Сашка про те, що Україна, умовно кажучи - "гівно", з неї потрібно звалювати, а дітей тут виховувати - та не доведи Боже!
Про які зміни можна говорити, якщо така відома людина, як Сашко Положинський, говорить, що благодійність - це фігня? Звичайно, благодійністю можна і не викорінити проблему із суспільства, але, як мінімум, привернути до неї увагу та зробити так, щоб комусь від тієї доброї справи жилося легше. Мінімальна інвестиція свого часу або інших ресурсів, спрямованих розумно, можуть допомогти, при чому навіть не одній людині.
Чому нас вчить це інтерв'ю?
Шановний Сашко, якщо не подобається Україна, якщо тут все так паскудно, то "давай, до побачення"! Можливо, Вас будуть раді бачити за бугром.
А нам, як я розумію, зараз навпаки - потрібна згуртованість, віра в свої сили, в майбутнє і віра в те, що присутність на мітингу, бодай найменша добра справа, благодійність задля чогось - це не кола на воді...

  •   Пiдписатися на новi
Марія Косинська   3863 дні тому   #  

Це ж цікаво, в якому місці, Анастасіє, ви знайшли, що Україна для Сашка - "гівно"... Схоже, у вас якийсь зовсім інший своєрідний кут прочитання)
З інтерв.ю очевидно, що Олександр дуже любить Україну, і намагається зробити свій внесок у її розвиток та "прокидання" різними можливими шляхами. А благодійність він ненавидить не тому, що не любить допомагати спраглим у цьому, а тому, що сама благодійність є лише верхівкою вирішення проблеми, а це по собі мало що змінює докорінно. Для цього потрібні інші дієві інструменти...про які він і зазанчає...

Найцікавіше, що це інтерв.ю - дворічної давності, а розумієш, що його слова і принципи однаково і зараз у ньому промовисто говорять

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.