bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як будівельники громадянського суспільства приходять в третій сектор
01.12.2011

Нещодавно на порталі ГУРТ проводилось опитуваня користувачів на тему "У громадський сектор Вас занесло з...".

Серед запропонованих варіантів відповідей перемогли відповідь "з бізнесу" та тренінгів відомої організації, набрали по 21%. Ми вважаємо, що для інституційного розвитку тема "попередньої підготовки" будівельників громадянського суспільства є важливою, адже це не просто люди, які хочуть робити зміни в суспільстві, а й ті, хто мають професійний підхід до справи.  

Ресурсний центр ГУРТ запитав Тараса Кушніра, людину, яка давно працює з організаціями соціального спрямування у Львові, як він потрапив в цей сектор і що змусило його працювати в громадській організації.

Тарас Кушнір:

У далекому 1994 році моя родина перепробувала усі методи для лікування алкоголіка. У 1995 році абсолютно випадково, а може і ні, я зустрівся з тверезими алкоголіками: звичайні чоловіки та жінки, різного віку та соціального статусу, але вони були якісь інші, мені подобалося спілкуватися з ними, сидіти ночі на проліт.

Я щиро хотів і хочу допомогти своїм рідним близьким, але не все так просто. 1996 році вже як волонтер ГО я потрапив на перший тренінг.

У 1997 році, вже будучи волонтером ГО "Товариство Лева", я пройшов тренінги по створенню команди. У 1998 році симпатики (такі як я) та безпосередньо узалежнені вирішили створити громадську організацію Центр духовної і психологічної підтримки та взаємодопомоги "Дорога".

Час спливав, а Центр "Дорога" все розростався, збільшувалися різновид напрямків діяльності. На одних із зборів я, будучи головою правління жахнувся нас було 18 працівників і 8 напрямків діяльності!

Деякі люди були задіяні тільки в одному напрямку деякі у кількох і було прийняте свідоме рішення відділитися і заснувати нову ГО для конкретно обраного напрямку.

Цією ГО стала Спільнота взаємодопомоги "Оселя". Згадуючи ці часи та дебати, я розумію, що ГО повставали у тих напрямках діяльності де держава була абсолютно бездіяльна.

Люди йшли і пропонували свої послуги в замін отримуючи тверезе спілкування та задоволення від власної причетності та власного внеску у суспільно-корисну ініціативу.

З цього грона 6, а може й 7 активних ГО на сьогодні працюють у м.Львові,  дві міжнародні - такі як "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" та Федерація "Клубний Дім". Я з теплом згадую ці ініціатви та завжди з цікавістю спостерігаю за їх теперішньою діяльністю та ініціативами.

На сьогодні все більше ГО є соціального спрямування, оскільки державні структури у більшості випадків - просто статисти.

Соціальна сфера в Україні не розвинута. Чітким є тільки тупе присадження на пільги та дотації, а це призведе до державного банкрутства.

Неможе розвиватися держава, де більшість коштів йде на пенсії та соціальні виплати.

От люди і рятуються самі, не очікуючи на прихильне ставлення до їхньої проблеми депутатів Верховної Ради чи фонду "Відродження", оскільки ті та інші дбають в першу чергу про себе.

Опитування  у рамках проекту «Інвестуймо в інституційну спроможність громадянського суспільства», який реалізується Ресурсним центром ГУРТ у межах проекту «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.