bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Огляд суспільно корисних ініціатив тижня
10.12.2011

У рамках проекту по активізації участі молоді у наступних парламентських виборах, представництво Фонду Фрідріха Еберта в Україні організовувала 5-денний тренінг для молодих активістів за методикою Форум-театру, що відбувся з 28.11.11 по 2.12.11 року у готельному комплексі «Хвиля» (Київська обл.).

Контакти:
Мар'янчук Сергій
ГО "Молодіжна організація "СЛАВІС-ВІННИЦЯ"
[email protected]
093-093-8-999 
http://www.slavis.ho.ua/

Театральна студія «ТАМІ» мала можливість виступити з дебютом міні – вистави «Свіча Надії» на VІ  мистецькому інтеграційному фестивалі «Забавляночка скликає друзів».

Контакти:
Людмила Зелінська
ВОМЦ реабілітації інвалідів з дитинства "Джерело життя"
[email protected]

 

1 декабря – все мировое сообщество отмечает Всемирный день толерантности к людям, живущим с ВИЧ. В Украине, в том числе и в Николаеве, представители «Всеукраинской сети ЛЖВ» обратились к власти с просьбой «Не отфутболивать жизнь ВИЧ -позитивных людей». Цель информационной кампании «Не отфутболивай» - показать общественности то, что пока государство Украины тратит из казны 560 млн. долларов на ЕВРО-2012, в это время чуть больше чем за сутки в Украине умирает от СПИДа 9 человек. «Мы можем, мы имеем право говорить, что каждый день наша страна теряет футбольную команду, - озвучивает проблему директор НОО ВБО «Всеукраинской сети ЛЖВ» Игорь Коновалов. - Мы говорим о том, что страна, которая не обращает внимания на проблему эпидемии ВИЧ/СПИД и на темпы ее распространения, обречена на пустые футбольные поля – без игроков и болельщиков». По оценкам экспертов Всемирной организации охраны здоровья сегодня в Украине 450 000 ВИЧ-инфицированных людей, каждый день такой диагноз ставят еще 52 людям. В Николаевской области на 1.10.11 эта цифра составляет 6 529, среди них 162 ВИЧ+ детей. На лечении в Украине находиться 25 000 ВИЧ – инфицированных человек, а нуждается в препаратах 92 000 людей. Сумма, которую потратили на реконструкцию стадиона «Олимпийский», - это сумма, за которую на протяжение 24 лет можно лечить всех ВИЧ позитивных людей, нуждающихся в лечении! *

В Николаеве 1 декабря прошло ряд мероприятий, цель которых - привлечь внимание общества к проблеме эпидемии ВИЧ/СПИД и ее масштабам, а также повысить уровень толерантного отношения к ВИЧ - позитивным людям. В этот день были организованы прямые эфиры на радио и телевидении с привлечением местных экспертов; были проведены круглый стол в НУК им. Адмирала Макарова и благотворительный концерт «Мы выбираем жизнь» на базе гимназии №2, собранные средства от которого будут потрачены на ВИЧ+ детей. Также в этот день состоялись конференция «Прояви заботу и предусмотрительность» на базе гимназии №4 и Web-конференция «СПИД_3.0! Профилактика 3-го тысячелетия», организованная Николаевской областной организацией политической партии «Україна Майбутнього». Николаевская Академия лидеров для представителей школьного самоуправления провела заседание на тему «Роль лидеров в профилактике социально опасных заболеваний»; а на базе Николаевского муниципального коллегиума в этот день был организован марафон единства «СПИД не должен разрушить наши чувства». В рамках данной информационной кампании возле ведущих ВУЗов Николаева студенты-волонтеры ННУ им. Сухомлинского вместе с активистами «України Майбутнього» раздавали тематические листовки и брошюры. Также все желающие могли пройти экспресс-тест на ВИЧ в мобильной амбулатории, которая работала на центральной улице города – Советской. Кроме этого, накануне 1-го декабря, был проведен workshop с подростками, которых коснулась проблема ВИЧ/СПИД. Результатам этого мероприятия стали плакаты с мыслями детей та тему отношения к проблеме СПИДа и подписаны известным именем «Луша», которая, согласно легенде, по всему миру делиться своими мыслями на разные социальные темы.

Эти плакаты были размещены в учебных заведениях Николаева и на главной улице города. Вот один из текстов плаката: «Человеческое достоинство не измеряется количеством вируса в крови!» Но самым ярким и заключительным событием этого дня стал театрализованный флешмоб «Здорова країна», который состоялся на ул. Советской в районе Каштанового сквера и возле магазина «Сотка». Молодежь города, под руководством активистов Николаевской областной организации политической партии «Україна Майбутнього», таким нестандартным способом привлекла внимание горожан к проблеме СПИДа.
*Объяснение откуда взялась цифра 24 года: стоимость реконструкции стадиона «Олимпийский» - 560 млн. долларов. За эти деньги можно лечить 2 млн.240 тыс. ВИЧ-позитивных людей (из расчета, что средняя схема стоит 250 долларов). Поскольку в Украине по оценочным данным в лечении нуждается 92 000 людей в год, то делим общее количество 2 млн. 240 тыс. ВИЧ-позитивных людей на 92 000 чел. и получаем 24 года.

Контакти:
Коломиец Татьяна
НОО ВБО «Всеукраникая сеть ЛЖВ»
[email protected]
0512585538

 

Третій рік поспіль Луганська обласна громадська організація Бізнес-клуб «Європейський вибір» запрошує молодь учбових закладів м. Сєвєродонецьк відзначити день Волонтера. 

Контакти:
Галина Трякіна
Луганська Обласна Громадська Організація Бізнес-клуб «Європейський вибір»
[email protected]
+38(06452)28041
http://euro-choice-lug.info/

5 грудня 2011 р. в Черкасах відбувся круглий стіл присвячений темі волонтерського руху задля вирішення проблем охорони навколишнього середовища. 

Контакти:
Світлана Собова
РНГО "Центр соціального партнерства"
[email protected]
0 (471) 56 41 55
http://www.spcngo.org/

 

6 грудня 2011 року в Лубнах відбулося урочисте відкриття першого набору Школи лідерів «Точка відліку -1».

Контакти:
Олександр Чепур
Полтавська обласна молодіжна громадська організація  «Твій Світ»
[email protected]
0935791693
http://tviisvit.org/

 

Рівні права чоловіків і жінок – це рівні можливості ними скористатися. Таку думку висловив спеціаліст із компенсацій і виплат АТ «СКФ Україна» Олександр Дем’яненко на «круглому столі», організованому ВОГО «Гендерний центр», управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської ОДА та Волинським прес-клубом з нагоди Міжнародної акції «16 днів протидії гендерному насильству» та Дня прав людини, який відзначається 10 грудня.

Контакти:
Богдана Стельмах
ВОГО "Волинський прес-клуб"

 

Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» разом із Міжнародним фондом «Відродження» провели 7 грудня у Києві подіумну дискусію «Реформа молодіжної політики: від інституціних до соціальних аспектів». 

Контакти:
Владлена Васютина
Фонд "Відкрий Україну"
[email protected]
067 114 66 77
http://www.openukraine.org/

 

6-8 грудня громадська ініціатива “Європа без бар’єрів” презентувала у Брюсселі дослідження щодо візової політики ЄС в Україні, дотримання консульствами відповідного законодавства ЄС, а також щодо виконання Україною Плану дій із візової лібералізації. Відповідні проекти підтримує Європейська програма Міжнародного фонду “Відродження”.

Контакти:

Ірина Сушко
ГІ “Європа без бар’єрів”
[email protected]
(044) 238 68 43
http://www.irf.ua/

 

Проблематика законодавчого регулювання діяльності ОСББ, та можливі редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку» (реєстраційний номер 8474)» стали предметом для прес-конференції, яка відбулась 7 грудня в інформаційній агенції «Укрінформ». В заході взяли участь Олексій Кучеренко - міністр з питань житлово-комунального господарства 2007-2009рр., голова Спілки власників житла України; Віктор Матчук – член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики; Тетяна Бойко - керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА; Юлія Сабатюк - голова ОСББ «Лучани» у м.Луцьк; Сергій Варич - голова ініціативної групи зі створення ОСББ у м.Черкаси. Учасники прес-конференції зазначили свою стурбованість ситуацією, що сталося із виконанням задач визначених в Національному плані дій і в Програмі реформування і розвитку житлово-комунального господарства відносно розробки і прийняття законів та підзаконних актів в сфері ЖКГ. Вони зауважили, що чи не єдиний прийнятий за останні роки Верховною Радою закон, який має відношення до сфери житлово-комунального господарства, був скандально-відомий «Закон про балкони та лоджії». Разом з тим, вже 5 років поспіль ведуться розмови про скоре прийняття нового Житлового Кодексу, на якому, насправді, вже поставлений хрест. Лише після неодноразових заяв СВЖУ профільний комітет Верховної Ради вперше за 2 роки знайшов час розглянути проект ключового для долі житлового фонду закону «Про енергоефективність будівель». Понад 4 роки Верховна Рада безрезультатно розглядає різні версії нового базового Закону «Про ОСББ», в той час як існуючий Закон не забезпечує ефективних умов діяльності ОСББ, через що ОССБ в багатьох випадках створюються формально і існують лише на папері. Також можна згадати про відсутність цілої низки законів що мають забезпечити ефективну роботу Нацкомісії з регулювання комунальних послуг. Сьогодні на засіданні профільного комітету Верховної Ради буде розглядатись до другого читання Проект Закону № 8474, втім існує загроза, що його зміст буде знову вихолощений лобістами певних організацій – такі підозри навіює його кулуарна підготовка.Олексій Кучеренко, голова Спілки власників житла України зауважив: «Прийнявши навіть ідеальний базовий Закон «Про ОСББ», проблеми ОСББ вирішити неможливо. Не можна рухатись вперед без вирішення безлічі проблем, які сьогодні стали стіною на шляху створення і функціонування ОСББ. Це і взаємини з монополістами, з податківцями, з іншими інституціями. Частину цих проблем можна вирішити досить швидко на рівні Прем’єр-міністра, але багато з них носять системний характер і пов’язані з чисельними протиріччями в застарілій і недостатній законодавчій базі. Колишній міністр ЖКГ України переконаний, що треба негайно приступити до розплітання всього цього клубка протиріч, адже без серйозних концептуальних законодавчих змін, виправлення помилок і втілення нових напрацювань - збудувати збалансовану систему функціонування ОСББ буде просто неможливо. Це ілюзія, що політична воля замінить собою закони та їхнє виконання». Керівник житлово-комунальної програми Громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко вважає, що останнім часом влада активізувала свої декларації щодо прихильності ОСББ. І саме зараз вона має хороший шанс продемонструвати готовність їх виконати або не виконати – і тим самим показати, що радикальних змін у житлово-комунальній сфері не планується. Розвиток ринку управління багатоквартирними будинками передбачає наявність попиту у вигляді організованих споживачів та пропозиції в особі управителів. Суть ринкової моделі полягає у тому, що споживачі самостійно можуть обирати кращого з-поміж управителів (того, хто запропонував найкращий набір послуг за найнижчими цінами). Саме ця ідея закладена у Загальнодержавній програмі реформування і розвитку ЖКГ на 2009 - 2014 роки. Однак, практика життя демонструє дещо інші концепції. Сергій Варич, голова ініціативної групи по створенню ОСББ поділився досвідом м. Черкаси, де існує міська програма, завдяки якій ОСББ можуть отримати кошти на капітальний ремонт свого будинку на умовах співфінансування у розмірі 50% - адже це є великим стимулом для того, аби мешканці об’єднувалися в ОСББ – а значить у будинках з’являлася організована громада, яка піклується про якість житлово-комунальних послуг. Однак, а етапі створення ОСББ в нашому будинку ми зіткнулися з проблемою кворуму на установчих зборах. Про необхідно врегулювати питання самостійного забезпечення об’єднаннями своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, а також стосунків з виконавцями житлово-комунальних послуг зазначила Юлія Сабатюк, голова ОСББ «Лучани». «Усунути норми і терміни, які не узгоджуються зі статусом ОСББ як неприбуткової організації, зокрема, замінити термін «господарська діяльність» ОСББ на термін «господарче забезпечення діяльності не господарюючих суб’єктів», виключити норми щодо обов’язкового визначення в статуті ОСББ порядку та умов укладення договорів між об’єднанням та кожним співвласником» - є за думкою Юлії важливим компонентом для налагодження більш ефективної роботи ОСББ.

Контакти:
Максим Волосевич
ВГО "СВЖУ"
[email protected]
 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.