bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські організації в дії: огляд подій
19.11.2011

  • ГО Педагогічний Центр «Академія» ініціювала проведення серії тренінгів толерантності для старшокласників Полтави. Метою тренінгів було створення сприятливого емоційного фону для сприйняття соціального різномаїття та формування позитивного образу «іншого». Під час тренінгів учасники мали змогу подискутували про причини різного ставлення в суспільстві до вразливих соціальних та національних груп, а також виробити конструктивні стратегії взаємодії з з представниками цих груп. Ініціативу присвячено тижню толерантності, який тривав з 9 листопада – Міжнародного дня проти фашизму, расизму і антисемітизму до 16 листопада – Міжнародного дня толерантності. Протягом 9-11 листопада в тренінгах взяли участь понад 70 старшокласників Полтавських шкіл №13, 28, 31, а також школи «Паросток».

Контакти: Наталка Дмитренко, Педагогічний Центр "Академія, (0532) 611 537,   twitter.com[email protected], .

  • 10 листопада 2011, в малому конференц-залі Донецьких обласних профспілок, пройшов круглий стіл «Реформування охорони здоров'я: ризики і реальність». Метою заходу стало обговорення із професійною спільнотою механізмів, необхідності та перших результатів пілотного проекту проведення реформи системи охорони здоров’я, її впливу на медицину та громаду регіону. На порядку денному постали низка гостроактуальних питань. Як на практиці проводитиметься в області структурно-організаційне і фінансово-економічне розмежування рівнів медичної допомоги на первинний, вторинний (спеціалізований) і третинний (високоспеціалізований)? Як створюватиметься і працюватиме єдина система надання екстренної медичної допомоги? Проблема скорочення мережі закладів охорони здоров’я. Принципи формування штатних розписів закладів охорони здоров’я при реформуванні медичної галузі. Учасники заходу підтримали ідею необхідності реформування охорони здоров’я, але не в такому вигляді, в якому вона зараз розпочалось. Більшість з присутніх стурбовані тим, що при підготовці та впроваджені медреформи не були, або були лише частково враховані пропозиції працівників охорони здоров’я, їх профспілок та громадськості. Круглий стіл був організований постійною комісією з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства і дитинства Громадської ради при Донецькій ОДА.

Контакти: Маловичко Сергій Павлович, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства та дитинства Громадської ради при ДонОДА, +38 (062) 3380857, [email protected]http://gromradon.blogspot.com/.

  • 12 листопада у парку «61 Комунара» відбулася друга еколого-практична акція, присвячена Міжнародному дню Чорного моря, в якій взяли участь більше ста вихованців спортивних шкіл Миколаєва. Організатором акції став Миколаївський обласний благодійний фонд «Індиго» за підтримки Управління з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації, Обласної бібліотеки для юнацтва. Матеріальну підтримку акції здійснював Департамент житлово-комунального господарства виконкому міської ради. На суботник завітав і мер міста Володимир Дмитрович Чайка. Він разом із спортсменами та членами комісії «Спорт та навколишнє середовище» збирав листя та сухе гілля, саджав дерева. В результаті акції територію було очищено від бур’янів та сміття, вивезено сміття в обсязі 800,0 м3., посаджено 80 берез та калин. Усіх учасників нагороджено дипломами.

Контакти: Ольга Криницька, Миколаївський обласний благодійний фонд «Індиго», [email protected], 0939054545.

  • 12 листопада 2011 року в Києві відбувся молодіжний кінофестиваль GenderFilmFest, організований Програмою розвитку ООН разом з Представництвом Європейського Союзу в Україні та за підтримки Міністерства соціальної політики України. Під час Фестивалю організатори та члени журі нагородили авторів найкращих короткометражок, що висвітлюють існуючі в суспільстві ґендерні стереотипи. Фестиваль GenderFilmFest став кульмінацією конкурсу короткометражок «Ген Рівності», мета якого – привернути увагу молоді до ґендерних питань. Протягом чотирьох місяців молоді люди знімали відеоролики, де мовою кіно висловлювалися щодо основних ґендерних проблем: нерівних прав і можливостей жінок і чоловіків та насильства в сім’ї. Рікарда Рігер, директорка Представництва Програми розвитку ООН в Україні: «Роботи, які надійшли на конкурс, хоч і в більшості аматорські, втім надзвичайно красномовні. Впевнена, що ці ролики вже сьогодні вплинули на когось і заставили замислитись, змінитись на краще». У першій номінації «5 хвилин для ґендерної рівності» перемогли: І місце: Вікторія Дрожчана - «Рівні нерівності»; ІІ місце: Роман Пріхода - «неҐендер»; ІІІ місце: Антон Журавльов - «Кухня». Нагороди у номінації «5 хвилин, щоб подолати насильство в сім’ї» отримали: І місце: «Біль моєї скрипки» - Вікторія Величко та Павло Бондаренко; ІІ місце: «Посмішка насильства» – Юрій Суходолов, Анастасія Пивовар та Михайло Клюєв; ІІІ місце: «Стіни» – Павло Остріков, Герасименко Оксана, Євгенія Голованчук та Юлія Тимошенко. Приз глядацьких симпатій у номінації «5 хвилин, щоб вразити глядача» здобув відеоролик «Слово ранить», який зібрав найбільше голосів від інтернет-аудиторії. Автори: Анастасія Пивовар, Юрій Суходолов, Михайло Клюєв, Юлія Гродікова, Галина Козлова та Катерина Кононюк. Денис Іванов, президент компанії «Артхаус трафік» вручив приз Анастасії Пивовар за кращу жіночу роль у відео «Слово ранить», а телеведуча Лідія Таран нагородила Владислава Робського у номінації «Кращий актор». Євгенія Ткаченко, президент телекомпанії Магнолія ТБ, вручила приз за кращу ідею авторам ролику «Майстерність не має статі» – Олександру Кучеренко, Роману Пріході, Анастасії Пильовій, Ларисі Бондарук, Юліані Романишин, Ігору Алексєєву та Анастасії Анейрос-Кінтеро. Телеведучий Андрій Куликов вручив диплом за «Кращий слоган» авторам гасла «Б’є – значить б’є. Любить – значить любить». Режисер Дмитро Тяжлов оголосив переможця у номінації «Кращий режисер» – ним став Євген Цимбалюк за ролик «Сильні почуття для сильних чоловіків».

Контакти: Світлана Яковлева, Clever Group, http://www.undp.org.ua/.

  • Радивилівська централізована система публічно-шкільних бібліотек, Центральна районна бібліотека, районна дитяча бібліотека, публічно-шкільні бібліотеки сіл Козин, Михайлівка, Теслугів, Хотин – переможці конкурсу програми «Бібліоміст», розпочали надання нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету 14 листопада 2011 року. У рамках заходів виступили представники влади та партнерських організацій, співробітників програми «Бібліоміст»: в.о. голови Радивилівської райдержадміністрації І.Школяр, заст. голови райдержадміністрації І.Кот, голова районної ради О.Бернацький, керуючий справами районної ради А.Тимошейко, начальник відділу культури і туризму Т.Шуст, директор ЦСПШБ Л.Войтишина, головний редактор районної газети «Прапор перемоги» В.Ящук, сільські голови, директори загальноосвітніх закладів, співробітники програми «Бібліоміст» О.Краплич, М.Абдуразакова, користувачі бібліотек тощо. Бібліотечними працівниками було продемонстровано нові бібліотечні послуги, які відтепер безкоштовно доступні громаді. Під час проведення церемонії відкриття центрів по програмі Skype отримали вітання від директора Рівненської державної обласної бібліотеки В.Ярощук та районного центру зайнятості населення з перемогою у конкурсі та відкриттям пунктів доступу до мережі. 

Контакти:  Войтишина Людмила, директор ЦСПШБ, (03633) 4-37-71,  [email protected].

  • 14 ноября 2011 года, в 13:00, в помещении Одесской областной организации Национального союза журналистов Украины (пр-т Шевченко, 11) состоялась пресс-конференция по итогам VI городской конференции органов самоорганизации населения г. Одессы и выполнения Одесским общественным институтом социальных технологий проекта «Самоорганизация в Одессе – второе дыхание». Данный проект реализуется при поддержке Международного Фонда «Возрождения». В пресс-конференции приняли участие: начальник управления по вопросам взаимодействия с органами самоорганизации населения Одесского городского совета Олег ЗАГРИЙЧУК, председатель Одесского городской ассоциации органов самоорганизации населения, председатель ОСН «Юго-западный массив» Владимир ТОМАШЕВСКИЙ и директор Одесского общественного института социальных технологий Андрей КРУПНИК. Владимир ТОМАШЕВСКИЙ рассказал об итогах состоявшейся недавно в нашем городе уже шестой по счету конференции органов самоорганизации населения, в которой приняло участие около 200 представителей действующих домовых, уличных, квартальных, микрорайонных комитетов самоорганизации населения и инициативных групп по созданию новых органов самоорганизации. Одновременно с конференцией, которая прошла в Большом зале заседаний Одесского горсовета, в его вестибюле действовала выставка достижений органов самоорганизации населения города Одессы, рассказывающая о социальных новациях этих органов и богатой истории их деятельности в нашем городе. Существенный вклад был внесен Институтом как в анализ действующей Программы содействия развитию самоорганизации населения на 2008-2011 годы, так и в разработку проекта Программы на 2012-2015 годы. Обо всех наиболее ярких событиях в жизни городской системы самоорганизации рассказывалось на страницах регионального массового издания «Соседский вестник» и на сайте Всеукраинской ассоциации содействия самоорганизации населения. Говоря о ближайших планах, участники пресс-конференции обратили внимание на необходимость скорейшего принятия проекта Программы содействия развитию самоорганизации населения на 2012-2015 годы, с учетом решения вопросов формирования полноценных собственных бюджетов органов самоорганизации населения, а также оказание помощи городской власти в организации общественного участия в совершенствовании системы предоставления населению жилищно-коммунальных услуг и решения проблем благоустройства микрорайонов.

Контакти: Кіщенко В'ячеслав, Одеський суспільний інститут  соціальних технологій.

  • 14 ноября члены общественного движения ШГЛ «Мы сами строим свое будущее», при поддержке фонда «Центр социальных программ РУСАЛа в Украине», провели пресс-конференцию, посвященную проблемам эмиграции в Украине. И предложили способ решения этой проблемы, путем внедрения уникальной в своем роде программы Школа общественного лидера «Мы сами строим свое будущее». Данный проект реализовывался в Николаеве с 15 октября по 13 ноября. На протяжении этого времени 35 студентов Николаевках ВУЗов прошли 26 тренингов, семинаров и мастер-классов от опытных тренеров, коучей, бизнесменов, общественных деятелей и известных личностей Николаева. Особенностью данного проекта стало то, что все привлеченные эксперты совершенно бесплатно поделились с участниками своим опытом, знаниями и навыками. «Это уже вторая Школа общественного лидера, в организации которой активное участие приняли выпускники первой Школы, - говорит лидер общественного движения и тренер ШГЛ Павел Курганский. – Проанализировав результаты весенней Школы, мы выделили 3 направления: «молодежь и бизнес», «молодежь и общество» и «молодежь и власть», в которых молодые люди могут себя применить в будущем и быть полезными обществу. Сегодняшняя наша задача обеспечь функционирование ШГЛ на постоянной основе, для этого в ближайшем будущем мы планируем зарегистрировать ШГЛ как общественную организацию». За время работы Школы участники отработали навыки публичных дискуссий и выступлений, научились управлять командой. Также получили практические инструкции, как достигать личной эффективности, лоббировать общественные интересы, взаимодействовать с органами власти. Получили знания в сфере создания своего бизнеса и PR-продвижения своей компании. Узнали секреты достижения финансовой свободы и независимости.

Контакти: Коломиец Татьяна, инициативная группа ШГЛ «Мы сами строим свое будущее», [email protected], 0661873821, http://leaderschool.info/.

  • Народні обранці вирішили визначити процедури консультації з громадськістю без самої громадськості. Саме так відбулося 14 листопада на першому засіданні підкомітету з питань місцевого самоврядування ВРУ, присвяченому підготовці до другого читання законопроекту №3654 «Про внесення змін до деяких законів України щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення». Максим Лациба, керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень, один із розробників законопроекту, зазначає: «Законопроект №3654, ухвалений в першому читанні ще в жовтні 2010 року, запроваджує на рівні місцевого самоврядування та місцевих адміністрацій механізми консультацій з громадськістю, громадської експертизи, інформування про свою діяльність, створення громадських рад». Однак цілком прогресивні зміни, які несе законопроект, можуть бути скасовані, якщо Комітет ВРУ з питань державного будівництва та місцевого самоврядування врахує поправки, внесені депутатами Анатолієм Матвієнко та Анатолієм Семиногою. Зокрема А.Матвієнко пропонує замість консультацій (передбачають різний масштаб – від одного будинку до усієї територіальної громади) використовувати «консультативне опитування» (майже ідентичне консультативному референдуму, тобто, у межах усієї територіальної громади). Це означає, що не будуть проводитися ні консультації з громадськістю, ні консультативні референдуми (дуже складно і витратно). Неприйнятною для громадянського суспільства є ще одна пропозиція А.Матвієнка: позбавитись громадської експертизи - найважливішої форми громадського контролю. Правки А.Семиноги дають визначення понять «консультації з громадськістю» та «громадська експертиза» в такий спосіб, що повністю нівелюють ці механізми. Андрій Крупник, директор Одеського суспільного інституту соціальних технологій, стверджує: «Громадська експертиза не є формою координації політики – це оцінка інститутами громадянського суспільства ефективності діяльності органів влади з прийняття та виконання державно-управлінських рішень у певній сфері управлінської діяльності та підготовка інститутами громадянського суспільства на цій основі пропозицій владі стосовно розв’язання існуючих суспільно значущих проблем, які органи влади мають враховувати у своїй діяльності». Очевидно, що без активного залучення експертної громадськості українське суспільство не отримає від парламенту дієвих механізмів громадської участі. Саме тому УНЦПД закликає надіслати листи на ім’я голови Комітету ВРУ з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександра Омельченка з вимогою провести громадське обговорення тексту законопроекту №3654, що готується до другого читання. 

Контакти: Ольга Чернявська, Український незалежний центр політичних досліджень, [email protected], 279 24 35, http://gromzakon.org.ua/.

  • 15 листопада в Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Островського відбувся круглий стіл, на тему: «Свобода мирних зібрань, як фундаментальне право». У роботі круглого столу взяли участь громадські діячі, правозахисники і підприємці міста Хмельницького. Під час заходу учасникам була презентована Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест», в рамках старту якої, цього дня, у всіх областях України проходили різні публічні заходи, у тому ж числі круглий стіл у Хмельницькому. У ході жвавої дискусії учасники дійшли консенсусу, що Свобода мирних зібрань - це не культурно-масовий захід, а фундаментальне природне право, що дано кожній людині від народження. Відтак, якщо чинитимуться утиски цього природного права, то громадяни не зможуть вільно проводити публічних акцій з захисту своїх прав та інтересів, таких як мітинги, протести та демонстрації. Обговоривши дані моніторингу протестів в Україні за 2009 – 2010 роки і проаналізувавши судову практику, яка свідчить, що 90 % позовів органів місцевого самоврядування і органів місцевої влади щодо обмеження права на проведення мирних протестів, мітингів і демонстрацій, причому виключно шляхом їх заборони, учасники круглого столу дійшли висновку, що можливостям проводити мирні протести існує серйозна загроза. Тому присутніми було прийняте рішення про підтримку збору підписів під зверненням до Верховної Ради та Президента України на захист права на мирні протести, що стартував відразу ж по завершення круглого столу. У ході роботи учасники, також, обговорили законопроект 2450, що мав регулювати порядок проведення мирних зібрань, саме формулювання назви, якого, свідчить про дозвільний характер реалізації права, тому він був вщент розкритикований, як такий, що утискає права громадян. Підчас дискусії торкнулись і законопроекту «Про свободу мирних зібрань», що наразі перебуває на етапі остаточного, його, редагування і найближчим майбутнім має бути поданий Президенту України для його внесення на розгляд Верховної Ради, як першочергового, саме такою була заключна резолюція Міжнародної конференції «Свобода мирних зібрань: європейські стандарти для України, що проходила у м.Київ 3-4 листопада. Експерти, до складу яких входили провідні правозахисники та громадські діячі України, представники міжнародних інституцій, Суддя Європейського суду з прав людини та представники Венеціанської комісії, схвально оцінили законопроект, зазначивши що він 99% відповідає європейським принципам і рекомендували його прийняти.

Контакти: Руслан Рохов, 097-782-69-78, [email protected],  http://www.zmina.org.ua/.

  • Комітет ВРУ з питань культури і духовності 16 листопада 2011 року на засіданні рекомендував законопроект «Про благодійництво та благодійні організації» №6343 до другого читання. Переконати депутатів підтримати цей законопроект змогла народний депутат Леся Оробець. Категорично проти цього був народний депутат від БЮТ Михайло Косів. Комітет підтримав законопроект із врахуванням деяких пропозицій Мінфіну, Мінкультури та Державної податкової адміністрації. Олександр Вінніков (Мережа розвитку європейського права) перерахував найважливіші поправки, враховані у ході підготовки законопроекту до другого читання. Зокрема, в документі більш чітко визначено бенефіціарів благодійної допомоги: до них можуть вноситись фізичні особи, неприбуткові організації, територіальні громади. Але на відміну від чинного закону про благодійність в предмет законопроекту №6343 не входить доброчинна допомога бізнесу. Важливим результатом розгляду проекту закону в Комітеті є закриття переліку сфер благодійної діяльності, як це діє в законодавствах європейських країн. Пропозиція, що стосувалось відкритого переліку, передбачала регулювання законом про благодійність відносин, прямо не вказаних в ньому. Також дискусію у Комітеті викликало положення про право суддів змінювати структуру управління благодійних установ. Після тривалих дискусій дійшли до тієї думки, що все-таки засновники повинні уповноважити інших приватних осіб призначати органи управління благодійних організацій (якщо вони не здатні цього зробити з різних причин). Важливі поправки запропоновані до прикінцевих положень. В першу чергу це стосується змін до окремих законів, зокрема, уточнено розмір плати за реєстрацію. Пропонується це зробити в законі «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Також пропонується внести уточнення в посиланнях на закон про благодійність, до Податкового кодексу, закону «Про гуманітарну допомогу», відредагувати ст.131 Господарського кодексу, де дається визначення благодійних організацій. Втім у ході підготовки законопроекту «Про благодійництво та благодійні організації» №6343 до другого читання в Комітеті ВРУ з питань культури і духовності було виключено статтю про державну підтримку благодійних організацій. Українські законодавці і надалі обстоюють думку, що благодійність – це приватна справа, тому підтримку її з боку держави гарантувати не обов’язково. Як зазначив О.Вінніков, в неподаткових законах така підтримка має більш декларативний характер - на зразок надання почесних звань, певних нагород тощо. Швидше за все, питання про реальну підтримку державою благодійності буде перенесено в інші законопроекти, а саме в формі поправок до Податкового кодексу. Решта положень законопроекту, наголосив експерт, суттєвих змін не зазнала.

Контакти: Ольга Чернявська, Український незалежний центр політичних досліджень, [email protected], 279 24 35, http://blagozakon.org.ua/.

  • У Рівному розроблений проект рішення міської ради, яке передбачає нові підходи до вирішення проблем реформування житлово-комунального господарства міста. Цей документ, який у розвинених країнах називають ще «Біла книга», впродовж жовтня-листопада 2011 року готувала робоча група, до складу якої входили експерти від громадських організацій, житлово-комунальних підприємств, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків і депутат Рівненської міської ради. Документом передбачається доповнити Програму реформування та розвитку житлово-комунального господарства Рівного на 2011-2014 роки, затверджену рішенням Рівненської міської ради від 28.12.2011 року, заходами, спрямованими на активне залучення мешканців міста до діяльності з покращення стану багатоквартирних будинків і благоустрою прибудинкової території. Зокрема, пропонується організовувати проведення конкурсів з підтримання ініціатив рівнян за рахунок виділення на такі заходи коштів з місцевого бюджету. Для цього планується створити конкурсну комісію, яка двічі на рік проводитиме конкурс з відбору проектних пропозицій ініціативних груп мешканців багатоквартирних будинків Рівного для їх цільового фінансування. За результатами розгляду пропозицій громадян конкурсній комісії, сформованій з представників міської влади, громадськості і ЗМІ, пропонується відбирати найбільш конкурентоспроможні проекти і фінансувати їх реалізацію з бюджету. На думку розробників документу, це сприятиме як активізації мешканців багатоквартирних будинків до вирішення їхніх проблем, так і покращенню взаємовідносин та взаємодії між ними мешканцями, а також між мешканцями і ЖКП. Адже кошти, як передбачається документом, планується цільовим методом направляти на її реалізацію через рахунки жеків. Тобто, це стимулюватиме і ЖКП до кращої взаємодії з людьми. Крім зазначених пропозицій підтримки ініціатив, також пропонується врегулювати проведення негрошових розрахунків між мешканцями багатоквартирних будинків і житлово-комунальними підприємствами. «Основною в розробці цього документу стали пропозиції, що були висловлені учасниками круглого столу «Житловий фонд Рівного: стан і перспективи», який був проведений Рівненським КВУ в серпні цього року, – розповідає один із членів робочої групи, керівник центру права РОГО «Комітет виборців України» Микола Глотов. – В результаті впродовж двох місяців розроблявся цілісний документ, який передбачає сприяти вирішенню таких проблем, як пасивність людей, їх небажання і невміння брати на себе відповідальність, забезпечить створення механізмів співпраці між власниками/користувачами житла у багатоквартирних будинках, надавачами послуг і міською владою. Адже саме на цих основних проблемах акцентували увагу учасники круглого столу. Крім того, робоча група напрацювала пропозиції і для ОСББ. Однак, ці пропозиції є скоріше рекомендаціями, які вони зможуть використовувати у своїй роботі». Більш детальніше про напрацьовані робочою групою пропозиції йтиметься мова під час круглого столу, який відбудеться 21 листопада цього року в Рівному. Нагадаємо, що розробка цього документа відбувається в рамках проекту «Шляхи покращення стану ЖКГ. Пропозиції громадськості», що реалізовується РОГО «Комітет виборців України» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти: Святослав Дубов, РОГО КВУ, [email protected]http://www.cvu.com.ua/.

  • Напередодні Міжнародного дня відмови від куріння, який традиційно відзначається в третій четвер листопада, представники регіональної антитютюнової коаліції «Донбас без тютюнового диму» подали у Донецьку міськраду від 10 організацій (НУО та ЗМІ) пакет документів для винесення теми куріння в План консультацій з громадськістю. Нагадаємо, раніше коаліціянти направили лист меру м.Донецька з проханням надати інформацію про виконання рішення міськради «Про визначення місць, вільних від куріння і розпивання спиртних напоїв на території м. Донецька». «10 листопада 2011 виповнилося 5 років з моменту прийняття цього рішення, однак до нас на« гарячу лінію» регулярно надходять скарги від жертв пасивного куріння», - уточнила Тетяна Дурнєва, координатор коаліції «Донбас без тютюнового диму». Особливо актуальна ця проблема в закритих громадських закладах, де куріння є найбільш небезпечним для здоров’я людей. «Щодня тисячі донеччан стають жертвами пасивного куріння саме у кафе, барах і ресторанах. Виною тому - недосконале українське законодавство і неповага до здоров’я відвідувачів і співробітників », - підкреслила Надія Пашкова, менеджер проекту« Донецьк без тютюнового диму». Представники Коаліції переконані: тільки повне звільнення закладів від тютюнового диму - єдиний спосіб захистити людей від пасивного куріння. На весь Київ антитютюнові активісти нарахували менше 20 кафе, в яких повністю заборонено куріння. «Для того, щоб прихильники здорового способу життя могли частіше відвідувати кафе без тютюнового диму, ми створили спеціальну google-карту», ​​- додала Н. Пашкова. Активісти розповіли про заплановане дослідженні якості повітря в закладах громадського харчування - для цієї мети в Донецьку вперше буде використаний спеціальний прилад, який визначає рівень забруднення повітря тютюновим димом. Представники соціально відповідального бізнесу, які у своїх закладах вже відмовилися від куріння, підтвердили правильність і незмінність прийнятих ними рішень. За словами Андрія Бабешко, керівника медіа-центру «Донбас Арени», введення заборони куріння спочатку на стадіоні, а потім і в Фан-кафе, стало послідовними етапами акції «Футбол і куріння - несумісні!». «Дуже добре, що у нас в цьому починанні є широка підтримка громадськості», - підкреслив А. Бабешко.

Контакти: Анастасія Прокопенко, Донецька обласна організація ВГО "Комітет виборців України", http://www.cvu.dn.ua/.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.